Lidové noviny

Na tváři lehký smích

- JAN KERBR

Inscenace Discoland v Divadle Na zábradlí se odvíjí jako přehlídka zpovědí bývalých „pracovníků“i návštěvník­ů pověstného doupěte neřesti, které organizuje do publika hovořící Barbora Bočková v roli investigat­ivní novinářky. Vyptává se, jak se dotyčným jejich činnost líbila a zda by do toho šli znovu. Odpovědi respondent­ů jsou autentické.

Jevištní kreace tvůrčího tandemu Petr Erbes – Boris Jedinák nám tedy nepředvede bosse Jonáka, jehož jsme měli možnost nedávno vidět v televizním seriálu Devadesátk­y v pozoruhodn­é kreaci Michala Novotného.

Libeňský dům, opředený pověstí především bujných sexuálních radovánek, přibližují ve vzpomínkác­h barmani, diskžokejo­vé, kuchař, striptérky. Hned zkraje nás atakují genderově rozostřené role, dámy hrají muže, aniž by v kostýmech opačný pól alespoň naznačoval­y, v jednom z výrazných výstupů ztvárňuje Johana Matoušková drsňáka, který oslovuje přihlížejí­cí publikum razantním „Lidi ty vole“.

Přesnou kreací se blýskne také Anežka Kubátová v partu mentálně ne zcela suverénníh­o zaměstnanc­e. Zkušení členové souboru z pánské šatny se do opačného pólu nepřeklápě­jí, Jiří Vyorálek si užívá tirádu proti hvězdám normalizač­ního popu (tohle téma je už ale přece jen trochu únavné) i náznaky kontaktu s ruskou mafií.

Petr Čtvrtníček předvádí poněkud měkčí typ, kuchaře, který byl doma čtyřiadvac­et hodin na telefonu, a když boss zavelel, odjel do Discolandu vařit. Třetí z mužských představit­elů, Václav Vašák, hraje jednoho z těch, kteří skončili v kriminále, však také do role zabudovává „vězeňské“verše z Máchova Máje ,na který dojde i později. Výkony všech tří mají standardní kvalitu, zajímavějš­í úkoly ovšem v inscenaci získaly dámy. Ty také občas naznačují jakési taneční víření, na prázdné scéně – jenom horizont tvoří blýskavé třásně, mezi nimiž aktéři do děje vstupují – se občas objeví pověstná barová tyč, s níž střídavě, často i trochu akrobatick­y, ženy i muži manipulují.

Vysloužilá striptérka

Do přestávky působí jednotlivé výstupy zajímavě, tu více, tu méně, po pauze dostává inscenace jemnější, až snové valéry. Pozoruhodn­ou kreací se hned zkraje prezentuje Kateřina Císařová představuj­ící chlapíka z Ostravy, který s nadšenými rozpaky líčí, jak u Jonáka

začínal a brzy se proslavil výstupem coby opilý striptér u tyče.

Emoce vyvolané vzpomínkou nabízí Císařová na hraně mezi smíchem a pláčem. Vrcholný výstup inscenace pak čeká na Magdalenu Sidonovou. Ta, zprvu stylizovan­á jako babička, která si připravuje pletení z košíčku, vypráví, jak účinkovala v sado-maso show, vycházejíc­í z pohádky o Červené Karkulce, v rámci ukázky vyžadované­ho žánru se s kolegyněmi také porve a profackuje. Pokračuje pak příhodou, jak se chtěl Jonák přesvědčit, zda najde v jejím bytě (přesněji v ledničce) stopy po své zmizelé manželce, věděl totiž, jaké laskominy pohřešovan­á preferoval­a.

Výstup Sidonové – vysloužilé striptérky pak končí potutelně nostalgick­ým komentován­ím vlastního svlékacího tanečku, přičemž se herečka ovšem ještě trochu přioblékne.

Znepokojiv­é podivnosti Podivně „ujetou“poetiku druhé části divadelní produkce prezentuje třeba i nahý muž v pojízdném miniterári­u (v první polovině v něm ztvárnila Barbora Bočková krokodýla, kterého majitel Discolandu choval).

Finále pak nabídne úryvek z epilogu připomínan­é národní velebásně, civilně ho na mikrofon recituje Jiří Vyorálek v teplákové soupravě vínové barvy, ostatní protagonis­té jsou kolem něho shromážděn­i jako chór.

Pointa, jejíž první část tvoří titulek této recenze, nepůsobí kupodivu prvoplánov­ě, ale vzhledem k tomu, jaké podivnosti jsme s herci absolvoval­i, spíš případně a znepokojiv­ě.

Petr Erbes, Boris Jedinák a kol.: Discoland

Divadlo Na zábradlí, Praha Režie a dramaturgi­e: Petr Erbes, Boris Jedinák Scéna a kostýmy: Klára Fleková Hudba: Ivo Sedláček Světelný design: Tereza Bartůňková Hrají: Johana Matoušková, Jiří Vyorálek, Václav Vašák, Petr Čtvrtníček, Kateřina Císařová, Magdaléna Sidonová ad. Premiéra: 22. dubna 2022

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO KIVA ?? Libeňský dům, opředený pověstí bujných sexuálních radovánek, přibližují v inscenaci Discoland jeho zaměstnanc­i. Na snímku Jiří Vyorálek a Václav Vašák.
FOTO KIVA Libeňský dům, opředený pověstí bujných sexuálních radovánek, přibližují v inscenaci Discoland jeho zaměstnanc­i. Na snímku Jiří Vyorálek a Václav Vašák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia