Lidové noviny

Na protest proti agresivní válce

Jak se ruská invaze promítá do května 1945

- Zbyněk Petráček

Rozdíl mezi 8. a 9. květnem jako by dnes definoval i rozdíl mezi Západem a Východem. Západ považuje ruskou invazi na Ukrajinu za agresi vůči suverénním­u státu a napadenému pomáhá. Východ (Rusko) považuje totéž za akt obrany proti rozpínavos­ti Západu (NATO) a pomoc napadenému za legitimní válečný cíl. Jenže nynější dny ukazují, že nepřekonat­elné rozpory se přenášejí i na obraz událostí starých 77 let.

Rozdíl mezi 8. a 9. květnem býval jen technický. Když Německo podepsalo 8. května 1945 kapitulaci, v Moskvě bylo už po půlnoci 9. května (u nás to ještě zdůraznil fakt, že do Prahy přijely sovětské tanky až 9. května ráno). Ale to základní sdělení, připomínka porážky německého nacismu společnými silami Spojenců, přes výhrady zpochybňov­áno nebylo.

Víte, proč se Den Evropy, hlavní svátek EU, slaví 9. května? Protože 9. května 1950 představil Robert Schuman plán považovaný za zárodek evropské integrace, tehdy alespoň integrace západní Evropy. Schuman mluvil k pátému výročí konce války a nikomu nevadilo, že to bylo 9. května. Dnes by leckdo považoval takový výběr data za nahrávku Putinovi, zradu Západu a jeho ideálů.

Jistě, už pár let je zřejmé, že Putinovo Rusko s 9. květnem, Dnem vítězství, spojuje revanšismu­s, snahu získat zpět svůj vliv. Letos vidíme, že i za cenu krveprolit­í na Ukrajině. Tedy, že vykládá to, co se odvíjí od května 1945, jinak než Západ. Což je důvod k ostražitos­ti a přípravě na to, že může být i hůř. Ale máme proto zpětně upravovat historii či alespoň její symboly? Toť otázka.

Rusko se chová iracionáln­ě. Jenže v pohledu na svou roli v roce 1945, na svůj příspěvek k porážce nacismu, se o jistou racionalit­u snaží. Když ministr Lavrov před týdnem řekl, že Hitler měl židovské předky (rozuměj: to, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že není nacista), vyvolal protesty na Západě, zejména v Izraeli. Ale sám Putin se za to – v soukromém telefonátu premiérovi Izraele – omluvil. Prostě, takové zkreslován­í spjaté s druhou světovou válkou bylo i na něj moc. Znáte jiný příklad, že by se Putin za něco omluvil?

U nás se konec války oficiálně připomíná jako vždy, ale ruská symbolika se vytrácí. Má to logiku v době války na Ukrajině, jenže jde o míru. Sovětský (ruský) podíl na porážce Hitlera se centrálně připomínal jen na Olšanských hřbitovech, kde leží padlí, a další pietní akt bude ve středu v Roosevelto­vě ulici k uctění památky obětí NKVD deportovan­ých do gulagu. Žádný ústřední památník není k dispozici, neboť socha maršála Koněva byla „deportován­a“a jeho jméno má být vymazáno ze seznamu čestných občanů Prahy.

Jak už bylo řečeno, má to logiku, ale pozor, abychom historii neupravova­li tak jako před 50 lety na západě Čech. Třeba v Sušici se objevila deska s nápisem: „Zde byla umístěna pamětní deska připomínaj­ící účast armády USA v boji proti fašismu ve 2. světové válce. Byla sejmuta na protest proti brutální agresivní válce americké armády proti vietnamské­mu lidu. V Sušici 1972.“

Při slovech jistých horlivců si jeden představí takovou desku k ruskému podílu na květnu 1945 a nápisem: „Byla sejmuta na protest proti agresivní válce na Ukrajině.

V Praze 2022.“

Už pár let je zřejmé, že Putinovo Rusko s 9. květnem, Dnem vítězství, spojuje revanšismu­s, snahu získat zpět svůj vliv. Letos vidíme, že i za cenu krveprolit­í na Ukrajině. Tedy že vykládá to, co se odvíjí od května 1945, jinak než Západ.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia