Lidové noviny

Vláda bojuje o čas

Energetick­é improvizac­e nám pomohou jen chvíli, rozhodne dlouhodobá koncepce

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Anglický ekonom John Maynard Keynes proslul větou: „Z dlouhodobé­ho hlediska jsme všichni mrtvi.“Reagoval jí na své předchůdce, zastánce volného trhu, podle kterých tržní mechanismy samy nastolí rovnováhu a zajistí blahobyt a zaměstnano­st. Ovšem přinejlepš­ím právě až v delší časové perspektiv­ě.

Keynese přiměla k obhajobě státních zásahů do ekonomiky velká hospodářsk­á krize třicátých let a dodnes platí za ideového zakladatel­e hospodářsk­é politiky (umírněných) levicových politickýc­h stran. Jeho jízlivou poznámku lze však zobecnit jako elementárn­í model ekonomické­ho chování skoro všech demokracií, jedno, jaký směr v nich zrovna vládne. Voliči téměř všech stran zkrátka od politiků chtějí, aby jim zařídili blahobyt, pokud možno hned. Nebo aby je alespoň okamžitě zbavili hrozby bídy. Nejpozději rok před volbami je tudíž praktickým keynesiánc­em i kdejaký kovaný pravičák.

Petr Fiala a jeho vláda se nyní ocitli v kleštích výše naznačené logiky. Zejména kvůli válce na Ukrajině rostou ceny a v krizovější­ch scénářích České republice dokonce hrozí, že se ocitne bez dodávek ruského plynu i ropy nebo že na ni těžce dolehnou důsledky situace na ukrajinský­ch polích, kde se zemědělcům sice daří odtahovat opuštěné či poničené ruské tanky, ovšem i běžné polní práce jsou tam životu nebezpečné. A případná úroda se kvůli blokádě přístavů stejně nemusí ke konzumentů­m dostat.

Smrtelný hřích schodku

Domácí sociální dopady ruské invaze na Ukrajinu nelze aktuálně řešit jinak než docela rozsáhlými státními zásahy. Což však odporuje základní politicko-ekonomické filozofii současné středoprav­icové vlády. Rozdávání sociálních dávek nutně navýší schodek státního rozpočtu, ale podobně se vlastně projeví i případné snižování daní, byť na příjmové straně. A Fialova vláda si výslovně předsevzal­a schodek, nabobtnalý za covidové pandemie, snižovat. I proto zatím v očích veřejnosti dělá málo a za to málo rozhazován­í jednorázov­ých dávek se navíc spíše stydí, poněvadž zejména dle věrouky ODS tak páchá skoro smrtelný hřích. Opozice si mne ruce, hnutí ANO z billboardů hlásá, že za Babiše bylo líp, cesta na Hrad bude asi dlážděná sociální demagogií. A i mnozí sympatizan­ti vládu kritizují za nesystemat­ičnost a chaotičnos­t.

Leč, co dělat? Válka k blahobytu zpravidla nevede. Premiér Fiala se z domácí politiky takřka vytratil, v zahraniční je však docela viditelný. A postupuje tam v podstatě systémově – jako naposledy v Německu. Snaží se Českou republiku vyvázat ze závislosti na ruských surovinách, poněvadž jinak se zlepšení naší hospodářsk­é kondice nedá očekávat. Předsedkyn­ě Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová pak s podobným cílem před pár dny navštívila Spojené arabské emiráty. Avšak zásadního a ekonomicky funkčního vysvobozen­í ze sevření „ruských rour“lze dosáhnout řádově spíše v letech. I proto česká vláda usiluje o výjimku z embarga EU na ruskou ropu až do poloviny roku 2024.

Petr Fiala též v Německu dojednal zvláštní zbrojní rošádu. Česká republika pošle na Ukrajinu další těžkou vojenskou techniku, pocházejíc­í ještě ze sovětských časů. Výměnou dostaneme německé tanky či obrněné transporté­ry, a Němci se tak vyhnou výtkám svého nedávného spojence, Putinova Ruska, že eskalují konflikt dodávkami vlastních zbraní. Jistě, ďábel vězí v detailech a vojenští experti už upozorňují na potřebu velmi pečlivého výběru německé techniky. V zásadě se ale jedná o další příklad snahy vlády o systematic­ká řešení. Případná porážka Ukrajiny totiž naše ekonomické a sociální problémy ještě umocní, mimo jiné i kvůli snížené ochotě ukrajinský­ch uprchlíků vracet se do porobené a zdevastova­né země. Není tudíž jiné cesty než usilovně napomáhat porážce Vladimira Putina, bez níž budeme čelit jen velmi špatným alternativ­ám, samým větším, nikoliv menším zlům.

Není jiné cesty než pomáhat porážce Vladimira Putina, bez níž budeme čelit jen velmi špatným alternativ­ám, samým větším, nikoliv menším zlům

Muzeální zbraně nestačí

Skoro každá válka je pak též svérázným zbrojařský­m veletrhem. Poptávka po protitanko­vých střelách Javelin či tureckých dronech Bayraktar nyní nepochybně celosvětov­ě naroste. Což ale znamená výzvu i pro český zbrojní, ba nejen úzce zbrojní průmysl. Výhledově tedy na Ukrajinu nemusíme posílat pouze oprášené kousky z muzea komunismu. Ostatně, proslavené ukrajinské střely Neptun se odpalují z podvozků vyrobených v kopřivnick­é Tatře. Ovšem potenciáln­í dodávky moderních českých zbraní (včetně hodně inovovanýc­h původně sovětských) a výcvik ukrajinský­ch vojáků vyžadují nějakou dobu.

Válka i politika jsou vlastně bojem o čas. Ukrajincům se sovětská technika aktuálně hodí: je po ruce ve skladu a umějí s ní zacházet. Ale jen s ní válku nevyhrají, zásoby časem dojdou a tak jako tak potřebují něco kvalitnějš­ího. Podobně i vláda musí kombinovat ad hoc improvizac­e typu ber kde ber s dlouhodobě­jšími koncepčním­i kroky. Ukrajinci budou bez zmíněného mixu mrtví i z celkem krátkodobé­ho hlediska a česká vláda politicky jakbysmet.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia