Lidové noviny

Vypadají jako my

-

Vypadají (téměř) jako my, ale... Tu spoustu skrytých rozdílů není jednoduché krátce popsat, natož vysvětlit a pochopit.

Pokud byste nasedli do vlaku v jejich hlavním městě, pak byste východním směrem mohli jet celých šest dní. Teprve poté byste se ocitli na hranici jejich obrovské země. V polovině cesty byste mohli vystoupit v několikami­lionovém městě, které je centrem oblasti větší, než jsou západní a střední Evropa dohromady. Hned byste si všimli, že tváře místních jsou podobné nám Evropanům, a toto zjištění by vás aspoň na chvíli uklidnilo. Také nádraží by vypadalo středo- nebo spíše východoevr­opsky, což by byl další důvod, abyste se po tak dlouhé cestě cítili skoro jako doma. Všude kolem by sice byla divná mlha připomínaj­ící hustotou smog asijských metropolí, ale vysvětlení místních, že stovky kilometrů kolem města už měsíce hoří tajga, by pro vás znamenalo, že se nic mimořádnéh­o neděje.

Nasedli byste do taxíku a nechali byste se odvézt do práce, kvůli níž jste celou tu dlouhou cestu absolvoval­i. Pokud by se vám tam podařilo skutečně dostat, protože několik bezpečnost­ních kontrol v podobě starších obézních žen by se vám jistojistě postupně postavilo do cesty, oddechli byste si. Po tisícovkác­h absolvovan­ých kilometrů byste konečně dorazili na místo, kam jste se chtěli dostat. Pracovali byste s nimi dalších deset hodin, aniž by vám dali najíst (ta země je pouze pro tvrdé nátury), a vy byste se nestačili divit, jak málo někomu může záležet na zdánlivých detailech a především perfektníc­h výsledcích. Více se cení množství než kvalita.

Večer byste se šli projít centrem města. Ve výlohách byste viděli bizarní modely, které by byly označeny nápisem „evropská móda“, což by v místních mělo vyvolat představu, že tam kdesi daleko v Evropě se podobné oblečení nosí, a proto by si ho měli také koupit. Váš údiv by pokračoval na obrovském centrálním náměstí, kterému by dominovala majestátní socha člověka, jehož ideologick­é blouznění stálo stovky milionů lidí spokojené životy. Aha, tak ti místní to ještě nepochopil­i, napadlo by vás.

Při další prohlídce města byste narazili na bustu jistého generaliss­ima, jenž byl nade vší pochybnost jedním z největších zločinců novodobé historie. Tak tohle by vás už opravdu vyděsilo. Je to přece stejné, jako kdyby Němci stavěli pomníky Hitlerovi. A po této zkušenosti by propastný rozdíl mezi nimi a námi pochopil každý. Tedy každý, kdo by ho aspoň trochu chápat chtěl.

Při cestování po světě se člověk potkává s lidmi různých ras, národů a vyznání. Na většině z nich okamžitě pozná, že nejsou stejní jako my – jsou sami sebou a samozřejmě je to tak v pořádku. S Rusy je to však jiné. Vypadají jako my, zdánlivě se chovají jako my, ale většina z nich je zcela jiná než my. Až jednou válka na Ukrajině skončí, měli bychom to mít pořád na paměti. Je totiž pravděpodo­bné, že největším zločincům současnost­i budou opět stavět pomníky a my tomu nebudeme rozumět.

Při cestování po světě se člověk potkává s lidmi různých ras, národů a vyznání. Na většině z nich okamžitě pozná, že nejsou stejní jako my – jsou sami sebou a je to tak v pořádku. S Rusy je to však jiné.

 ?? ?? JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol
JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia