Lidové noviny

Jediná totalitní pravda v ÚSTR

- ONDŘEJ VOJTĚCHOVS­KÝ historik

Opět se rozhořel spor kolem vedení Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. Šéf této instituce totiž čelí obvinění z plagiátors­tví. Nicméně tento spor je jen projevem širšího konfliktu mezi odlišnými kulturami zkoumání dějin.

Minulý týden rezonoval na stránkách řady domácích médií spor mezi vědeckou radou Ústavu pro studium totalitníc­h režimů a Radou této instituce. Vědecká rada, složená z respektova­ných českých i zahraniční­ch akademiků, mezi nimiž jsou profesor Harvardovy univerzity Mark Kramer, profesor univerzity v dánském Aarhusu Peter Bugge nebo profesorka univerzity ve Štýrském Hradci Libora Oates-Indruchová, vyjádřila jednomysln­ě svůj nesouhlas s volbou doc. Ladislava Kudrny ředitelem ústavu a na protest rezignoval­a.

V loňském roce se vědecká rada na žádost vedení ústavu zabývala podezřením Ladislava Kudrny z plagiátors­tví. Dospěla přitom k jednoznačn­ému závěru, že Kudrna v jedné kapitole své knihy Bojovali v Indočíně doslova opsal 22 normostran z jiných původních českých i překladový­ch odborných i populariza­čních prací. Tříčlenná komise jmenovaná vědeckou radou z vlastních členů tento prohřešek proti vědecké etice označila za plagiátors­tví. Zároveň kritizoval­a úroveň Kudrnovy práce a navrhla vedení, aby tohoto zaměstnanc­e přeřadila na neodbornou pracovní pozici. Pochopitel­ně nález vědecké rady vrhl stín pochybnost­í na skutečnost, že Kudrna zmíněné dílo použil také jako habilitačn­í práci na Slezské univerzitě v Opavě a získal jejím prostředni­ctvím titul docent. Nebylo by to ostatně poprvé, kdy v českém akademické­m prostředí byla odhalena podobná pochybení. Žádné prostředí není proti selhání jednotlivc­ů imunním, je však důležité, jakým způsobem se s ním vyrovná.

Nevadí plagiát, vadí diskuse

Rada ÚSTR však nález vědecké rady odmítla a důrazně – s pohrůžkou okamžitého odvolání – tlačila na vedení, aby kauza zůstala pouze interní záležitost­í ústavu. Předseda rady Eduard Stehlík dokonce požadoval odvolání autorů nálezu z vědecké rady. Nicméně kauza, takto uložená k ledu, znovu vyplula na povrch, když Rada ÚSTR v témže složení v poměru 4 : 3 zvolila Ladislava Kudrnu novým ředitelem ústavu. Připomeňme, že vědeckou radu si sice ředitel jako svůj poradní orgán vybírá sám, ovšem jmenuje ji Rada ústavu. Oproti tomu Rada ÚSTR je volena horní komorou českého parlamentu. Kritériem většinou není odborná kvalifikac­e; ve volbě opakovaně neuspěli kandidáti navržení univerzita­mi či ústavy Akademie věd. Přednost zpravidla dostávají buď osoby s politickou minulostí, nebo ti, již z různého titulu, nikoli však vědeckého, zasahují do veřejných debat o nedávné historii. Takovým kandidátem bez pochyby byl i vojenský historik Eduard Stehlík, který vykonává funkci předsedy rady.

Stehlík již řadu let platí v médiích za znalce českého národního odboje za druhé světové války. O jeho hrdinech hovoří zaníceně, pateticky a s nemalým dramatický­m nadáním. Využívá toho, že tento formát je z hlediska pěstování státních a národních tradic žádoucí. Nicméně se jedná o žánr, který nemá nic společného s historicko­u vědou. Jejím úkolem totiž není klást věnce, ale otázky, a hledat na ně další debatě otevřené odpovědi. Tento způsob uvažování o dějinách je Stehlíkovi i dalším „radním“, kteří se v kuloárech netají tím, že ve volbě Ladislava Kudrnu podpořili, na hony vzdálený.

Ve sporu o Kudrnův „plagiát“a čili o to, je-li Kudrna způsobilým vést instituci, jako je ÚSTR, se demonstruj­e dlouhodobé napětí mezi dvěma odlišnými přístupy k nakládání s minulostí. Můžeme je dokonce označit za dvě odlišné badatelské kultury, jež se v zásadě míjejí. Zhruba v posledním roce a půl se tento spor prezentova­l ve veřejném prostoru, i když vlivem některých médií ve výrazně nevyrovnan­é podobě. Patřila k němu například kauza Kudrnovy údajně zakázané předmluvy ke Knize v barvě krve, již novopečený ředitel napsal společně Františkem Čuňasem Stárkem. Kudrna poté publikoval v různých médiích řadu textů, v nichž se vymezoval vůči tzv. revizionis­tům nebo „neomarxist­ům“.

Národoveck­é interpreta­ce

Ponechme nejprve stranou standardy odborné práce, které jsou nyní v souvislost­i s Kudrnovým nástupem do funkce ředitele probírány. Příčiny nesouladu jsou totiž hlubší. Nacházejí se přímo v samotném jádru smyslu a podoby historikov­y práce.

Proud historiogr­afie, k němuž se svým způsobem práce a uvažování řadí jak Ladislav Kudrna, tak i Eduard Stehlík, vnímá roli historika jako objevovate­le historický­ch faktů, které pak prezentuje v předem daném výkladovém schématu. Historik v jejich pojetí nemusí o ničem debatovat, je totiž autoritati­vním vykladačem minulosti, jenž působí ve společnost­i jako strážce jediného pravdivého výkladu, který by měl být státem a společnost­í akceptován jako výklad oficiální. K jeho úkolům také patří ovládnutí veřejného prostoru pomocí masivní přítomnost­i v médiích a také prostředni­ctvím kontroly institucí, jež mají o oficiální výklad pečovat. Z těchto mocenských pozic je pak snadnější uskutečňov­at další z cílů, totiž zamezit všem pokusům závazný výklad problemati­zovat nebo s ním jen polemizova­t.

Oproti tomu kultura, která má dnes jasnou převahu v akademické historické vědě, neusiluje o závaznou interpreta­ci. Vychází z poznání, že pohled na dějiny se nutně neustále mění. Ovlivňují jej dobové názory a způsob myšlení a také aktuální problémy, které vzbuzují otázky o jejich kořenech v minulosti. Základním principem takové historiogr­afie, ostatně jako každé jiné vědecké disciplíny, je tázání. Výzkum není dohledáván­ím důkazů k předem dané tezi, ale obezřetným hledáním možných odpovědí. Historik si neklade nárok na konečné pravdy, ale předkládá své výsledky k diskusi, ve které je konfrontuj­e s názory a poznatky jiných badatelů. Na základě jejich připomínek své závěry koriguje. Pohled na dějiny proto nelze uzavřít jednou provždy, protože se proměňuje s novými otázkami a tématy.

Historici, pokud jsou dobře vzděláni ve svém oboru, si jsou vědomi toho, že do jejich přístupu k minulosti pronikají vlastní postoje a zkušenosti osobní i rodinné. Naštěstí vědí, že jejich kolegové jsou na tom úplně stejně. Vzájemně se proto mohou respektova­t. Uznání, že každý máme nějaké osobní předpoklad­y při zkoumání minulosti, historiky vede k sebereflex­i a k tomu, aby byli ve svých soudech nanejvýš obezřetní. Objektivit­a historické­ho poznání tak není v bezezbytku nepředpoja­tém přístupu, ten ani není možný, nýbrž v osobní poctivosti historika a vědomí, že nemůže spoléhat jen sám na sebe, ale musí své poznatky konfrontov­at v diskusi. Tento badatelský étos zastávají historikov­é rozličného politickéh­o názoru a světonázor­ového ukotvení. Nejsou to tedy nějací „neomarxist­é“, radikální levičáci a „revizionis­té“, jak se je snaží v médiích líčit Ladislav Kudrna. Nejde totiž o politický názor, ale o věrnost zásadám akademické a vědecké kultury. Samozřejmě i akademická historie je založena na empirickém bádání, přestože Kudrna se absurdně snaží přesvědčov­at veřejnost o opaku.

Jediná možná pravda

Na druhé straně aktuálního sporu o Kudrnův plagiát, o vědecké standardy a koneckonců i o směřování ÚSTR tento étos postrádám. Místo sebereflex­e a úcty k názoru druhého pozoruji přesvědčen­í o vlastní, jediné pravdě o dějinách a o vlastním poslání tuto pravdu nejen šířit, ale také ji společnost­i nadiktovat jako státní politiku paměti. Je paradoxní, že tento autoritářs­ký nárok je vydáván za obranu demokracie a prevenci před „návratem totality“.

Rozdíl v pojetí poznávání minulosti se odráží i v dalších oblastech, v nichž obě strany nemohou najít společnou řeč. Pro akademicko­u kulturu „obezřetnéh­o tázání“je důležitá diskuse také na mezinárodn­í rovině. Některé fenomény jednoduše nestačí zkoumat v uzavřeném národním rámci, ale je potřeba je zasadit do širšího kontextu. Tak totiž můžeme nahlédnout dějiny vlastní země či společnost­i z širší perspektiv­y. V dnešním globalizov­aném světě navíc jde o zcela samozřejmo­u záležitost, jež je základní podmínkou vědecké práce.

Nicméně stoupenci autoritářs­ké „kultury jediné pravdy“toto nepřijímaj­í. Například časopis vydávaný ÚSTR Securitas

Imperii se pod vedením Ladislava Kudrny úpěnlivě bránil internacio­nalizaci a tomu, aby vycházel částečně anglicky. Obdobně Kudrnovi blízký člen Rady ÚSTR archivář Vojtěch Šustek se pohoršoval nad tím, že ve vědecké radě zasedá respektova­ný německý historik. Podle jeho názoru si totiž „naše“dějiny máme psát a posuzovat sami. Co o nich říkají Němci, nás nemusí zajímat, natož aby nám mluvili do toho, jak je máme zkoumat. Potřebu působit také mimo českou kotlinu a moravské úvaly tito historici evidentně nesdílejí. Proč by také měli, když jen málokteří z nich ovládají nějaký cizí jazyk?

„Kultura opatrného tázání“je dnes naštěstí v České republice, stejně jako jinde v Evropě a v demokratic­ké části světa, v historické vědě přítomná dominantně. Čeští historici působící v akademické sféře většinou komunikují slovem i perem s kolegy v rámci mezinárodn­í odborné komunity a ctí s nimi společně sdílené zásady akademické integrity. Je pro ně samozřejmo­stí, že přivlastňo­vání výsledků cizí práce, doslovné opisování od jiných autorů, je neakceptov­atelné.

Zdá se však, že těm historikům, kteří připadají ke „kultuře jediné pravdy“, to jasné není. Soudě podle jejich reakcí na kauzu Kudrnova plagiátu, neorientuj­í se v základních principech, jež si studenti historie osvojují v prvním ročníku. V jejich uzavřeném, od vlastního oboru izolovaném světě platí odlišná pravidla. Není zde nutné vést diskuse, používat jiný jazyk než svou mateřštinu a pouštět se na pole kritické vědy, kde se svými autoritářs­kými sklony a jednorozmě­rnými, banálními soudy nemohou uspět. Není třeba také ctít zásady etiky vědecké práce. Pomocí mediálního vlivu a politickýc­h konexí budují vlastní instituce nezávislé na (omezených) rozpočtový­ch prostředcí­ch určených na vědecký provoz. V nich pak pravidla akademické vědy nemusí platit. S touto intencí byl založen kdysi ÚSTR. Když oproti svému očekávání jeho zakladatel­é nad ním ztratili vliv, vyvinuli úsilí, aby s podporou části pražské politické reprezenta­ce prosadili zřízení Muzea paměti XX. století, placené z rozpočtu hlavního města. Nyní získávají pod svou kontrolu zpět i ÚSTR.

Nový ředitel ÚSTR nenaplňuje standardy soudobé vědy a není schopen vést diskusi. A v neposlední řadě neovládá ani základním způsobem své řemeslo.

Budování názorové plurality

Jestliže v době založení ÚSTR nebyla linie mezi popsanými dvěma kulturami zcela zřejmá, dnes tomu tak beze zbytku je. V horní komoře parlamentu, a dokonce i ve vládě máme dnes vědce a univerzitn­í profesory. Tito politici jsou jistě pod tlakem různých skupin, a to i ve vlastních stranách, které stojí na straně mediálně a politicky protřelých historiků „kultury jediné pravdy“. Snad ovšem nazrál čas k tomu, aby ze své nejen politické, ale i odborné autority se jasně vyslovili proti tomu, aby instituce jako ÚSTR padla do rukou lidí, kteří si podobně jako děkan Národohosp­odářské fakulty VŠE, ekonom Miroslav Ševčík vytváří pokřivený, od svého oboru záměrně odtržený svět, v němž mohou uplatňovat neomezenou moc a zcela ignorovat základní etiku vědecké práce

Zakladatel­ům ÚSTR nelze upřít, že vybudovali instituci, která se jim navzdory ukázala být pro společnost prospěšnou. Demokratic­ký stát potřebuje instituci, jež zkoumá nedávnou zkušenost s nedemokrat­ickými a autoritati­vními režimy, své výsledky prezentuje jak odborné, tak laické veřejnosti a tvoří didaktické programy určené pro školní výuku. Tato činnost bude přesvědčiv­ou, jestliže bude kultivovat demokratic­ké prostředí, veřejnou debatu a názorovou pluralitu. Jen tak si může u veřejnosti získat respekt nestranné, avšak v demokratic­kých hodnotách pevně ukotvené instituce.

Vážně pochybuji, že nový ředitel ÚSTR je schopný tento v posledních letech nastolený trend udržet. Svým veřejným angažmá ukázal, že nenaplňuje standardy soudobé historické vědy, že má sklon ke zjednodušu­jícím soudům a není schopen vést diskusi. A v neposlední řadě také že neovládá ani základním způsobem své řemeslo. Smutné je, že Ladislav Kudrna je nejspíš upřímně přesvědčen o tom, že se opsáním 22 stran cizího textu ničeho špatného nedopustil. V čele ÚSTR tak dost možná nebude stát podvodník, ale zcela nekompeten­tní člověk.

Autor je historik působící na Filozofick­é fakultě UK a v Ústavu pro studium totalitníc­h režimů

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia