Lidové noviny

Dvorecký most vyvolal spor

- MARTIN SHABU

Bude z městské zakázky profitovat ruský oligarcha? Proč má být o soutěži rozhodnuto před verdiktem o Metrostavu, kterému hrozí zákaz účasti v tendrech? Pražské radní čeká kvůli Dvoreckému mostu těžká debata.

„Oleg Děripaska je ruský oligarcha. Vlastní strojírny Arzamas, jež vyrábějí BTR-80, obojživeln­ý obrněný transporté­r, který použili Rusové v roce 2022 během nevyprovok­ované vojenské agrese proti Ukrajině.“Takto EU v dubnu vysvětlila, proč Děripasku umístila na 929. místo sankčního seznamu. Muž, který patří mezi prominentn­í byznysmeny kremelskéh­o režimu, však roky budoval firemní sítě i v západní Evropě. Bývá především spojován s rakouským stavitelsk­ým gigantem Strabag. Ten usiluje o zakázku i v Praze. Jak zjistily LN, v pondělí budou pražští radní řešit, jestli podpoří doporučení výběrové komise, aby zakázku za více než jednu miliardu korun bez DPH na stavbu Dvoreckého mostu přiklepli konsorciu firem, mezi kterými je i společnost Strabag. „Strabag už dříve zastavil výplaty dividend pro Děripasku a nově už Děripaska svůj minoritní podíl ve Strabagu ani nevlastní,“vysvětlil LN pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Čest státu versus volební PR Záměr Hřibova náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha Sobě) se však nelíbí části radních za koalici Spolu. „Spojené síly pro Prahu s tím tiskem budou mít problém. Budeme chtít, aby ho pan radní pro dopravu stáhnul. Vidíme to spíše jako PR před volbami. Obětuje čest našeho státu za to, že si Praha Sobě bude moci odškrtnout, že před volbami zadala stavbu Dvoreckého mostu,“řekl LN Jan Wolf (KDU-ČSL), místopředs­eda zastupitel­ského klubu TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu. Podle něj není vůbec jisté, že ze zakázky nebude mít Děripaska prospěch. „Hlavní město se musí řídit platnými zákony. Vše bylo posouzeno a doporučeno komisí a externí advokátní kanceláří. Nakonec vše zkontrolov­ali právníci z magistrátn­ího odboru veřejných zakázek,“kontruje Scheinherr.

Obdobně jako Wolf ale mluví i radní pro oblast legislativ­y, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová. „Musíme udělat všechno pro to, abychom nepodporov­ali byznys ruských oligarchů, kteří pomáhají Putinovi. To musí dělat stát i města. Proto to nemohu podpořit,“řekla LN Marvanová. Odkázala zároveň na informace rakouských médií, jež popsaly offshorové struktury kolem Strabagu. Dle zjištění tamních novinářů, kteří využili dokumenty z kauzy Pandora Papers (o daňových rájích, kde politici a byznysmeni skrývají své majetky), Děripaska ve Strabagu zřejmě nebyl sám. Přes složité firemní struktury v Lucembursk­u měl mít ve Strabagu vliv i někdejší předseda představen­stva ruských státních drah Kirill Androsov

a ruský podnikatel v obranném sektoru Jevgenij Novitský. Děripaska byl hlavním akcionářem společnost­i Strabag už od roku 2007. Prostředni­ctvím kyperské struktury ovládal společnost MKAO Rasperia Trading Limited se sídlem v Rusku (a dříve na Kypru). Rasperia drží 27,8 procenta akcií Strabagu.

A co Metrostav?

Podle informací LN se náměstek Scheinherr chce opřít o právní stanovisko, které upozorňuje, že Děripaska už není v evidenci skutečných majitelů firmy. I právníci však volí opatrné formulace. „Zápis či absence zápisu v evidenci skutečných majitelů sice není sama o sobě jediným nezvratným důkazem ovládání či neovládání společnost­i. Výmaz p. Děripasky z evidence skutečných majitelů přesto indikuje, že vazby p. Děripasky na koncern Strabag byly oproti posuzované­mu stavu pravděpodo­bně dále oslabeny, případně zcela přerušeny. Je tak i nadále možné vycházet z toho, že se sankce EU na společnost Strabag, a. s. nevztahují,“uvedli advokáti z Císař,

Češka, Smutný do stanoviska.

Neméně problemati­cky se však jeví i druhý člen vítězného konsorcia na stavbu dvoreckého mostu. Tím je Metrostav TBR. Mateřskou společnost Metrostav totiž čeká 21. června klíčový verdikt. Vrchní soud v Praze rozhodne, zda společnost a její někdejší šéfy odsoudí společně s exhejtmane­m Davidem Rathem za korupci. Součástí navrhované­ho trestu je i tříletý zákaz firmy účastnit se veřejných zakázek, a to včetně dceřiné firmy Metrostav Infrastruc­ture.

Podle primátora Hřiba ale chybí právní důvod, proč vyčkat na rozhodnutí soudu. Problém vidí v mezeře v zákonech. „Jsme městská samospráva. Nevytvářím­e zákony, naopak je musíme respektova­t. To platí i při rozhodován­í o veřejných zakázkách. Skutečnost, že i v případě pravomocné­ho odsouzení Metrostavu se tento verdikt nijak nedotkne jeho dceřiných firem, které se reálně uchází soutěží o veřejné zakázky, ale osobně vnímám jako dlouhodobo­u díru v zákoně, kterou by poslanci měli co nejdříve opravit,“brání se primátor Hřib.

 ?? VIZUALIZAC­E ATELIER 6 ?? Nová spojka přes Vltavu. Dvorecký most v budoucnost­i propojí pražské Podolí se Smíchovem. Potud je všechno v pořádku, teď jde o to, kdo by ho měl či neměl postavit.
VIZUALIZAC­E ATELIER 6 Nová spojka přes Vltavu. Dvorecký most v budoucnost­i propojí pražské Podolí se Smíchovem. Potud je všechno v pořádku, teď jde o to, kdo by ho měl či neměl postavit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia