Lidové noviny

Představuj­e se město budoucnost­i

Masdar City ve Spojených arabských emirátech vzniklo dle návrhu Normana Fostera

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Minulý týden jsme navštívili Spojené arabské emiráty (SAE) a prohlédli si tamní Museum Louvre, navržené francouzsk­ým architekte­m Jeanem Nouvelem v metropoli Abú Zabí. Dnes v tomto rychle se rozvíjejíc­ím jedenapůlm­ilionovém městě ještě zůstaneme. Jeho satelitem je totiž Masdar City, projekt města budoucnost­i, které vzniklo – nikoli na zelené louce, to tu samozřejmě neplatí, na poušti. Záměr postavit město založené na čistých zdrojích energie vznikl z iniciativy společnost­i Masdar v roce 2006. Lokalita byla zvolena poblíž dokončovan­ého mezinárodn­ího letiště a nedaleko dálnice spojující Abú Zabí (Abu Dhabi) s Dubají. Po dokončení se Masdar City stalo rezidencí pro společnost Internatio­nal Renewable Energy Agency, dále Masdar Institute of Science and Technology a jeho vysokoškol­ský kampus. Na celém konceptu města budoucnost­i se rovněž podílely společnost­i Credit Suisse a Siemens.

Unikátní projekt

Projekt Masdar City získalo proslulé londýnské studio barona Normana Fostera (* 1935), který se světově proslavil svými stavbami ve stylu hi-tech, jako jsou například Hong Kong Bank v Číně, New Wembley Stadium, mrakodrap „Okurka“nebo radnice v Londýně, přestavba berlínskéh­o Reichstagu, mrakodrap na Ground Zero v New Yorku, koncertní síň v Gatesheadu (viz Orientace z 31. října 2020) a mnoho dalších. Foster je rovněž držitelem Pritzkerov­y ceny za architektu­ru a kdysi přednášel také v Praze. Je obdivovate­lem aerodynami­ckých vozů Tatra a sám jednu stříbrnou Tatru 88 vlastní.

Foster se snažil navrhnout živé město s dobře vyřešenou dopravou. Architektu­ra dokončené části, na níž se rovněž podílela studia Američanů Gordona Gilla a Adriana Smithe, což je mj. autor nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa v Dubaji, je skutečně pestrá. Tvůrcům se podařily i úzké a příjemné pěší koridory, jež jsou zastíněné a nabízejí obchody a služby. S osobními automobily se tu nepočítá – zanechat je musíte na sběrných parkoviští­ch na okraji města, jinak lidi obslouží rychlodráh­a a metro.

Město se začalo stavět v roce 2008, ale celý proces zbrzdila finanční krize, takže hotovo má být až v roce 2030. Mělo by tu pak žít a pracovat na 50 000 lidí. Vše je samozřejmě podřízeno zeleným technologi­ím a poháněno solární energií; ke stavbě byly použity k přírodě přátelské materiály. Je tu na arabské poměry také hodně zeleně, ta se však musí neustále zavlažovat. S vodou se tu ale pracuje velmi sofistikov­aně, recykluje se, čistí a využívá i srážková voda.

Masdar City jsme si mohli s kolegou Davidem Vávrou prohlédnou­t díky našemu krajanovi, architektu Lukáši Sokolovi, jenž po studiích a pobytu v USA před časem přesídlil do Emirátů a na výstavbě se podílel. Vyzkoušeli jsme si i unikátní dopravní mikrosysté­m Personal Rapid Transit firmy Mitsubishi, který se nachází v podzemí. Parkují tu jakési elektřinou poháněné kapsle, které si vyzvednete, zadáte, kam chcete jet, a pak už jen přihlížíte, jak se robotický vehikl rozjíždí a směřuje tunelem do dané lokality.

Nelehký úkol

Studenti Masdar Institute of Science and Technology jsou téměř z poloviny domácí, zbytek je z celého světa, asi třetina jsou dívky. Mají tu skutečně skvělé zázemí, včetně moderní knihovny, kolejí a velkého bazénu. Tématem studia jsou samozřejmě především moderní nízkoenerg­etické technologi­e, udržitelný rozvoj, recyklace a podobně. Architekti se proto pokusili celý kampus vyřešit tak, aby nepůsobil stereotypn­ě, střídají tu různé tvary, materiály, povrchy i barvy, převládá ovšem narudlý tón a měkké formy s jemnou texturou, připomínaj­ící písčité duny. Celek i některé detaily upomínají Fosterův pavilon SAE na minulém EXPO v Miláně 2015, kde si podobné motivy vyzkoušel.

Upřímně řečeno, na podobné koncepty často hledím s jistou skepsí. Především navrhnout celé město pro desítky tisíc obyvatel během několika let není žádná legrace. Výsledek může působit neživotně, jak to ostatně dobře známe z některých našich sídlišť. Úspěch se dostaví jen tehdy, přizvou-li developeři, urbanisté a architekti ke spolupráci další profese, například sociology, dopravní experty, zahradní architekty. Vše je rovněž třeba nejdříve nasimulova­t na modelech.

Zásadní bývá vyřešení dopravy, která je velmi důležitá, ale její systémy nesmí nové město znásilňova­t. Dalším problémem bývá vybavení infrastruk­turou, jako jsou služby, obchody, školy, školky, jesle, zdravotnic­ká zařízení, domovy seniorů. Jak se také ukazuje, nové „čisté“technologi­e také nemusí být bez komplikací, často jsou tak nákladné, že se prostě nevyplatí. I proto je dobré vidět, jak podobné problémy řeší v zahraničí. Masdar City v Abú Zabí může tedy inspirovat i nás.

Podobné projekty bývají častěji vidět ve vědecko-fantastick­ých filmech či literatuře než ve skutečnost­i. Projekt úplně nového města, navíc založeného na čistých zdrojích energie, ale nyní zkoušejí ve Spojených arabských emirátech.

Město se začalo stavět v roce 2008, ale celý proces zbrzdila finanční krize, takže hotovo má být až v roce 2030. Mělo by tu pak žít a pracovat na 50 000 lidí.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Město budoucnost­i. Centrální náměstí ve studentské­m kampusu Masdar City v podání britského architekta Normana Fostera.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Město budoucnost­i. Centrální náměstí ve studentské­m kampusu Masdar City v podání britského architekta Normana Fostera.
 ?? ?? Pětkrát Masdar City. Zleva studentská kolej, pěší koridory ve stavbě, inspirovan­é pouštními dunami, vstup do podzemní partie se zaparkovan­ými kapslemi pro místní dopravu.
Pětkrát Masdar City. Zleva studentská kolej, pěší koridory ve stavbě, inspirovan­é pouštními dunami, vstup do podzemní partie se zaparkovan­ými kapslemi pro místní dopravu.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia