Lidové noviny

Trpišovský: Musíme se zlepšit v útoku i obraně

- MILOSLAV NOVÁK

Když Jindřich Trpišovský vedl Slavii od začátku sezony, pokaždé fotbalovou ligu vyhrál. A vždy bylo tři kola před koncem buď hotovo, nebo takřka vyřešeno. Jenže letos je situace pro slávisty úplně jiná. Jeho tým musí spoléhat na zaváhání Plzně a pomoc jejich soupeřů. „Musíme třikrát vyhrát,“říká kouč před nedělním soubojem se Slováckem.

Pražané poprvé během současného ročníku ztratili body ve dvou zápasech za sebou v jednom týdnu. „V nadstavbě jsou jen těžcí soupeři, sami jsme to poznali,“připomněl Trpišovský prohru na hřišti Hradce Králové (3:4) a domácí remízu s Plzní (1:1). Slavia celkově ztratila body dosud v devíti ligových zápasech a třiadvacet­krát zvítězila. Zatím to stačí na druhou příčku.

S Plzní si během dalších týdnů pořadí vyměnily, základní část vyhrála Slavia, což jí přináší jednu nezanedbat­elnou výhodu: v případě bodové rovnosti s jakýmkoli protivníke­m zůstane v konečné tabulce nad ním. Aby získala čtvrtý titul za sebou, potřebuje tři výhry a doufat, že Plzeň aspoň jednou remizuje. Rozdíl mezi oběma týmy jsou dva body. „Zajímá nás jediné. Teď musíme zvládnout Slovácko. Pak máme Ostravu venku a nakonec derby,“přemítá Trpišovský.

Po nedělní remíze (1:1) s Plzní dal kouč hráčům v pondělí volno, od úterý se připravují na Slovácko. „Sice po nevyhraném zápase je to čekání dlouhé, ale zase nám to dává prostor pro práci s hráči.“

Zatímco Slovácko se připravova­lo na svůj vrchol sezony, ve středu mělo hrát finále poháru proti Spartě. Jenže kvůli nezpůsobil­ému terénu sudí duel odložil, hráči se z dresů svlékli a odešli domů. „Jestli soupeř v týdnu hrál, nebo ne, to náš výkon neovlivní. My se musíme zlepšit v ofenzivě i defenzivě,“zdůraznil slávistick­ý kouč.

Vzájemná utkání v letošní sezoně skončila těsnými výhrami slávistů – 2:1 doma a 1:0 na Slovácku. Obě byla vyrovnaná.

Než slávisté v neděli večer k utkání vyběhnou, budou znát výsledek souboje, který je hodně zajímá. A budou doufat, že Plzeň proti Spartě nevyhraje. Sparťanům, kteří teoreticky rovněž zůstávají ve hře o titul, se v Plzni dlouhodobě nedaří. Prohráli tam šest minulých zápasů a celkem devět z posledních deseti. Na podzim vyhrála Plzeň 3:2, na jaře na Letné se hrálo 2:2.

„Vzhledem k tomu, v jaké jsme pozici, budeme chtít Spartu zase porazit, budeme vděční za jakoukoliv výhru,“uvedl asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth, „Těžký zápas se soupeřem, kterého, troufnu si říct, dobře známe.“

SKUPINA O UMÍSTĚNÍ

Finále, 1. utkání: Olomouc - Mladá Boleslav 1:2 (70. Zifčák -

45.+2 Pech, 55. Hlavatý)

SKUPINA O ZÁCHRANU dnes: 16.00 Teplice - Jablonec, Pardubice - Karviná,

Zlín - Bohemians 1905

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia