Lidové noviny

Paliva zdraží, i po výjimce z embarga

- MIROSLAV PETR

Obrat směrem vzhůru. Tak teď vypadá a bude vypadat vývoj cenovek na totemech čerpacích stanic. V nejbližšíc­h dnech vzrostou v průměru až o korunu za litr. A s ohledem na chystané evropské embargo na dovoz ruské ropy se ceny benzinu a nafty mohou postupně přiblížit i k hranici 50 korun, již atakovaly už v polovině března. Trend nezvrátí nejspíš ani to, potvrdí-li se zpráva, že Evropská komise udělí Česku na přechodnou dobu výjimku z embarga.

„Ve středu ráno jsem jel kolem pumpy v Benešově, litr nafty měli za 43,70 koruny. Odpoledne už stál o skoro dvě koruny víc,“popsal LN jeden z řidičů.

Oproti minulému týdnu podražily všechny pumpy, byť třeba ne o tolik jako ve středočesk­ém městě. Například nejlaciněj­ší síť Tank Ono zvedla ve středu cenu benzinu a nafty o korunu na 41,90, respektive 43,90 koruny a den na to o další korunu.

V průměru za republiku podražil benzin za minulý týden o 70 haléřů na litru na téměř 43,50 koruny, nafta zhruba o 80 haléřů na 45,80. Přičemž tempo zdražování v posledních dnech prudce roste.

„Cena ropy Brent se vrátila zpět nad hranici 110 dolarů za barel. Zároveň pokračuje růst velkoobcho­dních cen. V nejbližším týdnu dojde v Česku ke zdražení pohonných hmot až o jednu korunu na litr,“uvedl ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak, jenž dlouhodobě sleduje globální ceny komodit.

Důvodů k takovému kroku je víc: zdražení ropy, jež souvisí s obavami obchodníků z Bruselem chystaného embarga na dovoz ruské ropy, nedostatek pohonných hmot, zejména nafty v Evropě, a oslabující koruna vůči dolaru.

Ruská ropa se slevou

Evropská komise ve středu v rámci šestého balíku sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce roku zcela ukončit dovoz ropy z Ruska. Aby embargo začalo platit, musí jej státy schválit jednomysln­ě. Stane-li se tak, dle Tomčiaka dál vzroste tlak na další růst cen.

Dle neoficiáln­ích zpráv by Brusel měl dát Česku výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce téhož roku. Zmíněné státy jsou na surovině z Ruska nejvíc závislé, alternativ­ní zdroje nejsou na dohled.

„V případě České republiky je velice důležité, pokud máme vyhlásit embargo na ruskou ropu, abychom měli garanci, že v Česku budou mít naši občané a naše firmy dostatek benzinu a nafty, a to lze zajistit například tím, že se rozšíří kapacita ropovodu z jihu (z italského Terstu – pozn. red.), tedy ropovodu TAL,“řekl v minulých dnech premiér Petr Fiala (ODS).

Tomčiak a další odborníci ale tvrdí, že ani odklad z embarga se nejspíš nepropíše do zlevňování u tuzemských pump. A to navzdory faktu, že kvůli klesající poptávce se ruská ropa nyní prodává s velkou slevou oproti světovým cenám. Expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula připomněl, že základ ceny u pump vychází v celé Evropě z burzy v Rotterdamu a vyvíjí se bez ohledu na to, zda případně rafinerie v některé zemi nakoupí ropu levněji. „Česko neovlivní ceny ropy ani kótaci pohonných hmot na burzách. Bude-li pokračovat válka na Ukrajina, nelze očekávat pokles ceny ropy,“upozornil Loula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia