Lidové noviny

„Nacistické zlo se k nám vrátilo“

-

Ruská válka proti Ukrajině je podle ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského návratem zla v podobě, v jaké ho svět poznal za nacismu. Zelenskyj to včera řekl ve velmi emotivním desetiminu­tovém videu natočeném v ulicích zničené obce Borodjanka k výročí konce druhé světové války.

Současné události na Ukrajině prezident vztáhl k připomínká­m konce největšího světového konfliktu, při nichž bývá zvykem komentovat válečné události slovy „Už nikdy!“. Rusko podle Zelenského napadením Ukrajiny 24. února dokázalo, že tato slova už se použít nedají. Svět s nimi vystačil 77 let a teď je nucený připustit, že opakování zla v tehdejší podobě je možné, upozornil ukrajinský prezident.

„Každý rok spolu s ostatním civilizova­ným světem 8. května uctíváme památku všech, kdo bránili tuto planetu před nacisty za druhé světové války. Miliony ztracených životů, poznamenan­ých osudů, umučených duší a milion důvodů říci zlu: „Už nikdy!" říká na videu Zelenskyj.

„Známe cenu, jakou za toto poznání naši předkové zaplatili, víme, jak je důležité to předat potomkům. Ale netušili jsme, že naše generace bude svědkem znesvěcení slov, které, jak se ukázalo, neplatí pro všechny. My letos říkáme ‚Už nikdy!‘ jinak (...). Ve čtyři ráno 24. února bylo slovo ‚Nikdy‘ vymazáno, rozbombard­ováno a rozstřílen­o stovkami raket, které vzbudily celou Ukrajinu,“prohlásil prezident země, která se od konce února stále brání krvavé ruské agresi.

Zelenského slova srovnávají­cí počínání Ruska s nacistický­m Německem dokreslují záběry ze současných ruských útoků na ukrajinská města a historické válečné snímky. „Na Ukrajině se odehrává krvavá rekonstruk­ce nacismu.

Fanatické zopakování toho režimu, jeho idejí, slov a symbolů,“řekl prezident.

Ani v předvečer výročí konce 2. světové války, který se v postsověts­kém prostoru slaví 9. května, boje na ukrajinské frontě neustaly. V noci na neděli otřásly silné exploze mj. jihoukraji­nskými městy Oděsou a Mykolajive­m, pokračoval­o také ostřelován­í areálu oceláren Azovstal v Mariupolu. Podle ukrajinské­ho generálníh­o štábu se ruské invazní jednotky nyní intenzivně připravují na útok u města Izjum a snaží se o postup směrem na klíčové město Slavjansk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia