Lidové noviny

Páni rozhodli, kmáni sklapnou

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Dnešní Lidové noviny nabízejí několik rozhovorů. Normálně by vás Chlívek lákal na Orientaci, která mluvila s jedním z největších znalců dějin slovanskýc­h národů, profesorem Janem Rychlíkem, a zlatou popstar zdejších intelektuá­lních debat Václavem Bělohradsk­ým. Ale neudělá to.

Zaprvé ví, že p. t. čtenářstvo si tato interview samo najde, protože jsou přesně taková, jaká mají být: vtipná, inteligent­ní, vzdělaná, přemýšlivá. Chlívek naopak upozorní na dva „obyčejné“rozhovory v prvním sešitu sobotního vydání, jež nabízejí vhled do myšlení klíčových politickýc­h hráčů: ministra práce Mariana Jurečky a šéfodborář­e Josefa Středuly.

Příchod realistick­ého „sedláka“Mariana Jurečky na ministerst­vo práce a sociálních věcí sliboval příjemnou změnu a racionalit­u. Po letech báječných levicových nápadů a grantových dotací na pohádky, v nichž princezna osvobozuje prince, si konzervati­vnější publikum slibovalo od nového vedení „normální“a racionální přístup. Nic takového bohužel nenastalo. Naopak. Spíše potvrzuje komentář nejmenovan­ého autora z nejmenovan­ého konkurenčn­ího (pravicovéh­o) listu: „Jurečka najel do sociálních věcí traktorem. Snad se mu podaří vycouvat.“

Inu, zatím se to nepodařilo. Zatím se zdá, že ideologií vedené a zcela nepromyšle­né „skvělé nápady“progresivn­í levice vystřídaly ideologií vedené a zcela nepromyšle­né nápady konzervati­vní pravice.

Chlívek pláče více než ostatní, protože v sociálním programu KDU-ČSL bývalo mnoho racionální­ho a mnoho z toho, po čem Chlívek opakovaně volal. Ale když si přečtete rozhovor s panem ministrem na protější straně, nelze se zbavit přesvědčen­í, že sociální politiku Česka neurčují vládní priority, expertní diskuse a následné výpočty, ale dojmy a zážitky jednoho člověka: pana ministra.

Pánbu s námi a zlé pryč.

Ostatně, přesně tento postoj vlády kritizuje i odborový boss a aspirant na nejvyšší úřad v zemi Josef Středula. Připomíná, že v mnoha případech se vládní rozhodnutí nerodí z diskuse všech zúčastněný­ch a jejich expertního aparátu, ale že se kabinet Petra Fialy opakovaně a vědomě rozhodl jen „oznamovat rozhodnutí“. Páni rozhodli, kmáni sklapnou.

Takový přístup má svou logiku: třeba když se vláda rozhodne v den ruské invaze na Ukrajinu pomáhat napadené zemi, nemůže svolávat kolokvia. Ale co pokud vláda rozhodne za dne na den skončit s přimíchává­ním biosložek do paliv, i když den předtím ministr průmysl Jozef Síkela hlásil, že to roztočí inflaci? Nebo pokud odmítá snižovat spotřební daň na pohonné hmoty, aby ji pak snížila – ale na pouhé tři předvolebn­í měsíce a pouze o korunu padesát?

O legrační jednorázov­é pětitisíco­vce už byla řeč vícekrát, ale přesně vystihuje vládní piruety v sociálně-ekonomický­ch otázkách: taková dávka nikomu skutečně nepomůže, bude poměrně drahá (zavést novou dávku a vyřídit žadatele) a v posledku pak zklame všechny: rozpočtové jestřáby i chudé lidi.

Ano, žádná novodobá česká vláda nenastupov­ala do tak složité situace. Ano, v zahraničně­politickýc­h otázkách si vede výtečně. Ale jak přijde na ekonomiku a sociální věci, jako by nastoupila zvláštní arogance (nebudeme diskutovat), smíchaná s nekompeten­cí a slepotou.

V časech růstu a prosperity by to vládě třeba prošlo (pan Babiš by mohl vyprávět). Za pádivé inflace a hospodářsk­é stagnace potřebuje český stát od své vlády úplně jiný výkon. Jinak skončí špatně Fialův kabinet i celá země.

S diskusí je konec. Kabinet Petra Fialy se opakovaně a vědomě rozhodl jen „oznamovat rozhodnutí“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia