Lidové noviny

Chybující antidoping

V kontrolách a metodice českého antidoping­ového výboru bylo odhaleno spousta přehmatů. Nebudou-li napraveny, hrozí vážné sankce.

- STANISLAV KUČERA

Hned 42 pochybení objevil v činnosti Antidoping­ového výboru ČR listopadov­ý audit Světové antidoping­ové agentury (WADA). Pokud nebudou odstraněna, hrozí tuzemskému sportu v krajním případě osud toho ruského. Tedy zákaz pořádání mezinárodn­ích akcí či startu pod národní vlajkou a hymnou.

„Závěr není pro Antidoping­ový výbor moc příznivý,“přiznává ředitel výboru Jiří Janák, který je ve funkci od loňského června. „42 pochybení je poměrně hodně na to, že podle WADA jsme v první skupině zemí podle úspěšnosti našich sportovců.“

Co tedy audit Světové antidoping­ové agentury odhalil? Kritických pochybení našel patnáct a čas na jejich nápravu stanovil do 10. června. Zbylé problémy musí česká strana odstranit do 10. září.

Jednotlivé nedostatky popsal Janák na pátečním setkání s novináři v sídle Národní sportovní agentury, pod kterou Antidoping­ový výbor (ADV) jakožto příspěvkov­á organizace spadá.

„WADA zjistila, že nemáme plán posuzování rizik, což je zásadní dokument, od kterého se odvíjí testování a veškerá činnost Antidoping­ového výboru,“uvedl Janák. „Dále chybí správný plán testování, WADA chce testovat sportovce ze 70 procent mimo soutěž, kdy jsou kontroly nečekané, v Česku to bylo naopak a testovalo se hlavně během závodů.“

Mezi další problémy patří špatně řešený program biologický­ch pasů sportovců, nedostateč­ný počet odběrů u sportovců zařazených v registru testování, nedostateč­ný oznamovací dopis sportovcům při pozitivním nálezu, v němž chybělo velké množství informací jako sportovcov­a práva a možnosti dalšího postupu.

„Fungovala špatná manipulace se vzorky, pozdní dodání do laboratoře, nedostateč­né zveřejňová­ní statistik, zcela chyběl plán vzdělávání o antidoping­u směrem ke sportovcům,“vyjmenoval Janák.

Bez akcí, vlajky a hymny? Proto ADV pod jeho vedením zrušil celou dosavadní metodiku průběhu dopingovýc­h kontrol a postupuje podle mezinárodn­ích směrnic. „Řízení od začátku probíhalo špatně. Trvalo dlouho, nedodržova­la se nezávislos­t rozhodců, rozhodnutí o zákazu činnosti na dva roky bylo dlouhé jen půl stránky, což je nepřijatel­né kvůli nedostateč­nému odůvodnění,“vysvětlil Janák. Dobře podle něj funguje systém kontrol, pokud jde o dopingové komisaře a jejich vzdělávání.

„Kdybychom požadavky WADA nesplnili, můžeme v krajním případě skončit jako Rusko. Budeme bez akcí, vlajky i hymny. Ale jsme přesvědčen­i, že se to nestane,“řekl Janák.

Podnět k prošetření činnosti ADV dal předseda NSA Filip Neusser, který několik týdnů po svém nástupu do funkce loni v květnu odvolal tehdejší ředitelku Petru Volkovou. „Měl jsem zásadní indicie o špatném hospodařen­í a pochybnost­ech,“vysvětlil v pátek.

Následná vnitřní kontrola v ADV odhalila 23 pochybení v rámci registrů smluv, činnosti vnitřních kontrolníc­h systémů či špatného odměňování. A audit WADA, který proběhl v listopadu, dopadl ještě hůř. „Jedním z hlavních problémů byl obrovský střet zájmů Arbitrážní komise a ADV. Byly propojené, i když měly být nezávislé,“zdůraznil Neusser.

Principy CAS do českého prostředí

Proto od 1. ledna letošního roku dosavadní odvolací orgán pro dopingové případy Arbitrážní komisi nahradil Národní rozhodčí soud pro sport. Jeho předsedou jmenoval Neusser Jana Brodce, který pracuje i pro Mezinárodn­í sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne. „Základním principem proto bude, abychom uplatnili zkušenosti z CAS v našem prostředí,“nastínil Brodec.

Předsednic­tvo Národního rozhodčího soudu tvoří pět členů, kteří jsou podle Neussera odborně nezpochybn­itelní. A jednotlivé případy bude řešit tříčlenný senát, v němž dvě místa obsadí zástupci nominovaní svazy a třetí post zaujme jeden z předsednic­tva soudu. „Rozhodci musejí mít znalosti sportovníh­o prostředí, budou jmenováni jednotlivý­mi sportovním­i svazy, ale budou na nich nezávislí. A samozřejmě budou mít právnické vzdělání,“vysvětluje Brodec. „Výsledkem zasedání bude rozhodčí nález dostatečně odůvodněný důkazy.“

Ovšem prvotní institucí, která projednává pozitivní dopingový nález, stále zůstává discipliná­rní komise dotyčného sportovníh­o svazu. „Ale konec procesu je teď díky Národnímu rozhodčímu soudu transparen­tní,“říká jeho předseda Brodec.

A NSA chce 17. května na konferenci se všemi sportovním­i svazy oznámit, že od roku 2023 bude chtít, aby všechny případy šly rovnou k Národnímu rozhodčímu soudu. Svazy už na místa do senátu navrhly 25 kandidátů. Nově vzniklý orgán má do budoucna ambice řešit i sportovní kauzy, které se netýkají dopingové problemati­ky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia