Lidové noviny

Válečné dluhopisy pro Ukrajinu

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN

Jonathan Guthrie v komentáři pro list Financial Times horuje za válečné dluhopisy pro Ukrajinu. Agrese Ruska na Ukrajině je vlastně konvenční evropská válka, ve které chce autoritářs­ká země zničit demokracii.

To se vlastně podobá počátku druhé světové války. Válečné dluhopisy jsou druhou připomínko­u té doby. Ukrajina dosud vydala dluhopisy za zhruba 300 milionů dolarů, avšak denominova­ných v hřivnách. Z prodeje dluhopisů má být financován­a obrana Ukrajiny proti Rusku.

Avšak Ukrajina potřebuje mnohem větší várku dluhopisů v dolarech a eurech a potřebuje, aby za tyto dluhopisy ručil Západ. Komunikace takové nabídky musí a může být přesvědčiv­á. Vítězství či ubránění Ukrajiny bude vítězstvím pro celý svobodný svět. Dluhopisy budou mít za cíl zvýšit pravděpodo­bnost tohoto výsledku a šlo by je považovat za společensk­ou vlivovou investici (social impact investment).

Inspirace z historie

Garance Západu by vtáhla privátní kapitál do válečného úsilí a doplnila dotace a pomoc Ukrajině od vlád různých států. Chytří účetní by měli umět vyvést takový dluh mimo bilance, aby nezvyšoval státní dluh jednotlivý­ch zemí. Banky by měly vydání, strukturac­i a syndikaci těchto obligací dělat zdarma. Takový krok by bankám přinesl pozitivní reputaci z filantropi­ckého úsilí.

Když dnes navštívíme v Británii různá muzea, často spatříme plakáty na válečné dluhopisy ze druhé světové války se slogany jako „Půjč na obranu vlasti“. Vlády (nejen britská) prodávaly tento dluh drobným investorům motivovaný­m patriotism­em, ale také potřebou nějak si ochránit úspory.

Americká vláda takto za války získala 185 miliard dolarů, což by by bylo 2,8 bilionu dolarů v dnešních penězích. Příjmy byly použity na zbrojení i všeobecné výdaje. Podobně to slibuje se svými válečnými dluhopisy Ukrajina. Jenže země – kde už zhruba 14 milionů lidí muselo opustit svá obydlí – těžko najde doma miliony drobných investorů s volnou hotovostí. Část vydaných dluhopisů musela nakoupit ukrajinská centrální banka.

Podle nedávného odhadu Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF) bude Ukrajina potřebovat příští tři měsíce třikrát 5 miliard dolarů. Mobilizace privátního kapitálu pro Ukrajinu by se též měla měřit v miliardách. Etická nálepka těchto obligací by mohla pomoci. Nedávno třeba finanční sektor takto získal a vyčlenil 1,6 bilionu dolarů (!) na boj s klimaticko­u změnou.

Dvě základní možnosti Mezinárodn­í trhy jsou však pro nové emise ukrajinský­ch dluhopisů uzavřené kvůli obavám z toho, že země přestane existovat. Rizikové dluhopisy již existující­ch ukrajinský­ch dluhopisů jsou šestkrát větší než před válkou.

Desetileté ukrajinské dolarové dluhopisy se prodávají za 30 centů. I kdyby někdo vydání nových dluhopisů umožnil, roční úrok by byl 25 procent, což si Ukrajina nemůže dovolit.

Jsou dvě základní možnosti: Ukrajina bude poražena a anektována, přímo Ruskem nebo loutkovým režimem, následovat bude platební neschopnos­t a ekonomický úpadek. Nebo Ukrajina vyhraje a přijde ekonomická rekonstruk­ce podporovan­á Západem.

Zdánlivě snazší je, že garance dluhopisu by byla využita pouze v případě, že Ukrajina prohraje. Jednoduchá plošná garance by ale byla lepší. Mohla by ji poskytnout Evropská unie či USA. Dluhopisy zemí jako Jordánsko nebo Izrael jsou běžné garantován­y americkou vládou.

Je tu námitka, že místo vydávání dluhopisů v Londýně či New Yorku lze Ukrajině peníze normálně dát. Ale říkává se, že zahraniční dluh je z hlediska rozpočtové odpovědnos­ti lepší než dotace a dárky. Izolacioni­sté a národovci budou tvrdit, že západní státy už jsou i bez toho zadlužené dost.

Cena za umožnění ruského vítězství je ale nevyčíslit­elná.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia