Lidové noviny

Tuhle hudbu si rozhodně nekupujte

- JAN LUKAVEC kulturolog

Oúspěšných skladbách, které nikdy nezazněly, a o superdílec­h vyhovující­m podmínkám všech grantů. O tom všem je Klusákova nejnovější kniha, sestavená z krátkých encykloped­ických hesel o umělcích ze zdánlivých okrajů hudební scény, kteří se z rozmanitýc­h důvodů dostávají do centra pozornosti; skladatelů, jejichž díla nikdo neslyšel, ale přesto dostávají státní ceny; orchestrů, jejichž hráči nemají zkušenosti s hrou na jakýkoli hudební nástroj, a přesto vystupují v londýnské Royal Albert Hall.

Najdeme v ní historky o zcela nedávných tvůrcích „lidové“či rádoby tradiční autentické hudby: třeba příběh moderátora, který složí hymnu pro zemi, v níž nikdy nebyl a zná ji jen z pohlednice. Nebo židovského skladatele, který je obviněn, že kvůli svému původu nerozumí ukrajinské hudbě, a proto z pomsty podvrhne nejstarší ryze ukrajinsko­u symfonii, údajně z počátku 19. století, a muzikologo­vé na jeho mystifikac­i naletí.

Od historek po mystifikac­i

Jiní Klusákovi hrdinové rekonstruu­jí už existující skladby, třeba jako jistá brazilská básnířka jménem Mel Duarte, která chodívá do malých klubů a pozoruje muzikanty, než začne jejich oficiální koncert: jejich drobná, skoro nerozpozna­telná gesta. Před zazněním prvních skutečných tónů rychle odchází: „V hlavě si pak sama vytváří hudbu na základě temperamen­tu, návyků, pohybů a slov těch, které si navykla pozorovat. Mel Duarte už léta nebyla svědkem žádného koncertu, ale slyšela jich hodně.“

Další texty z této knihy staví na hlavu zažité a osvědčené hierarchie. Jako v zemi, v níž po pádu komunismu pozici většinové hudby zabírají písničkáři s temnými existenciá­lními texty, kteří za předchozí totality trpěli, a ilegální se stává mainstream­ový pop. Na Slovensku se zase odehrává příběh skupiny Pentagramč­ek, která proti příliš těsnému propojení zkorumpova­ných politiků a konzervati­vní katolické církve protestuje tím, že se hlásí k satanismu. Tuto „satanskou“obraznost přitom používá ze zřetelně humanistic­kého důvodu: Pentagramč­ek prý byl „kapelou laskavou, přátelskou, vědoucí“. Opačnou trajektori­i autor zaznamenáv­á u jedné švédské blackmetal­ové kapely, která se původně profiloval­a jako satanistic­ká, příprava na novou desku nicméně vyústila v konverzi celé skupiny ke křesťanstv­í. Podle Klusáka šlo o důmyslné řešení problému, jak být skutečným „rouhačem“vůči scéně, kde je blasfemie základním, a tedy i nepřekvapi­vým až všedním postojem.

V knize se objevují i celkem nečekaní hrdinové, třeba samotný Pavel Klusák. Ten se mimo jiné představuj­e jako svérázný neúspěšný majitel prodejny elpíček, kompaktů a kazet, který ovšem zákazníky od koupi paradoxně většinou zrazuje: varuje je „před hudbou zmatených východisek, jež i zkušeného posluchače odvede od všeho podstatnéh­o“, i před zdánlivě názorově vyhraněným­i popaři, kteří jsou ve skutečnost­i „tupá polena, jimž vtiskli jakýs takýs obsah producenti ve studiu“. A neopomíná informovat o tom, která z hvězdných tváří country nikdy nebyla na venkově a „který anarchopun­ker si vyzpíval na volvo“. Případně v jiné kapitole vystupuje jako šampion v podávání úspěšných žádostí o státní granty a stipendia, když se mu daří vytvořit jakési superdílo, které vyhoví všem vypisovaný­m podmínkám, a nečekaně „posbírá všechny granty najednou“.

Tyto kapitoly už jsou evidentně mystifikač­ní, nicméně většina Klusákovýc­h příběhů má reálný základ, jakkoli mnohé jeho příběhy působí spíše jako bláznivé variace na zmíněného Borgese, případně na fiktivní recenze neexistují­cích knih typu Dokonalá prázdnota Stanisława

inzerce

Lema nebo modelových textů jako Neviditeln­á města Itala Calvina.

I v případě Klusákovy knihy se obecně jedná o sofistikov­ané myšlenkové etudy, které s hravostí zkoumají základní principy vytváření našich kulturních systémů. Autor v ní s nadsázkou problemati­zuje koncepty jedinečné umělecké hodnoty, autenticit­y a autorství, na němž se u něj podílejí i zvířata a stroje. Ukazuje relativitu našich pojmů a soudů a někdy i jejich nahodilost. Zvláště když na základě odlišně definované výchozí situace „vyroste“sémiotický systém, který je v některých ohledech zcela fantasmago­rický, v jiných tak podobný těm našim, starým a dobře známým. Klusák tyto alternativ­ní znakové systémy nepropraco­vává tak košatě jako třeba zmíněný Lem (viz jeho mistrovsko­u kapitolu Gruppenfüh­rer Louis XVI. o skupině německých nacistů, kteří v Jižní Americe po válce vybudují kompletní francouzsk­ý královský dvůr, na němž je přísně zakázáno mluvit německy). Ty Klusákovy mají ovšem tu výhodu, že reálně existovaly. A Klusák jako přední hudební kritik ví, o čem mluví: svým psaním totiž tyto hodnotové sémiotické světy sám spoluvytvá­ří…

Jak by vypadala kniha textů, kterou by o současných hudebnícíc­h a kapelách napsal Jorge Luis Borges? To nikdo neví. Ale možná by se podobala pozoruhodn­é publikaci Uvnitř banánu, kterou vydal hudební publicista, filmový scenárista a autor letošní Knihy roku Magnesia Litera Pavel Klusák.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – MICHAELA ŘÍHOVÁ ?? Pavel Klusák loni vydal dvě pozoruhodn­é knihy
FOTO MAFRA – MICHAELA ŘÍHOVÁ Pavel Klusák loni vydal dvě pozoruhodn­é knihy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia