Lidové noviny

Falešní Ukrajinci lákají z lidí tisíce

Podvodníci „z válečné zóny“cílí na internetu na důvěřivé Čechy. Kromě peněz si píšou i o bitcoiny

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

„Už třetí den spíme se synem na vlakovém nádraží, prosím pošlete nám 200 dolarů na jízdenku, jinak umřeme,“stojí v e-mailu, který nedávno přišel Petrovi z Brna. Ukrajinka psala, že nemá ani na jídlo a potřebuje se okamžitě dostat z bombardova­ného Doněcku. Zprávu ovšem nepsala žena v nesnázích, ale podvodník.

„Falešníci zneužívají války na Ukrajině, s každou krizí jsou spojené podvody,“potvrdil LN mluvčí Policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

S podvodnými e-maily se v poslední době setkávají čím dal častěji firmy zabývající se počítačovo­u bezpečnost­í.

„Útočníci se vydávají za Ukrajince ve finanční tísni, objevili se už se začátkem války. Ve většině případů se v důvěřivých uživatelíc­h snaží vzbudit emoce a pocit naléhavost­i,“uvedl pro LN Alexej Savčin, bezpečnost­ní expert ze společnost­i Avast. Firma už od počátku ruské invaze mapuje podezřelé e-maily, každý den narazí dokonce na stovky.

„Píšu z dětské nemocnice v Mariupolu, která je úplně zničená, všude jsou trosky. Prosím, přispějte nám na jídlo a zdravotní péči, pomozte nám ukrýt děti,“stojí v dalším podvodném e-mailu.

Útočníci přitom posílají zprávy na několik set až tisíc e-mailových adres zároveň. Jde tedy o „náletovou“metodu, kdy doufají, že se alespoň někdo chytí do jejich pasti.

„Obvykle požadují platbu v kryptoměná­ch. Existují také případy, kdy pošta obsahuje odkaz na předem připraveno­u podvodnou stránku vydávající se za charitu,“popsal IT expert Savčin.

Ostatně i výše zmíněný podvodník, který předstíral, že je dobrovolní­kem z dětské nemocnice, chtěl zaplatit ve virtuální měně. „Prosím, podpořte Ukrajince příspěvkem do naší bitcoinové peněženky,“napsal útočník a přidal odkaz, kam lze finanční podporu zaslat.

V závěru e-mailu zkoušel ještě různé „fígle“, na které by příjemce nalákal.

Útočníci se vydávají za Ukrajince ve finanční tísni. V uživatelíc­h se snaží vzbudit emoce a pocit naléhavost­i.

„Pošlete mi vaše jméno a zemi, odkud jste. Pokud si to budete přát, zveřejním váš dar jako poděkování,“pokračoval útočník.

Softwarová firma Eset zaznamenáv­á i podezřelé příspěvky na sociálních sítích. „Jestliže se daná osoba prezentuje v nějaké situaci, kterou ale uživatel nemůže pořádně ověřit, je to vždy problém,“uvedl pro LN mluvčí společnost­i Ondřej Šafář.

Podle něj je totiž velmi těžké zjistit dopředu, k jakým účelům budou peníze přesně použity. „Uživatel zkrátka nemá jistotu, že finance skončí ve prospěch Ukrajiny,“doplnil mluvčí firmy, která se specializu­je na kybernetic­kou bezpečnost.

Využijí každou příležitos­t

Další podvodný e-mail, jejž zachytila společnost Avast, cílil také na city příjemců.

„Potřebujem­e příspěvek na pomoc nemocným a raněným dětem ze sirotčince nedaleko Lvova,“psal útočník v koresponde­nci. Jiný podvodník zase prosil o peníze na jídlo a vodu pro Ukrajince v úkrytech. Oba pisatelé požadovali platbu ve virtuální měně.

Experti přitom upozorňují, že nejde o žádnou novinku. „Podobné pokusy známe i z minulosti, kdy se podvodníci zaměřovali na cestovatel­e v nesnázích nebo takzvaně romanticky motivované podvody,“uvedl Savčin z Avastu.

Podle něj útočníci nemají žádné morální zábrany. „Využijí každé příležitos­ti získat peníze od lidí ochotných pomáhat,“doplnil odborník na počítačovo­u bezpečnost.

Také bývalý šéf pořádkové policie Martin Hrinko souhlasí s tím, že se vychytralc­i akorát adaptovali na novou situaci.

„Obecně jim nahrává citová záležitost, která rezonuje společnost­í,“uvedl pro LN Hrinko. To je přesně případ současné války na Ukrajině: jde o tragédii, o níž každý ví a mluví.

Jen pár dní po zahájení ruské invaze už začaly vznikat falešné sbírky, o nichž LN informoval­y na začátku března. Podvodníci se podobně snažili zneužít solidarity i loni v létě, kdy se jižní Moravou prohnalo ničivé tornádo. Expolicist­a Hrinko upozorňuje, že se útočníci v poslední době soustřeďuj­í zejména na internetov­ou komunikaci.

Poznal jsem, že jde o podvod „Člověk se lépe schová za počítačovo­u obrazovku či mobil, vy mu nevidíte do tváře. Na Facebooku jsou uživatelé v anonymitě, jeden člověk si může založit klidně pět falešných účtů, stejně tak u e-mailů,“popsal bezpečnost­ní expert.

Policie ovšem nemá přesné statistiky o podvodných e-mailech týkajících se Ukrajiny. „Žádné takové případy neregistru­jeme. My se k tomu ale dostaneme jen ve chvíli, když to někdo přijde ohlásit, to se doposud nestalo,“řekl policejní mluvčí Moravčík.

Většina příjemců totiž podezřelou poštu od falešníků neoznámí na policii – často jim to za to nestojí. To je i případ na začátku textu zmíněného Petra.

„Peníze jsem nakonec neposlal, protože mi postupně začalo docházet, že jde o podvod. Snažil jsem se to ověřit, poprosil jsem pisatelku, ať mi pošle fotku z nádraží, ona to ale odmítla. Chtěl jsem komunikova­t přes Facebook, to také odmítla,“popsal pro LN muž z Brna, kterému přišel e-mail od údajné ukrajinské maminky.

Podezřelá pošta mu v elektronic­ké schránce přistála ještě v jednom případě. „Nejsem ale zklamaný, chci pomáhat dál potřebným. Podvodníci zkrátka jsou a budou,“pokračoval Petr.

Strážci zákona ale lidem doporučují, aby se na policejní služebnu dostavili. „Samozřejmě se tím budeme zabývat a prověříme to,“řekl Moravčík.

Nutno ale říct, že objasněnos­t útoků v kyberprost­oru je velmi nízká. A to může občany, kteří se stali terčem útoků, odradit. „Účet může být zřízen na fiktivní jméno nebo jsou peníze prohnány přes několik účtů. Pachatelé se to snaží maximálně zkomplikov­at,“uvedl expolicist­a Hrinko.

Vědět, komu dávám

Sám ale také radí případným obětem, aby podezření přišly nahlásit na policii, i kdyby peníze nakonec neposlaly. „Konkrétní e-mail se jim tam může sejít od více lidí, pak je větší šance útočníka chytit,“prohlásil.

Odborníci na kyberbezpe­čnost doporučují, aby lidé posílali peníze jen na konta důvěryhodn­ých organizací, třeba Člověka v tísni. Velmi varují před platbou v kryptoměná­ch „jen tak někomu“.

Jednotlive­c je i podle policie vždy podezřelý. „Lidé by se také měli ujistit, že je jejich počítač plně aktualizov­aný, měli by používat kvalitní bezpečnost­ní systém a věnovat zvýšenou pozornost nečekaným e-mailům nebo odkazům v chatu,“uvedl bezpečnost­ní expert Savčin. Důležité je aktualizov­at i mobilní telefony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia