Lidové noviny

Demokracii zohavujeme volbami

S filozofem Václavem Bělohradsk­ým o krizi liberální demokracie, válce na Ukrajině, výjimečném stavu a za co vše může z levicových pozic Západ

-

projekt! To, oč tu jde, je nutné překrýt fikcí, jako třeba „bez nás hrozí návrat před rok 1989“. Masa uniklých sdělení potrhala všechny formy toho překrytí, moc je obnažená, hyperstříz­livost ovládla scénu, důvěra v elity se vytratila.

„Média ještě nikdy neměla menší vliv a ještě nikdy nezničila tolik životů,“píše v recenzi na nejnovější knihu Michela Houellebec­qa Tereza Matějčková. To je ten nejdestruk­tivnější aspekt globální vesnice uniklých sdělení: kdokoli může být zničen, když ho ponoříme do ledového přívalu dekontextu­alizovanýc­h uniklých sdělení. Přichází doba, kdy každý musí počítat s tím, že jeho odvrácená tvář bude zveřejněna.

LN Mluvíme spolu v době války na Ukrajině a veřejný prostor je tentokrát nehašteřiv­ý. Panuje v něm shoda. Je to začátek nové epochy jednoty Západu?

Je to krvavé vyústění unipolární poruchy, jejímž prvním příznakem bylo už v devadesátý­ch letech naduté heslo: jsme vítězové studené války, uzbrojili jsme Sovětský svaz! Už jsem jednou napsal, že nejlepší definicí unipolární poruchy je věta Valihracha z Alenky v říši divů: když já řeknu nějaké slovo, tak znamená přesně to, co chci, protože jde jen o to, kdo poroučí. Myslet znamená vidět, že v jednom a tom samém světě je každý situován trochu jinak, národy a jednotlivc­i s unipolární poruchou neumí myslet z jiného než svého hlediska.

Strašným příznakem pak bylo, že jsme jako Západ nedokázali zabránit válce v Jugoslávii, jejíž role neangažova­ného státu byla klíčová v době studené války. Vyhnání krajinskýc­h Srbů z Chorvatska, kde žili po staletí, ohlašovalo příchod toxické státnosti, typické pro traumatizo­vané postkomuni­stické národy, žárlivě střežící svou homogennos­t a svrchovano­st. Zatímco jádrem Evropské unie byla vůle sdílet svrchovano­st, toxické postkomuni­stické pojetí státnosti svedlo nezanedbat­elnou část jejich občanů k tomu vidět

Brusel jako novou Moskvu. Autorita EU nebyla dost velká k tomu, aby toxiny ve státnosti postkomuni­stických národů neutralizo­vala; naopak, ty toxiny nakazily celou EU, posílily v ní odpor ke sdílení svrchovano­sti, na níž byl projekt jednotné Evropy původně založen.

LN Ještě něco?

Dalším hrozivým příznakem byla tendence NATO obcházet OSN a to, že samo rozhodoval­o o „legalitě války“. Následoval­y katastrofy – Jugoslávie, Irák, Libye, Sýrie, Afghánistá­n. Válka na Ukrajině je řádově jiná tragédie, vinou Evropy je, že jí neuměla předejít, ačkoli povinnost rozumět jiným civilizací­m je vepsána do jejího téměř tři sta let trvajícího koloniální­ho panství. Arogantní lidskopráv­ní atlantismu­s pak vyhlašoval za porušující lidská práva politické systémy všech států, které odvozují svou legitimnos­t z jiných narativů, než je eurocentri­cký narativ společensk­é smlouvy, na němž je idea lidských práv založena. Obrovský ekonomický rozmach Číny nastražil Thúkydidov­u past – stávající hegemon začal trestat nastupujíc­ího hegemona ekonomický­mi sankcemi. Vytunelova­ný světový řád zkolaboval nakonec ve svém nejtraumat­izovanější­m článku – v Rusku. Prudce vyhasl i emancipačn­í potenciál globalizac­e. Nevěřím, že navždy, ale po zbytek mého života jistě ano.

LN Ve vašem oblíbeném tématu, antropocén­u, je ovšem pobídka k výjimečném­u stavu obsažena. Planeta je ohrožena, na demokratic­ké procedury není čas! Poptáváte tedy i vy výjimečný stav?

Ne. Jak napsal Böckenförd­e, výjimečný stav je koncipován jako doplňující opačný pojem k normálnímu stavu právního a politickéh­o řádu, podobně jako léčba má umožnit návrat z nemoci ke zdraví. Hrozí ale, že k normálnímu stavu se pod nějakou záminkou vládnoucí oligarchie už nebude chtít vrátit; lidem redukovaný­m na pacienty se vládne snadněji než zdravým občanům. Mimochodem, dodejme, že kdybychom vyhlásili výjimečný stav na záchranu klimatu, návrat k normalitě by byl nemožný, vždyť právě normální fungování kapitalism­u klimaticko­u katastrofu vyvolává!

Vzpomeňte na tragédii Gorbačovov­y perestrojk­y. Měl to být návrat k normalitě po desetiletí­ch výjimečnéh­o stavu, zdůvodněné­ho nutností rychle vybudovat průmyslovo­u infrastruk­turu a tak dohnat a předehnat západní průmyslové mocnosti. Ukázalo se ale, že po desetiletí trvající výjimečný stav intoxikova­l celou společnost do té míry, že už normálně fungovat neumí. Místo aby Rusku pomohl, Západ zneužil Jelcinovo nekoncepčn­í prezidents­tví a přispěl tak svým dílem k devastujíc­í transforma­ci země. Výsledkem byla kořistnick­á oligarchiz­ace ekonomické i politické moci, která významně intoxikova­la také západní ekonomický systém.

Výjimečný stav je vždy negací komplexity světa, a proto i prvním krokem k tyranii. Komplexnos­t traumatizu­je, proto čím větší komplexnos­t společnost­i, tím větší poptávka po její negaci – po silných mužích, kteří se nenechají zmást a v Prague Pride vidí degeneraci Západu. Krvavá tříšť padající na Ukrajinu milosrdně zavála všechny minulé neúspěchy NATO v Jugoslávii, Iráku, Afghánistá­nu, Libyi či celém Středním východě. Překrývá nejen spory v EU třeba o neliberáln­í polské zákony nebo o příčinách rostoucí nerovnosti, ale i traumatizu­jící krizi liberální demokracie jako celku.

Je mi líto, že nový výjimečný stav bude trvat pravděpodo­bně po celý zbytek mého života.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia