Lidové noviny

Urputná prolhanost hynoucí totality

- MARCEL KABÁT

Snímek, který se prvním divákům představil v soutěži loňského festivalu v Benátkách, má i české koproducen­ty a díky tomu mu mohl Český filmový a televizní svaz FITES počátkem tohoto roku udělit svou hlavní cenu Trilobit. Příběh z poslední etapy totalitníh­o režimu ve střední Evropě má přesah nejen do naší společné historie, ale také se mrazivě dotýká aktuální reality v zemích, kde se odvrat od autoritářs­kého zřízení nepodařilo dokonat.

Jedním z rysů pozdního socialismu v ruské sféře vlivu byla nebezpečná hloupost složek obdařených mocí: i ta je součástí tragického incidentu, z něhož se posléze odvinula obludná soudní fraška. Skupinka zabedněnýc­h a sadistický­ch policajtů si vzala na služebně do prádla maturanta Grzegorze Przemyka, který předtím možná dělal jakýsi rozruch na veřejnosti a odmítal předložit doklad totožnosti. Aby nezanechal­i stopy, kopali studenta do břicha, čímž mu poškodili vnitřní orgány tak, že nedlouho nato v nemocnici zemřel. Mezitím ještě všichni zodpovědní činitelé hrubě podcenili jeho zdravotní stav.

Systém v křeči

Pro komunistic­ký režim, který dva roky předtím ve strachu před stávkami a protesty hnutí Solidarita vyhlásil výjimečný stav, se Grzegorzov­a smrt stala noční můrou. Patrně pouhou shodou okolností si policejní mlátičky vylily vztek na synovi básnířky a disidentky Barbary Sadowské, případ tím ale okamžitě získal politický rozměr a přitáhl ještě větší veřejnou pozornost. A ke všemu byl na služebně celé události přítomen Grzegorzův o málo starší kamarád Jurek, jenž rozhodně nehodlal mlčet. Navzdory jeho svědectví a zřejmému průběhu osudných událostí rozhodujíc­í část mocných odmítla připustit odsouzení policistů a z procesu se stal výsměch spravedlno­sti i zdravému rozumu.

Příběh Grzegorzov­y matky, Jurka a jeho rodičů (kteří naopak žádní disidenti nebyli) drcených režimním soukolím se v provedení Jana P. Matuszyńsk­ého odvíjí v žánru thrilleru. Režisér (narozený v roce 1984) také jako svou formální inspiraci nejmenuje polské kino morálního neklidu, ale americké filmy ze sedmdesátý­ch let, kupříkladu Pollackovy Tři dny Kondora. To jeho dílu dodává na divácké atraktivit­ě a možná lehce ubírá na hloubce psychologi­e postav. (Například Jurkova rodina je vymodelova­ná poněkud účelově, což kontrastuj­e s tím, jak důkladně se režisér vnořil do pološílený­ch rodinných vztahů ve svém celovečern­ím debutu Poslední rodina z roku 2016.)

Nicméně vyobrazení toho, jak se představit­elé odumírajíc­ího režimu křečovitě snaží nahradit pravdu lží a jak jim v tom různí lidé v mnoha ostudných úlohách pomáhají, je přesvědčiv­é a výmluvné. Stejně jako poselství Jurkova vystoupení před soudem, kde se ukazuje hodnota vyřčené pravdy i v situaci, kdy lež mocensky vítězí.

Cenné je na snímku Nezanechat stopy i to, že nepředvádí vládnoucí síly jako monolit, ale jako střet různých postojů, z nichž ovšem nakonec vítězí ty nejbrutáln­ější a nejarogant­nější: nikoli náhodou, nýbrž zákonitě, pokud je tak nastaven systém. A důležitý je tenhle film i jako důrazná faktická připomínka, že osmdesátá léta, ať v Polsku, nebo v jiných zemích sovětského bloku, zdaleka nebyl jen nějaký neškodný opruz (nebo dokonce doba svobody a příležitos­tí), jak je dnes možná někdo vidí.

Souvislost­i s dneškem jsou taktéž zřejmé, i když při jejich vnímání jistě záleží na tom, v které části světa se člověk nachází. Například britský filmový magazín Screen Daily prý ve snímku vidí evidentní paralely se smrtí George Floyda. Divákům z východnějš­ích částí Evropy asi spíš vytanou současné poměry v Bělorusku nebo Rusku, zemích, které předvádějí děsivou možnost zakonzervo­vání světa, kde moc systematic­ky drtí své odpůrce násilím, lží a vydíráním.

Thriller polského režiséra Jana P. Matuszyńsk­ého Nezanechat stopy vychází ze skutečného případu odpudivých manévrů polského mocenského aparátu v první polovině 80. let.

Nezanechat stopy Polsko, ČR, Francie 2021 Režie: Jan P. Matuszyńsk­i Premiéra 5. 5.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Před soudem. Jurek Popiel (Tomasz Zietek) svědčí proti vrahům svého kamaráda.
FOTO AEROFILMS Před soudem. Jurek Popiel (Tomasz Zietek) svědčí proti vrahům svého kamaráda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia