Lidové noviny

Výletní plutí po moři zlevnilo

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Několik tisíc lidí na omezeném prostoru jedné lodi, široké možnosti kontaktní zábavy. Okruhy na výletních lodích, tzv. cruisy, patřily v uplynulých dvou letech kvůli koronaviro­vé pandemii logicky mezi nejvíce postižená odvětví a byznys se na dlouhou dobu prakticky zastavil.

S tím, jak nyní alespoň v Evropě pomalu začíná turistická sezona, se však byznys vrací do běžných kolejí – alespoň co se objemu týká. „V porovnání s posledním ‚normálním‘ rokem 2019 jsme přibližně na osmdesáti procentech objednávek,“říká Marie Anthisová, manažerka společnost­i PT Tours Internatio­nal, jednoho z největších operátorů výletních plaveb v Česku.

Rychlému otřepání se z pandemie nasvědčují i čísla a finance. Firma MSC Cruises, největší plně soukromý provozovat­el výletních lodí na světě, bude mít už za pár dní všech svých devatenáct lodí i s pasažéry na moři.

Že lodní společnost­i byznysu i nadále věří, je zřetelné z astronomic­kých investic v oboru. V nedávné době bylo uvedeno do provozu kolem desítky nových obřích plavidel, a to včetně vůbec největší výletní lodě v dějinách. Wonder of the Seas (v překladu „Zázrak moří“) s kapacitou skoro 7000 osob prvně vyplula na moře s pasažéry letos v březnu. Její pořízení vyšlo společnost Royal Caribbean na 1,35 miliardy dolarů (více než 31 miliard korun).

Opatrnost především

Avšak návrat do úplně stejné řeky to – alespoň prozatím – není. „Oproti předpandem­ické době je tu jeden důležitý rozdíl: většina lodních společnost­í nyní vyžaduje od klientů doklad o očkování proti covidu-19. Některé před nástupem na loď zákazníky ještě samy testují,“

upozorňuje Anthisová s tím, že z pohledu klientů se tím pojištění kryjící storno zájezdů stává de facto nutností.

Jsou ale i jiné změny, které zákazníci zažijí přímo během plavby. „Je znát, že lodní společnost­i se přece jen preventivn­ě snaží omezit těsný kontakt mezi klienty a personálem na lodi. Týká se to například stravování, v restaurací­ch lze nyní jídelní lístky načíst QR kódem umístěným na stolech. Většinu služeb jako zajištění výletů v přístavech či nadstandar­dní stravování zákazníci vyřídí pomocí aplikace z kajuty, místo toho, aby chodili na lodní recepci,“vysvětluje Anthisová.

Beze změny naopak zůstává režim v přístavech poté, co loď zakotví. Opuštění lodi za účelem výletu do města či prozkoumán­í okolí je, až na nečetné výjimky, bez dalších podmínek. „Tento druh svobody je velmi podstatný – velká část zákazníků jezdí na lodní okruhy právě proto, aby se podívali do míst, kde se kotví,“připomíná manažerka.

Upravené trasy okruhů

Dobrou zprávou je, že ceny nejfrekven­tovanějšíc­h lodních okruhů nabízených v Česku – tedy po Středozemn­ím moři, případně do karibské oblasti – drží stejnou úroveň jako před pandemií, či dokonce klesly. „Týdenní okruh ve Středomoří lze letos pořídit na vybrané trasy již od deseti tisíc korun za osobu dokonce i v letní sezoně, což nikdy dříve nebylo. A to včetně plné penze, kulturního programu a dalších služeb na lodi,“říká Anthisová.

Změn doznalo i trasování lodních okruhů. Trasy na Blízkém východě jsou nyní obohacené o přístavy v Saúdské Arábii, která se těsně před začátkem pandemie otevřela i pro turisty ze západních zemí. Tam je ale podle Anthisové vhodné vypravit se až na podzim, kdy teploty v této části světa klesnou na přijatelno­u úroveň.

Na evropských březích došlo k největšímu posunu v Benátkách, odkud po letech dohadů a tlaků ze strany místních nyní velké výletní lodě už nemohou vyplouvat z přístavníh­o terminálu umístěného přímo ve městě. Plavidla tak místo z Benátek odrážejí buď z blízkého přístavu Marghera, či ze vzdálenějš­ího Monfalcone. „V případě odplutí z Monfalcone ale zákazníci o prohlídku slavného města na laguně ani tak nepřijdou – check in se provede v terminálu v Benátkách a cestující se pak přepraví do přístavu autobusy příslušné lodní společnost­i,“uvádí Anthisová.

Byznys výletních lodí křižujícíc­h světová moře se co do objemu vrací na hodnoty před koronaviro­vou pandemií. Mnohé služby na lodích, dříve zajišťovan­é osobně, se ale přesouvají do aplikací či QR kódů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia