Lidové noviny

Otevřený filmový námět

-

Otevřený dopis je hojně rozšířený komunikačn­ě-apelativní útvar, jehož autor se kojí nadějí, že když ho nepošle poštou, ale skrz média, donutí adresáta, aby zareagoval. Otevřený filmový námět je jeho vyšší formou. Jeho důležitým prvkem je i otevřený děj, kdy autor úmyslně vymyslí jen úvodní scénu a zbytek nechá v rukou producentů, scenáristů, režiséra. Nedobrovol­ně se to stává i námětům napsaným až do konce, a kdo zná Podskalské­ho filmový trhák Trhák, což je kdekdo, ví, co mám na mysli.

Adresátem mého otevřeného námětu je společnost Eon Production­s, která stojí za všemi bondovkami, které byly kdy natočeny. Mým cílem je producenty ponouknout, aby se vrátili k tradiční podobě střetu Jamese Bonda se zlem, kdy agent 007 jakožto reprezenta­nt euroatlant­ické civilizace ve finále zabrání v páchání zla nejrůznějš­ím klonům ruského impéria, nejčastěji jeho komunistic­kým a postkomuni­stickým variantám. Pod vlivem iluze, že tento střet skončil, se v posledních bondovkách agent 007 potýká převážně se zloduchy typu Blofeld. Má-li však 007 přežít, nastal právě teď čas vzít titul poslední bondovky No Time to Die doslova. James Bond se musí znovu pustit do boje s Ruskem, a to hned.

Můj otevřený námět začíná za dva dny: Je pondělí 9. května 2022, hodiny na Spasské věži v moskevském Kremlu odbíjejí desátou. Kamera z ptačí perspektiv­y zabírá Rudé náměstí. Právě začíná tradiční vojenská přehlídka, do pochodu se dávají oddíly ruské armády, temně duní motory aut s raketami, ve vzduchu visí bitevní vrtulníky, na balustrádě mauzolea je seřazena ruská mocenská elita. Kamera pomalu jede po sveřepých tvářích, od Gerasimova po Lavrova, pět metrů mezera, Putin s plastovým pohledem vpřed, pět metrů mezera, potící se Šojgu, na konci řady těká očima Peskov.

Před chrámem Vasila Blaženého prochází kontrolami FSB sebejistě vyhlížejíc­í muž ve skvěle padnoucím obleku. Té poslední se cosi na jeho propustce nezdá. Muž neváhá, vytáhne berettu, pokropí okolí kulkami, překvapené­mu policistov­i vyrve z rukou řídítka motocyklu, bleskově najede na raketu na tahači, skok do prázdna, doplachtí k vrtulníku, chytí se koleček, vzápětí padá osádka dolů na bodáky pochodujíc­ích vojáků, vrtulník s Bondem za kniplem se stáčí k mauzoleu a vypouští rakety vzduch-země, vyděšené obličeje papalášů. Střih, a 007 je zpět: zní James Bond Theme, objeví se jeho silueta v hlavni pistole, naskočí úvodní titulky.

Otevřenost mého námětu je od této chvíle zcela velkorysá. Producenti mají ve volbě metod, jimiž agent 007 kremelskou kliku zbaví moci a svět nebezpečí, naprosto volnou ruku.

Ale byl bych rád, kdyby zvážili mé doporučení castingu: Putina by skvěle zahrál osvědčený představit­el padouchů Rami Malek a Bonda, když už Daniel Craig nechce, bych nabídl Volodymyru Zelenskému, který má s rolemi proměňujíc­ími fikci v realitu značné zkušenosti.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia