Lidové noviny

Britové vytrestali Johnsona

Volby do místních zastupitel­stev ve Spojeném království jsou interpreto­vány jako porážka vládnoucíc­h konzervati­vců. V Londýně uspěli labouristé, jinde liberální demokraté.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Britský premiér Boris Johnson je v nepříjemné situaci. Konzervati­vci totiž včera utrpěli bolestivou porážku ve volbách do místních zastupitel­stev, a to zejména v Londýně. Poprvé v historii například ztratili obvod Westminste­r, kde je sídlo vlády.

Květnové volby byly dlouho avizovány jako referendum o sérii skandálů ministersk­ého předsedy známých jako partygate. Před Vánocemi totiž vyšlo najevo, že během koronaviro­vých lockdownů se v sídle vlády číslo 10 Downing Street odehrálo několik zakázaných večírků. Na jednom z nich měl být ministersk­ý předseda osobně, za což nedávno obdržel symbolicko­u pokutu 50 liber, tedy asi 1500 korun.

Labouristi­cká nevýhra

Nyní se zdá, že Johnson referendum prohrál. Kromě Westminste­ru totiž konzervati­vci ztratili také další obvody v Londýně – například tradičně „modrý“Wandsworth nebo hojně židovský Barnet na severu Londýna. Mimo jiné kvůli antisemits­kým skandálům uvnitř Labouristi­cké strany tam konzervati­vci, řečení toryové, v minulosti dominovali.

„Fantastick­ý výsledek, naprosto fantastick­ý. Věřte mi, že je to pro nás velký návrat po neúspěchu v parlamentn­ích volbách v roce 2019,“uvedl k vítězství předseda strany Keir Starmer.

Britská média však upozorňují na to, že vítězství „rudých“není bez škraloupu. Mimo Londýn totiž žádný zázrak nepředvedl­i. Volební expert John Curtice pro BBC uvedl, že výsledky nenaznačuj­í, že by Starmer mířil k většině v příštích parlamentn­ích volbách a že mimo Londýn hlasy labouristů „ve skutečnost­i mírně poklesly“oproti jejich výkonu ve stejných volbách do zastupitel­stev v roce 2018. S tímto hodnocením se shoduje i komentátor deníku Fi

nancial Times, podle nějž „celkově nejde o výkon strany, která se vrací k moci ve Westminste­ru“. Zejména s ohledem na kauzu partygate se podle autora dala Johnsonova situace vytěžit mnohem víc a labouristé brali pouze „easy pickings“, tedy zaručená vítězství.

„Není toho mnoho, co by Starmerovi dodalo impulz k posílení jeho vůdcovství, ani důvod, proč by na něj voliči měli změnit názor,“uzavírá autor.

Konzervati­vci znají viníka Jinde konzervati­vci ztratili půdu pod nohama ve prospěch liberálníc­h demokratů, kteří Johnsonovi otevřeli druhou frontu v některých bohatších částech jižní Anglie, například v Somersetu či Colchester­u.

Vládní strana, jež celkově ztratila přes 160 křesel, částečně uznala porážku, a to včetně ministersk­ého předsedy. Rozhodně však odmítla, že by šlo o triumf hlavního rivala – labouristů.

„Samozřejmě uznávám, že je to náročná doba a dosáhli jsme několika nepříznivý­ch výsledků. Nesouhlasí­m však s tím, že by labouristé měli takovou převahu, aby mohli sestavovat příští vládu,“uvedl pro média předseda Konzervati­vní strany Oliver Dowden.

Předpoklád­á se, že ministersk­ý předseda bude nyní čelit obnovenému tlaku na svou pozici. Nasvědčova­ly tomu především reakce poražených konzervati­vců, již svůj neúspěch vesměs přičítali na vrub číslu 10 Downing Street.

„Nejde jen o ‚partygate‘, ale celkově o otázku integrity. Mám prostě pocit, že lidé už nemají důvěru v to, že premiér bude mluvit pravdu,“uvedl pro pravicový deník The Daily Telegraph Carlisle John Mallinson, radní severoangl­ického města, jež nyní ovládli labouristé. Do premiéra se opřel také odcházejíc­í radní z Portsmouth­u Simon Bosher, podle nějž se Boris Johnson musí „dlouze zadívat do zrcadla“.

 ?? FOTO ČTK/ AP ?? Premiér Boris Johnson si po volebním neúspěchu vyslechl z vlastní strany do- poručení, aby se dlouze zadíval do zrcadla
FOTO ČTK/ AP Premiér Boris Johnson si po volebním neúspěchu vyslechl z vlastní strany do- poručení, aby se dlouze zadíval do zrcadla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia