Lidové noviny

Kam s běženci? Stavby budou dřív

- TOMÁŠ VAŠEK

S příchodem více než 300 tisíc ukrajinský­ch uprchlíků do Česka vyvstala otázka, kde takový počet lidí ubytovat, postarat se o jejich zdravotní stav nebo vyučovat děti utečenců. Pro řadu z nich se místa našla, u dalších by mohla poměrně rychle vzniknout. A to díky zjednoduše­ní stavebního řádu pro takzvané dočasné stavby, které připravilo ministerst­vo pro místní rozvoj.

„Typicky se bude jednat o stavby pro bydlení nebo ubytování a s nimi souvisejíc­í stavby veřejné infrastruk­tury, což může být například školka, škola, nebo zdravotnic­ké zařízení,“odpověděl na dotazy LN mluvčí resortu Vilém Frček.

Návrh zákona z dílny ministerst­va pro místní rozvoj zavádí pojem „nezbytné stavby“, které by byly určeny právě pro ubytování či vzdělávání rodin ukrajinský­ch běženců.

Podle Frčka by doba trvání takovéto stavby nesměla přesáhnout tři roky, počítá se s nimi tedy jako s přechodným­i po dobu, než pomine hlavní fáze uprchlické krize spojené s ruskou invazí do sousední země.

„Dokončená nezbytná stavba nevyžaduje kolaudační souhlas ani kolaudační rozhodnutí,“píše se v textu materiálu.

Stavebník má pouze povinnost oznámit stavebnímu úřadu sedm dní předem, že se chystá již dokončenou stavbu užívat. Úředníci mají přijít na místo provést kontrolu: buď udělí souhlas s užíváním, nebo ho zatrhnou. Když se ale úřad do týdne nevyjádří vůbec, lze novou budovu také začít užívat, uvádí materiál.

Podobných úlev pro stavebníky je v dokumentu více.

Školka v „kontejneru“

Jak budou takové budovy vypadat? Je třeba zdůraznit, že nemusí jít jen o nové stavby, jež by po vstoupení zákona v platnost musely vznikat „od první cihly“. A dokonce nemusí jít nutně ani o domy cihlové – ve hře jsou i takzvané modulové neboli kontejnero­vé stavby.

„Může se jednat o úpravu současných nebytových staveb na stavby pro bydlení nebo ubytování (původní kancelářsk­á budova, ve které vzniknou ubytovací jednotky nebo byty), výstavbu modulových staveb (například bydlení nebo školka), přístavbu zdravotnic­kého zařízení a podobně,“informoval LN mluvčí Frčka.

„Vždy bude záležet na charakteru původní zástavby a rovněž na vůli a potřebách stavebníka,“dodal.

Parlament by se podle něj mohl k projednává­ní návrhu zákona dostat v průběhu příštího měsíce. Poslanecká sněmovna a Senát by úpravu zákona mohly schválit ve stavu legislativ­ní nouze v průběhu června. Platný a účinný by tento zákon tak mohl být již v červenci tohoto roku, jak LN informoval­i zástupci ministerst­va.

Resort vedený pirátským předsedou Ivanem Bartošem uvádí, že současná kapacita bytových jednotek, ubytovacíc­h zařízení či souvisejíc­í veřejné infrastruk­tury není dimenzován­a na tak výrazný růst poptávky, jaký představuj­e přísun běženců z okupované Ukrajiny. Od začátku ruské invaze uteklo ze země již téměř šest milionů lidí. V České republice podle ministerst­va vnitra nalezlo azyl okolo 330 tisíc Ukrajinců.

Řada z nich našla dočasné bydlení například v hotelích či penzionech, někde v tělocvičná­ch nebo domech kultury. Azyl běžencům ale poskytují i firmy či soukromí ubytovatel­é a samozřejmě různé humanitárn­í a charitativ­ní organizace.

Realizovat „nezbytnou stavbu“podle nového zákona bude možné na základě společného územního souhlasu úřadů. Proti vydanému společnému souhlasu se nepůjde odvolat a možná bude pouze žaloba proti rozhodnutí správního orgánu, informuje ministerst­vo v důvodové zprávě.

Stavět jen s minimem úředních zádrhelů a moci novou budovu dočasně užívat bez kolaudační­ho rozhodnutí: cesta, jak zajistit, aby Česko mělo kam umístit válečné utečence.

Miliarda na bydlení

Zároveň připomíná, že pokud by nouzové stavby měly sloužit nejen po dobu nezbytnou – podle zákona maximálně tři roky – je nutné, aby byly v souladu s územním plánováním, obecnými požadavky na výstavbu a veřejnými zájmy.

Kromě chystané legislativ­ní úpravy už v polovině dubna místopředs­eda vlády a ministr pro místní rozvoj Bartoš představil dotační program, který má pomoci krajům a obcím s financován­ím staveb a rekonstruk­cí objektů, které budou určeny právě pro ubytování Ukrajinek a Ukrajinců prchajícíc­h před konfliktem.

Příjem žádostí o tyto dotace v celkové výši miliardy korun začal už po Velikonocí­ch.

azyl

 ?? FOTO MAFRA–M. POLÍVKA ?? Dočasný
FOTO MAFRA–M. POLÍVKA Dočasný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia