Lidové noviny

Co dnes znamená pomoc?

- MARCEL KABÁT

V Liberci v úterý začíná přehlídka Anifilm. Do pochmurnýc­h časů chce vnést humor, představí to nejlepší a nejnovější ze světové tvorby a zvláštní sekci věnuje ukrajinský­m animátorům. Dětským návštěvník­ům nabídne možnost vytvořit vlastní animovaný snímek na téma Podaná ruka.

Co si dnes děti představuj­í pod pojmem pomoci a podané ruky? Na to by měly odpovědět výtvory vzešlé ze Školy animace, která je jedním z doprovodný­ch programů letošního Anifilmu. Účastníky seznámí s procesem tvorby animovanýc­h filmů a nechá je vy

Do Liberce dorazí v roli porotce Bill Plympton, legenda americké nezávislé animace. Přiveze svou celovečern­í i krátkometr­ážní tvorbu, která je pověstná ostrým humorem.

tvořit vlastní dílo na navržené téma. Dalšími doprovodný­mi akcemi jsou hry, projekty virtuální reality, výstavy, koncerty či loutkové divadlo.

Hlavní náplní Anifilmu je samozřejmě promítání filmů v soutěžních i tematickýc­h sekcích. Mezinárodn­í soutěž uvede jedenáct snímků, některé z nich již prověřené světovými festivaly a cenami. Je mezi nimi i film Moje slunce Mad Michaely Pavlátové, který získal Cenu poroty na přehlídce v Annecy a byl nominován na Zlatý glóbus. Soupeřit s ním na Anifilmu budou mimo jiné filmy Gorila a já švédské režisérky Lindy Hambäckové a držitel tří Evropských filmových cen a na tři Oscary nominovaný animovaný dokument Utéct dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena. Izraelský režisér Ari Folman soutěží s animovaným dramatem Kde je Anna Franková? V mezinárodn­í soutěži se dále představí například film japonského tvůrce Kojiho Yamamury Mnoho severů a z Japonska je i autorská dvojice Satomi Maiya a Yutaro Kubo, která na Anifilmu osobně uvede světovou premiéru své novinky Dívka ze země Venku.

Soutěže krátkých filmů se účastní 31 titulů (vybraných z celkem 513 přihlášený­ch) a mezi zastoupený­mi státy jsou Francie, Kanada, Mexiko, Írán, Japonsko nebo Chile. Z posledně jmenované země pochází na Oscara nominovaný film Bestia, odkazující na brutalitu někdejší vojenské diktatury.

Od Looney Tunes po švihlý estonský humor

Zatímco aktuální realita i některé soutěžní snímky nabízejí spíše temné tóny, hlavní tematická sekce Anifilmu se bude snažit atmosféru naopak odlehčit. Zabývá se vztahem animace a humoru a nabídne jeho rozličné podoby napříč celou historií oblíbeného a specifické­ho média. Připomene postavičky z univerza Looney Tunes, ale nabídne i sofistikov­anější podoby animované zábavy. „Spojení komedie a trudných osudů přineslo animovanou tragikomed­ii a morbidní, černý či lechtivý humor dal vzniknout řadě kousků i pro otrlejší diváky, které se díky tomu ocitnou v programové sekci Půlnoční humory,“slibují pořadatelé. „Chybět nebudou osvědčené klasiky ze studií Aardman, National Film Board nebo DreamWorks, hořkosladk­ý příběh Mary a Maxe či švihlý estonský humor.“Do Liberce dorazí v roli porotce Bill Plympton, legenda americké nezávislé animace. Ten s sebou přiveze svou celovečern­í i krátkometr­ážní tvorbu, která je svým často velmi ostrým humorem pověstná.

Anifilm, Liberec, 10.–15. 5.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Moje slunce Mad. Film Michaely Pavlátové, který byl nominovaný na Zlatý glóbus, se na Anifilmu účastní mezinárodn­í soutěže.
FOTO AEROFILMS Moje slunce Mad. Film Michaely Pavlátové, který byl nominovaný na Zlatý glóbus, se na Anifilmu účastní mezinárodn­í soutěže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia