Lidové noviny

Dilema. Jaký kotel pro byt?

Řada Čechů navzdory různým plynovým strašákům mění kotle za nové a úspornější. Pořád ale na plyn

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Topná sezona skončila a mnohé tuzemské domácnosti právě teď zvažují, jak své byty a domy nadále vytápět. Dilema řeší zejména ty, kterým se o teplo starají plynové kotle. Surovina neustále zdražuje a trend má pokračovat, dodávky z Ruska jsou kvůli jeho invazi na Ukrajinu nejisté, protože není jisté, jak se vyvine situace kolem protiruský­ch sankcí Západu a odpovědi Moskvy. Zvlášť prekérní je nyní situace ve větších bytových domech, kde přehršel jiných alternativ k dispozici není. Ostatně také proto u kotlů na plyn řada Čechů zůstává – a když už se ke změně rozhodnou, mění je za nová, modernější, a tudíž i úspornější. Některé podle odborníků z oboru dokážou uspořit až třetinu dosavadníc­h nákladů na vytápění. I tak lze částečně čelit současnému růstu cen plynu.

„Lidé se obávají, co bude, takže teď registruje­me nižší poptávku po plynových kotlích, a o to větší zájem je o tepelná čerpadla,“řekl LN Vladislav Maruška ze společnost­i BDR Thermea, „Někteří lidé chtějí od plynu odejít, je pro ně už příliš drahý Ale obracejí se na nás i zákazníci, kteří mají poměrně nový plynový kotel, ale chtějí ho doplnit o tepelné čerpadlo, aby měli možnost případný výpadek plynu nahradit,“poznamenal s tím, že zvýšený zájem je také o solární systémy.

„Jsme připojení na centrální městský systém vytápění, radnice před časem nechala kotelny zmodernizo­vat. Ale jsou plynové, takže cena za dodávky tepla rapidně narostla. Uvažovali jsme o tepelném čerpadle, to by ale nestačilo pokrýt naše potřeby, máme dva objekty s více než 130 byty. Navíc by šlo o velmi nákladnou investici s příliš dlouhou návratnost­í,“popsala LN místopředs­edkyně bytového družstva v Benešově u Prahy.

„Esvéjéček“– tedy sdružení vlastníků jednotek – v podobné situaci je v republice více. „Samozřejmě to lidi enormně zajímá a hledají řešení. Některá družstva a společenst­ví vlastníků se v minulosti odpojila od centrálníh­o zásobování teplem a přešla na vlastní vytápění plynem, což je tehdy vyšlo levněji. Ovšem teď, v současné cenové realitě, je to průšvih,“uvedl Milan Flodr ze Sdružení bytových družstev a společenst­ví vlastníků České republiky.

Drahý přestup a bez dotace Denně se zákazníci obracejí také na Českou energetick­ou a obchodní společnost (CEOS). „Jsou tací, kteří mají 15 nebo 20 let staré kotle

Spotřeba zemního plynu v České republice v loňském roce vzrostla o 8,5 procenta na 9,43 miliardy metrů krychlovýc­h, což je 100,7 miliardy kilowattho­din.

Počet odběrných míst v domácnoste­ch však v roce 2021 klesl o 8,4 tisíce na

2,605 milionu a současná hrozba zastavení dodávek plynu z Ruska to podle předpoklad­ů ještě urychlí. na plyn, jež jsou potřeba vyměnit, tak je prostě vymění a neřeší to. Někteří zákazníci jsou ale dramatičtí. Plynový kotel chtějí buďto nahradit elektrický­m kotlem, nebo jej vyměnit za tepelné čerpadlo,“řekla LN Lucie Škaloudová z firmy CEOS s tím, že zájemci o „přestup“k vytápění pomocí tepelného čerpadla často narážejí – pokud totiž přecházejí z plynu, nemají nárok na státní dotaci. Ta je poskytován­a pouze domácnoste­m, let 250 tisíc domácností přejít na vytápění tepelnými čerpadly, dalších 200 tisíc si pořídí kotle na dřevo, 100 tisíc akumulační kamna a krby, 40 tisíc kotle na pelety a dalších 30 tisíc domácností bude využívat solární kolektory. Dalších zhruba 30 tisíc domácností se připojí na soustavy dálkového vytápění na bioplyn či biomasu. jež upouštějí od vytápění neekologic­kými topidly, mezi něž ta na plyn nepatří. Stát v rámci Kotlíkovýc­h dotací sice nabízí příspěvek na pořízení tepelného čerpadla až 180 tisíc korun, ale jen těm domácnoste­m, které jím vymění „špinavý“kotel, například na uhlí. Přechod od plynu si proto kvůli vysoké pořizovací ceně, jež se u tepelného čerpadla pohybuje v průměru okolo 300 tisíc korun, zájemci často rozmyslí.

Komora také odhaduje, že se do roku 2027 zšestináso­bí počet fotovoltai­ckých střešních mikroelekt­ráren, vznikne tedy nejméně 200 tisíc střešních mikroelekt­ráren.

Tepelné čerpadlo, které získává teplo z okolního prostředí a převádí ho do obývaného objektu, je navíc vhodnější spíše do rodinných domů. Lze ho sice instalovat i do bytových domů či přímo do bytů, ale nejde o něco jednoduché­ho. Při současném enormním vytížení dodavatelů zařízení je navíc pravděpodo­bné, že se nestihne zprovoznit do startu další topné sezony.

„Nejspíš by bylo nutné kompletně vyměnit otopný systém, to je však kvůli omezeným kapacitám otázka delší doby. Sotva teď stíháme pokrývat běžnou poptávku a do nabídky tepelných čerpadel se navíc propisuje nedostatek produktů kvůli pandemii koronaviru,“uvedl Maruška z BDR Thermea.

Tepelná čerpadla umějí ohřát vodu v topení zhruba na 55 stupňů Celsia, zatímco jiné typy vytápění to dokážou i na 90 stupňů. U starších domů jsou radiátory mnohdy projektová­ny tak, že s relativně chladnější vodou dům dostatečně nevytopí. Instalaci tepelného čerpadla je proto vhodné doplnit také o další opatření snižující energetick­ou náročnost budovy, jako je zateplení či výměna oken a dveří.

Elektrokot­el? Drahý provoz Možným a relativně nejjednodu­šším řešením pro byty, jejichž uživatelé zvažují úprk od plynu, je vytápění elektrokot­lem či elektrický­mi přímotopy. U nich však lidé musejí počítat s výrazným růstem nákladů, zvlášť s ohledem na stoupající ceny elektřiny. „Lze však vybírat z více variant, na trhu jsou elektrická topidla, sálavá topidla, infrapanel­y, elektrické rohože, fólie. Všechno má své výhody a nevýhody, ale řešení existuje,“uvedl pro LN Martin Hodr ze společnost­i Hodr Servis.

Dle odborníků na energetiku by lidé neměli s odchodem od plynu spěchat. Zejména pokud mají novější kotel na plyn, jejž není třeba měnit. „Lidem v bytových domech, kteří mají poměrně nový kondenzačn­í plynový kotel, bych poradil přečkat období vysokých cen plynu a neměnit. Spíše než na změnu zdroje bych se soustředil na energetick­é úspory,“sdělil LN Jiří Gavor, analytik z poradenské společnost­i ENA.

„Ale v případě kotle starého třeba více než 15 let bych zvážil možnost jeho výměny za tepelné čerpadlo. Lze-li postupovat koordinova­ně v rámci celého domu, tak tím lépe. Určitě je lepším řešením velké čerpadlo pro celý dům než individuál­ní a mnohdy nevhodně a neestetick­y umístěné jednotky, které navíc mohou rušit svým hlukem,“uvedl Gavor.

Rychlý odchod od plynu doporučuje například Štěpán Chalupa, předseda Komory obnoviteln­ých zdrojů energie: „Dle mého je nejvyšší čas řešit náhradu za plyn, už proto, že na instalaci jiného způsobu vytápění se čeká několik měsíců. Že každá domácnost má ekonomicky výhodnější variantu vytápění, než je plyn, jsme říkali už před vypuknutím války na Ukrajině. S ní přibyl pro odchod od plynu další důvod,“řekl Chalupa.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia