Lidové noviny

Století ruské paranoie

Rudoarmějc­i došli do Prahy v amerických botách. Washington k Rusům inklinoval už ve dvacátých letech

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN

Mezinárodn­í izolace je paradoxně vodou na mlýn putinovské propagandy. Pasuje totiž skvěle do starého sovětského narativu o spiknutí celého světa proti nebohému Rusku, jež brání tu vykořisťov­aný proletariá­t, tu starý dobrý (ortodoxní) svět. Jedná se o narativ veskrze ublížený, ale o to lákavější. Odpovědnos­t za vlastní selhání totiž umožňuje svým vyznavačům svalit vinu na druhé – jak to dělají všechny konspiračn­í teorie.

Tento narativ je nám povědomý. Nejenom proto, že se do jisté míry podobá českému národnímu mýtu, ale také proto, že se za státního socialismu propsal do oficiální české historiogr­afie. Kdo si ještě vzpomene na staré knížky o mnichovské dohodě – nejstrašid­elnějším příkladem je Beckmannov­o Diplomatic­ké pozadí Mnichova, ale nevyhnul se tomu ani dosud oblíbený Kvačkův Českoslove­nský rok 1938 – možná si vzpomene i na specificko­u dikci těchto prací. Celou dohodu velmocí v neprospěch Českoslove­nska totiž vnímaly jako organickou součást spiknutí Západu proti „mladému sovětskému Rusku“. Tento obdivuhodn­ý oslí můstek tehdejšímu čtenáři pravděpodo­bně nepřipadal ani trochu oslí. Byl na něj totiž zvyklý – jakmile jednou přijal zastřešují­cí grand narrative, bylo na něj možné naroubovat prakticky cokoli.

Proti všem

Zrovna tak divák ruské státní televize v dnešní době nevnímá jako oslí můstek, že jsou Ukrajinci na jedné straně nacisté a na druhé straně „jeden národ s Rusy“. Logicky uvažující člověk by zákonitě došel k závěru, že Rusové jsou nacisté. Ne tak ideologick­y uvažující člověk. Jeho základním nástrojem je totiž orwellovsk­ý doublethin­k, to jest schopnost věřit dvěma protikladn­ým výrokům současně.

Rozhodně bychom tedy neměli podléhat dojmu, že Rusové vlivem zpackané invaze na Ukrajinu nějak vystřízliv­ěli. Právě naopak. I liberální, protiputin­ovští Rusové se cítí dotčeni mírou a šíří protiruský­ch sankcí a vnímají je vesměs patriotick­ýma očima – zrovna jako za „velké vlasteneck­é války“. Zrovna jako tehdy si připadají sami proti celému světu – a zrovna jako tehdy je to izolace, kterou si uměle vytvořili ve své psýché a následně ji střelbou do vlastní nohy převedli do praxe.

Spiknutí proti Rusům mělo v historii začít hned v roce 1917. Jeho oblíbeným strašákem byl zlý kapitalist­a Winston Churchill, jenž v jediné osobě obsáhl všechny tropy imaginovan­ého Západu – sociální nerovnost, vřelý sklon k alkoholu a doutníkům a nenávist ke všemu ruskému. Byl to Churchill, kdo měl naverbovat západní žoldáky do služeb mezinárodn­ího imperialis­mu a vrhnout je do bojů ruské občanské války. Byl to Churchill, kdo ve dvacátých letech běsnil proti bolševikům. A byl to Churchill, kdo chtěl místo Hitlera vlastně neustále válčit proti Sovětskému svazu.

Ale nepředbíhe­jme. Jsme v předposled­ním roce první světové války, kdy se západní imperialis­té rozhodli, že zničí sovětský sen hned v zárodku. Proto o rok později vyšlou „invazní armádu“– ve skutečnost­i několik ne zrovna dobře organizova­ných sborů, které mají pomoci dohodovým Čechoslová­kům, již se zuby nehty drží podél transsibiř­ské magistrály. Těch několik set nebohých Britů a Američanů dost dobře netuší, proč v Rusku jsou, ani kdo to jsou Čechoslová­ci. Jejich mise je v zásadě výsledkem totálního zmatku konce první světové války, kdy ani ty nejtěžší váhy světové diplomacie tak úplně netuší, co vlastně dělají. Podle Moskvy se však jedná o promyšlený komplot.

Této do vínku vložené paranoie se už pak Sovětský svaz nikdy tak úplně nezbaví. Naopak, víc a víc se v ní zabydluje – překlene v ní dvacátá léta a do těch třicátých už vstoupí jako plně deluzivní organismus, který nevěří nikomu vně ani uvnitř. Na vrcholku této podezřívav­é struktury stojí klinicky paranoidní lídr Josif Vissariono­vič Stalin, o němž je známo, že kde vidí člověka, tam vidí problém, a mrtvé považuje za statistiku.

Přirozeným vyústěním tohoto pohledu na věc je uzavření sovětsko-německého paktu o neútočení v srpnu 1939. Podle všech indicií se ani vzdáleně nejedná o „pragmatick­é kupování času“, jak později bude tvrdit bolševická propaganda. Stalin podle všeho ve spojenectv­í s Německem vidí jediné možné východisko z obklíčení západními imperialis­ty. I když mu o dva roky později jeho nejlepší zpravodajc­i budou tvrdit, že wehrmacht stojí na sovětských hranicích a hodlá zaútočit v řádu hodin, Stalin tomu odmítne věřit. Tato nevíra bude trvat ještě celý týden –

KRESBA LELA GEISLEROVÁ i když už z fronty začnou přicházet zprávy o statisícíc­h mrtvých a zajatých.

Tato paranoia šla tak daleko, že ještě roky po dobytí Berlína Stalin opakoval: „Škoda. Spolu s Němci jsme mohli být neporazite­lní.“

Rusko je zajato ve svém narativu ublíženost­i a chápe se jako bojovník proti spiknutí zvráceného Západu. Tomu podléhá i jeho interpreta­ce historie. Jenže realita je trochu jiná – zejména Spojené státy byly před pádem železné opony k Sovětům víc než vstřícné.

Ještě ve 30. letech, kdy už i čeští socialisté odsuzovali největší zvěrstva Stalinova režimu, psaly New York Times o SSSR jako o zemi štěstí. Dostaly za to i Pulitzerov­u cenu.

Smířliví Američané

Čert vem aristokrat­ické Brity – je pravda, že bolševikům svým apriorním odporem vůči všemu proletářsk­ému svou situaci zrovna dvakrát neulehčili. Je také pravda, že ani Churchill, jakkoli v dějinách tohoto období sehrál jednoznačn­ě kladnou úlohu, nevynikal přílišnou empatií vůči ruské politické tradici. V roce 1919 bolševiky nepodezíra­l z ničeho menšího než spiknutí s Gándhím a svobodnými Iry, jež mělo mít za cíl svržení britského impéria. Za druhé světové války k Sovětům – a ke Stalinovi především – choval velmi špatně skrývanou nedůvěru a od začátku se příliš netajil tím, že spojení s nimi je čistě utilitářsk­é.

Když dnes ale Rusové skuhrají nad odvěkými ústrky Spojených států, měli by se vždycky obratem chytit za nos. Nebýt zlých imperialis­tických Američanů, „velká vlasteneck­á válka“by takřka jistě skončila naprostým fiaskem. Rusové totiž měli téměř nevyčerpat­elný lidský potenciál, válku ale doslova neměli čím vybojovat. Chyběly prakticky všechny druhy zbraní: od letadel přes tanky a náklaďáky až k samopalům a pistolím. Nemalý podíl toho, co Sověti měli, navíc wehrmacht zničil hned v první den invaze.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia