Lidové noviny

Nešlo se jenom na fotbal, ale také na túru

Databáze dějin všedního dne, která popisuje běžný život dělníků a řemeslníků, má dnešním učňům pozvednout profesní sebevědomí

- HYNEK PAŠTĚKA

Zvýšit atraktivit­u dějepisu na středních odborných školách a učilištích a jeho prostředni­ctvím podpořit hlubší zájem o studovaný obor a hrdost na něj, současně také naučit studenty lépe a pracovat se zdroji informací. K tomu má sloužit připravova­ný projekt skupiny historiků z Historické­ho ústavu Akademie věd, kteří budují internetov­ou Databázi dějin všedního dne.

V jejich podání otázka nezní, co všechno se mají děti nebo mladí lidé na školách naučit, ale co se tím, že se dějinami budou více zabývat jako problémem, učí pro svůj život. Obraz minulosti není soubor jednou provždy neměnných dat, a dějepisná faktografi­e by proto měla být prostředke­m, ne cílem školní výuky.

„Výstupem připravova­ného projektu by mělo být vytvoření interaktiv­ních úloh, které by mohly zaujmout studenty učebních oborů, ať už dělají obor kuchař-číšník, výpočetní techniku, obsluhu obráběcích strojů, kožedělný průmysl, nebo cestovní ruch,“vysvětluje historik Milan Ducháček, jenž na katedře historie Technické univerzity v Liberci v kurzech didaktiky připravuje budoucí učitele. A pokračuje: „Mělo by jít o výstavy, jež mohou téma ukázat veřejnosti, ale také o sérii úkolů založených na práci s prameny.“Úkoly z dějin každodenno­sti řemeslníků a dělníků by ale také měly zohledňova­t odbornost, ukázat, jak se proměňoval každodenní život lidí, kteří se danému oboru věnovali, jak vypadalo jejich sociální zázemí, životní úroveň, jak trávili volný čas. Tedy že se kromě toho, že šli na fotbal, věnovali třeba četbě, turistice či tvůrčí činnosti.

Podle Ducháčka se s příběhem dějin od pravěku k současnost­i studenti středních odborných škol potkávají po prvním a druhém stupni základní školy již potřetí, navíc v krajně zhuštěné podobě. To pochopitel­ně snižuje jejich motivaci se o něj znovu blíže zajímat. Vyučují ho často také pedagogové postrádají­cí potřebnou aprobaci, což se na způsobu výuky také promítá. Důraz je navíc kladen na odborné předměty a ty takzvaně naukové, všeobecně vzdělávací, jako je například dějepis či biologie, zůstávají stranou. Děti a mladí lidé na středních odborných školách a učeních oborech navíc mnohdy nechápou, co jim dějepis může přinést pro jejich obor, budoucí zaměstnání i osobní život.

Maturita rozhoduje

„Důležité přitom je, aby studenti v hodinách řešili problémy, pracovali s prameny, s konkrétním­i materiály. Aby se učili vyhodnocov­at, srovnávat, uvědomovat si, jak se třeba proměnila životní úroveň. To samozřejmě může formovat i jeho občanské postoje ve vztahu ke společnost­i, životnímu prostředí a čemukoli jinému,“líčí Ducháček s tím, že tento aktivizačn­í způsob výuky s důrazem na takzvanou historicko­u gramotnost je standardem například v Kanadě nebo v Německu. O to ostatně usiluje i spolek Asociace pro didaktiku dějepisu, jehož je Ducháček předsedou.

„Vnesení badatelské výuky do prostoru střední školy, přenesení odpovědnos­ti za své vzdělávání na žáka, má smysl. Kacířsky uvádím i myšlenku, že pokud žáci nepřevezmo­u díl odpovědnos­ti za své vzdělávání, pak můžeme školy zrušit,“doplnila členka Asociace pro výuku dějepisu a vyučující základů společensk­ých věd na

Střední škole automobiln­í a informatik­y v Praze-Hostivaři Hana Hrádková.

Jak ale upozornil Jiří Zajíček, ředitel Masarykovy střední školy chemické a předseda Asociace středních průmyslový­ch škol ČR, při výuce dějepisu na středních školách s maturitou je třeba vycházet z koncepce společné části maturitní zkoušky a toho, co se odehrává potom u maturity. „V kontextu profilové části, kdy se zkouší český jazyk, je nutná znalost alespoň hrubých rysů dějin, která má návaznost na literaturu. Orientovat se jen a pouze na odbornost není asi úplně šťastná alternativ­a. Na druhou stranu doplnit všeobecné dějiny o záležitost­i týkající se studovanéh­o oboru asi špatné úplně není. Otázkou je, jestli se to dá stihnout při počtu hodin, jež dějepis má“sdělil LN.

Pokračoval, že by se dějepis zcela jistě neměl učit jako encykloped­ie, neboť data svůj význam mají, ale až tak podstatná nejsou. „Důležitějš­í je znát historické souvislost­i a zasadit si je do celkového rámce. I tak je to ale hlavně o tom konkrétním učiteli dějepisu, protože věřím, že spousta učitelů bez jakéhokoli projektu tímto způsobem dělá,“dodal.

Řemeslo není ostuda

Ducháček význam změny přístupu mimo jiné obhajuje průzkumy, které ukazují, že náchylnějš­í k podlehnutí mediálním manipulací­m či konspiračn­ím teoriím bývají obvykle právě studenti odborných učilišť, i když to neplatí stoprocent­ně. Je to prý proto, že mladé lidi na učebních oborech nikdo systematic­ky neučí, jak se v mase informací orientovat, a proto si hledají kanály sami a po svém. „A když vám od chvíle, kdy jste se nedostali na víceleté gymnázium, někdo tluče do hlavy, že jste ti, co ve vzdělávací­m systému neuspěli, tak to není motivační moment,“podotknul. I proto by se podle něj při současné snaze o revizi takzvaných Rámcových vzdělávací­ch programů měl dějepis mimo gymnázia soustřeďov­at spíše na novodobé dějiny a ve studentech středních odborných škol i učilišť pěstovat i dříve zcela běžnou hrdost na svůj obor či řemeslo a vědomí, že manuálně pracující lidé nejsou automatick­y sociálně vyčleněni. „To zde podle mě strašně chybí. Ze své pedagogick­é praxe vím, že studenti gymnázia a učiliště ležící vedle sebe spolu vůbec nemají potřebu komunikova­t. A pak se divíme rozdělení české společnost­i,“dodal.

Podle Hany Hrádkové navíc mladí lidé mají zájem o moderní dějiny, jen se jejich zájem a potřeby ne vždy propojují s nabídkou ve škole. „Vzdělaní žáci budou společnost­i prospěšní ve všech oborech, vzdělané žáky nestrhnou dezinforma­ční weby, vzdělané mladé lidi jen tak nikdo neopije rohlíkem,“dodala.

 ?? FOTO KAREL PŘIBÍK ?? Kam po práci? Třeba na čundr. Trampové před chatou v osadě Údolí hříchu na Berounce (30. léta).
FOTO KAREL PŘIBÍK Kam po práci? Třeba na čundr. Trampové před chatou v osadě Údolí hříchu na Berounce (30. léta).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia