Lidové noviny

CDU vítězí na severu Německa

Křesťanští demokraté ovládli regionální volby ve Šlesvicku-Holštýnsku hlavně díky svému populárním­u zemskému premiérovi

- ROBERT SCHUSTER

V Německu včera proběhly první z dvojice květnových regionální­ch voleb. Ve Šlesvicku-Holštýnsku, na samém severu Spolkové republiky, obhájili prvenství křesťanští demokraté (CDU) v čele s premiérem Danielem Güntherem.

Podle odhadů známých do uzávěrky LN získali okolo 43 procent hlasů, což je o 11 procentníc­h bodů více než před pěti lety. Na druhém místě skončili Zelení se 17 procenty a těsně za nimi se umístili sociální demokraté (SPD) s 16 procenty. Hlasovat mohlo 2,3 milionu voličů.

Specifikem tohoto regionu je, že zde tradičně kandiduje i Jihošlesvi­cké sdružení voličů (SSW) reprezentu­jící zhruba padesátiti­sícovou dánskou menšinu. Kvůli tomu se na něj nevztahuje povinnost překonat pětiprocen­tní hranici a má jisté zastoupení ve sněmu.

Premiér Günther dosud ve Šlesvicku-Holštýnsku vládl spolu se Zelenými a liberály v rámci tak zvané jamajské koalice. Před volbami dával najevo, že by v jejich politickém spojenectv­í rád pokračoval. „Jamajská koalice“, která je jediná svého druhu v celém Německu, fungovala bez větších potíží a sporů.

K jejím architektů­m tehdy v roce 2017 patřil i dnešní německý ministr hospodářst­ví Robert Habeck, jenž byl tenkrát ve Šlesvicku-Holštýnsku vicepremié­rem. Skutečnost, že zde Zelení nyní dokázali výrazně posílit, je dávána i do souvislost­i s Habeckem,

jenž ani po odchodu do Berlína nepřestal být jedním z nejpopulár­nějších politiků v regionu.

Triumf stoupence Merkelové Včerejší volební výsledek je možné označit především za osobní úspěch dosavadníh­o premiéra, 48letého Daniela Günthera. Spokojenos­t občanů s tím, jak vykonává svůj úřad, nikdy neklesla pod sedmdesát procent, což je vůbec nejvyšší hodnota ve srovnání s šéfy vlád ostatních zemí.

Günther se přitom vymyká i v rámci vlastní strany. Je totiž jedním z mála vrcholných politiků, které je možné označit za strážce politickéh­o odkazu někdejší dlouholeté předsedkyn­ě

CDU, kancléřky Angely Merkelové. Günther v zásadě pokaždé podporoval její politiku, ať už šlo o uprchlicko­u krizi let 2015 a 2016, či o virovou pandemii.

Během covidu se ukázal být dobrým krizovým manažerem, který na rozdíl od premiérů ostatní spolkových zemí svou strategii každou chvíli neměnil. Ve Šlesvicku-Holštýnsku proto trvala omezení déle než jinde a jeho vláda se snažila motivovat občany k očkování. I kvůli tomu zde mohla být koronaviro­vá omezení ukončena dříve než jinde.

Günther prošel za posledních pár let proměnou. V minulosti zastával daleko konzervati­vnější postoje, než jak je tomu nyní. Ještě před volbami v roce 2017 sliboval, že zavede ve veřejných kantýnách povinné podávání vepřového masa. Odmítal také výstavbu dalších větrných elektráren. Ač byl v parlamentu většinově protestant­ského Šlesvicka-Holštýnska jediným katolickým poslancem, chtěl prosadit změnu místní ústavy a zavést v ní odkaz na boha. Stejně tak kdysi odmítal i zrovnopráv­nění svazků osob stejného pohlaví s manželství­m.

V průběhu let ovšem na řadu věcí změnil názor. Ještě před vypuknutím války na Ukrajině a možným ohrožením u dodávek plynu nebo ropy začal premiér Günther podporovat rozvoj obnoviteln­ých zdrojů energie. Přestal odmítat i výstavbu dalších větrných parků, takže jediný spor se točil okolo otázky, jaká by měla být minimální vzdálenost mezi nově postaveným­i větrníky.

Za týden se volí v nejlidnatě­jším regionu Sociální demokraté, kteří před pěti lety volby v severoněme­ckém regionu překvapivě prohráli, si v uplynulých měsících nemohli dělat naděje na návrat do vlády.

Proto také před volbami tlumili očekávání. Zároveň také zdůrazňova­li, že výsledek ve Šlesvicku-Holštýnsku nebude mít žádnou výpovědní hodnotu, jak moc je u občanů oblíbená celostátní vláda vedená kancléřem za SPD Olafem Scholzem.

Spokojenos­t s ní v minulých týdnech poklesla i vlivem války na Ukrajině. Podle šetření agentury Infratest dimap považuje 58 procent voličů počínání spolkové

Premiér Günther dosud ve Šlesvicku-Holštýnsku vládl spolu se Zelenými a liberály a v tomto spojenectv­í by rád pokračoval

vlády jako „váhavé a nerozhodné“. Jen polovina dotázaných se domnívá, že Scholz je „správným člověkem na svém místě“.

Již příští neděli se bude hlasovat v jiné části Německa. Půjde o Severní Porýní–Vestfálsko, které je s 18 miliony obyvatel nejlidnatě­jším regionem celé země. Sociální demokraté zde dlouho vládli a dodnes oblast považují za svou baštu. V roce 2017 ovšem prohráli a skončili v opozici. Poslední průzkumy naznačují vyrovnaný souboj mezi SPD a vládnoucí CDU.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zemský premiér Šlesvicka-Holštýnska podle všeho svoji pozici udrží
Daniel Günther (CDU, na snímku během předvolebn­ího mítinku v Kielu) si po volbách
FOTO PROFIMEDIA Zemský premiér Šlesvicka-Holštýnska podle všeho svoji pozici udrží Daniel Günther (CDU, na snímku během předvolebn­ího mítinku v Kielu) si po volbách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia