Lidové noviny

Kdo podniká v Rusku, zná rizika

- MARTIN SHABU

Válka na Ukrajině přeťala obchodní styky Západu s Ruskem. Podle náměstka ministra zahraniční­ch věcí Martina Dvořáka (STAN) však české firmy věděly, na jaký trh vstupují. Neměly by je proto překvapit i případné sankce ze strany Kremlu.

„Když někdo v posledních dvaceti letech masivně rozvíjel byznys v Rusku, musel si být vědom, jaké na sebe bere riziko. Při vytváření ekonomické analýzy, jestli se vám byznys vyplatí, je přece nutné počítat s tím, že míra zisku přímo souvisí s mírou rizika. Jít podnikat do Ruska znamenalo podstoupit vysoké riziko,“řekl LN náměstek Dvořák.

Válku podle něj sice vedení firem předjímat nemohla, přesto si měla být vědoma specifik daného trhu. Příklad? „Že se může změnit gubernátor, který byl na vaší výplatní listině, a jeho nástupce už danou firmu nepodporuj­e, to je součást ruské ekonomické reality. S tím tam všichni vstupovali,“ upozornil dále Dvořák. Stále rozrůstají­cí se sankční seznamy přitom přidělávaj­í vrásky i tuzemským komunálním politikům.

Kde končí Děripaskův vliv?

Už dnes mají pražští radní rozseknout zakázku za více než miliardu korun. Jedná se o stavbu mostu, který spojí Podolí se Smíchovem. Vítězné konsorcium zahrnuje společnost Strabag. V ní měl ale donedávna vliv i čelný ruský oligarcha spojovaný s Vladimirem Putinem – Oleg Děripaska. Ač se firma dušuje, že s mužem, na něhož uvalila sankce EU, uťala vztahy, dle některých radních problémy přetrvávaj­í.

„Zítra jsme na radě připraveni návrh rozporovat. Budeme to chtít minimálně odsunout, aby nám radní pro dopravu vysvětlil, proč to chce. Máme listinné podklady, že Děripaska tam stále figuruje,“uvedl Jan Wolf (KDU-ČSL), místopředs­eda klubu TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia