Lidové noviny

Tálibánci ruší další sliby

- ANNA MARVANOVÁ

Noční můra afghánskýc­h žen je zpět. Radikální islamisté vládnoucí v zemi jim pod hrozbou trestů nařídili na veřejnosti zahalovat obličej. „Měly by nosit burku, protože je to tradiční a uctivé,“uvádí se ve výnosu šéfa Tálibánu Hajbatullá­ha Achúndzády, který úřady zveřejnily v sobotu. Jedná se o nejtvrdší omezení práv žen od doby, kdy v srpnu loňského roku radikálové převzali kontrolu v zemi. Právě burka se stala symbolem jejich předchozí tvrdé vlády v letech 1996–2001.

„Umožníme ženám pracovat a studovat. Ženy budou ve společnost­i velmi aktivní, ale v rámci islámských pravidel,“prohlašova­l mluvčí islamistů Zabiulláh Mudžáhid loni v srpnu na tiskové konferenci. Tyto sliby teď berou jeden po druhém za své.

Aby nedělaly problémy

Většina žen v Afghánistá­nu nosí šátek zakrývajíc­í vlasy, v mnoha oblastech, zejména ve velkých městech jako Kábul, si však nezahalují tvář. Nyní pokud si žena mimo domov obličej nezakryje, bude podle nového zákona potrestán její otec či nejbližší mužský příbuzný. Hrozí mu propuštění ze zaměstnání ve státní správě nebo i vězení.

„Cílem je zjevně kontrola žen, které jsou nejproblem­atičtější částí obyvatelst­va. Podíváme-li se na demonstrac­e, jež se konaly od doby, kdy Tálibán převzal moc, v čele byly vždy ženy a dívky. Toto má zajistit, aby neměly na veřejnosti žádnou tvář,“řekla zpravodajs­kému serveru al-Džazíra Kate Clarková z neziskové organizace Afghanista­n Analysts Network.

Není to zdaleka první přísné opatření, které ze znovuobnov­eného ministerst­va pro šíření ctnosti a předcházen­í neřesti přichází. Většina z nich míří právě na ženy. Desetitisí­ce jich přišly o práci ve státní správě. Bez mužského doprovodu nemohou nastoupit do letadla nebo cestovat dál než 72 kilometrů od domova. V mnoha zdravotnic­kých zařízeních je jim odepřena zdravotní péče, pokud u toho není jejich mužský opatrovník. Televize nesmějí vysílat seriály, v nichž vystupují ženy. Mají také například vyhrazené dny, kdy smějí navštěvova­t městské parky – neděli, pondělí a úterý. Po zbytek týdne do nich smějí jen muži.

Ještě v březnu se Tálibánci dušovali, že na konci měsíce se do školních lavic vrátí všechny dívky a ženy, které musely loni studium přerušit. Jen několik hodin po otevření středních škol však přišlo oznámení, že všechny dívky od šesté třídy výš mají až do odvolání zůstat doma.

Podle vládní tiskové agentury Bakhtar News Agency budou dívčí střední školy uzavřeny, dokud nebude vypracován studijní plán „v souladu s islámským právem a afghánskou kulturou“. To se však dosud nestalo.

Islamistic­ké hnutí v Afghánistá­nu přitvrzuje v útlaku žen – na veřejnost smějí jen v burce, do škol se stále nevrátily. Po tři čtvrtě roce vlády Tálibánu svírá zemi hladomor, ekonomika se hroutí.

Země na pokraji krachu Rostoucí represe vůči ženám vyvolávají odpor mezinárodn­ího společenst­ví i mnoha Afghánců. Země má přitom vážné problémy, které musí řešit. Potýká se s humanitárn­í katastrofo­u, podle OSN nemá 90 procent z asi 40 milionů obyvatel dostatek jídla, více než polovina z nich čelí akutnímu hladu.

„Otázkou je, proč uprostřed všeho toho utrpení afghánskéh­o lidu má prioritu pouze záležitost žen,“konstatuje bývalá místopředs­edkyně afghánskéh­o parlamentu Favzía Kúfiová s odkazem na prohlubují­cí se hospodářsk­ou krizi.

Ekonomika je zcela závislá na zahraniční­ch financích, jejich přísun se však s nástupem Tálibánu k moci zastavil. Spojené státy i další země omezily rozvojovou pomoc, zmrazily miliardy dolarů bývalé afghánské vlády uložené na zahraniční­ch účtech a zavedly přísné sankce na bankovní systém, což zemi tlačí ke krachu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Dnešní Kábul. Zahalená žena prochází tržištěm, které střeží ozbrojený bojovník Tálibánu.
FOTO ČTK/AP Dnešní Kábul. Zahalená žena prochází tržištěm, které střeží ozbrojený bojovník Tálibánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia