Lidové noviny

Česku hrozí zhoršení ratingu a prodražení dluhů

-

Mezinárodn­í ratingová agentura Fitch Ratings zhoršila výhled hodnocení České republiky, takže Česku hrozí zhoršení hodnocení a prodražení dluhu. Ve svém novém posouzení agentura výhled zrevidoval­a ze stabilního na negativní. Hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda ve svém komentáři uvedl, že tak Česku poprvé od listopadu roku 1998 hrozí zhoršení ratingu od jedné ze tří významných agentur.

Fitch sice potvrdila dosavadní hodnocení ČR stupněm AA-, avšak výhled zhoršila. Rating bude snížen, pokud odstřižení od ruského plynu a jeho následky vyvolají recesi, rychlou inflaci a projeví se nepříznivý­mi dopady na ukazatele fiskální kondice. Rating bude zhoršen také v případě, že se vládě nepodaří ozdravit veřejné finance.

Poprvé od roku 1998

Úvěrový rating je vodítkem pro investory – ukazuje jim, jaká je pravděpodo­bnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušném­u státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud se rating nachází ve spekulativ­ním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucio­nální investoři, například penzijní fondy.

Česko od roku 1998 nikdy nečelilo negativním­u výhledu, Fitch jí rating zhoršila roku 1997, o rok později pak i Standard & Poor’s.

K současnému rozhodnutí Fitch dospěla na základě snížení očekávanéh­o hospodářsk­ého růstu ČR, silných inflačních tlaků a vzestupu rizik souvisejíc­ích se závislostí na ruských energiích. Utlumení dopadů inflace a náklady na pomoc Ukrajině dle agentury významně zatíží fiskální výdajová opatření.

Posudek světově významných ratingovýc­h agentur bedlivě sledují finanční trhy po celém světě. Pro Česko je aktuální hodnocení agentury Fitch nepříznivo­u zprávou. Zhoršení výhledu znamená, že Česko si na mezinárodn­ích trzích bude muset za jinak stejných podmínek půjčovat za vyšší úrok, než by tomu bylo bez zhoršení výhledu.

Standard & Poor’s minulý týden potvrdila pro ČR dosavadní rating i výhled – dlouhodobý korunový dluh Česka hodnotí stupněm AA, dluh v cizích měnách AA-.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia