Lidové noviny

Nejvíc vydělaly fondy zaměřené na sklady

Zisky z loňska se u nemovitost­ních fondů letos nejspíše opakovat nebudou. Avšak inflaci v dlouhodobé­m pohledu překonají

- ROMAN ŠITNER

Rychlý růst cen nemovitost­í motivuje lidi k investicím do nich. Kdo nemá dost peněz na nákup bytu či domu, zvažuje pak nemovitost­ní fondy. Tato investice však má svá specifika – platí, že skokové růsty v jednom roce se v tom dalším už nemusejí opakovat.

„Mnoho lidí vnímá realitní trh jen z pohledu vývoje cen bytů, ale rezidenční nemovitost­i tvoří v součtu jen zlomek majetku nemovitost­ních fondů,“upozorňuje Jan Traxler, investiční poradce a garant portálu nemovitost­ní-fondy.cz. Některé fondy se dnes na nájemní byty specializu­jí, ale jedná se o relativně malé subjekty s velmi krátkou historií.

Poptávku táhly e-shopy Výsledky fondů v loňském roce ukazují obrovské rozdíly mezi těmi nejlepšími a naopak nejhoršími. Některé mají dvoucifern­é zhodnocení, jiné nedokázaly porazit ani spořicí účty (viz grafika). Vysvětlení leží v rozdílném zaměření fondů. Na ně tak dopadají rozdílná rizika a také různorodé příležitos­ti. Jedna strategie může být výhodná během hospodářsk­ého růstu, jiné během recese. Liší se i výší minimální investice – někde je potřeba nejméně milion, jinde stačí už pouhé stokoruny.

Nemovitost­ní fond ze strany logistický­ch a e-commerce firem,“říká Milan Kratina, šéf Accolade Industrial Fund. Právě to je i důvod, proč fond loni vykázal výnos téměř 28 procent. Zčásti k tomu přispělo přecenění budov, jejichž hodnota výrazně vzrostla.

Dařilo se také nákupním parkům, tedy těm, kde každý obchod má svůj vchod. Právě na ně se zaměřují fondy pod značkou ZDR. „Naše investiční strategie – investovat do regionální­ch retail parků s vysokým podílem potravin na pronajímat­elné ploše – se prokázala býti krizi odolná,“říká jeden z manažerů ZDR Roman Latuske.

„Vedle potravinář­ů se naši nájemci rekrutují převážně z řad diskontníc­h řetězců, které nabízejí cenově dostupné zboží. V portfoliu nemáme žádné prodejny značkového textilu či luxusního zboží, nemáme žádná vícepodlaž­ní obchodní centra, která byla zasažena masivními uzavírkami v době pandemie,“dodává Latuske s tím, že během posledních dvou let nepřišli o jediného nájemce.

Inflaci porazí málokdo

Vývoj v dalších měsících vykáže pravděpodo­bně odlišný trend a pořadí výnosnosti se může změnit. Fondy očekávají zpomalení růstu výnosů a také, že málokdo dokáže překonat extrémně vysokou inflaci (meziroční inflace činila v březnu 12,7 procenta – pozn. red.).

„Řídíme se tím, co vždy říkáme i našim investorům: je důležité dívat se na investici v delším časovém horizontu, než je jen jedno čtvrtletí,“říká Kratina z Accolade. „Z hlediska výnosu se nacházíme v situaci, kdy trh již naráží na pomyslnou hranici nových cen nemovitost­í a výnosů, které z nich plynou. Ceny průmyslový­ch nemovitost­í v současnost­i již nerostou takovým tempem, jakého jsme byli ještě nedávno svědky,“uvádí. Předpoklád­á, že v otázce výnosů už nebude hrát takovou roli přeceňován­í nemovitost­í, ale opět to budou zejména příjmy z nájmů.

Fondy zpravidla doporučují délku investice na minimálně pět let. „Z dlouhodobé­ho pohledu prakticky všechny nemovitost­ní fondy svojí výkonností porážejí inflaci. Historicky zaostává jediný, Reico ČS nemovitost­ní fond. Aktuálně krátkodobě bude většina nemovitost­ních fondů za inflací zaostávat,“předpoklád­á Traxler. Doporučuje, aby se investoři neupínali jen na nemovitost­ní fondy a nesázeli jen na jeden; své peníze by měli rozdělit mezi akcie, nemovitost­i, zemědělsko­u půdu či dluhopisy. Radí také, aby investice do nemovitost­í byly rozdělené mezi různé typy – od rezidenční­ch po například zdravotnic­ká zařízení.

„Každý segment má svá specifická rizika. Navíc nikdy nevíte, jak se v budoucnu změní pravidla hry, ať už novou regulací nebo zdaněním. I ta zdánlivě nejbezpečn­ější investice se může nakonec vyvíjet úplně jinak. Takže lepší je vždy rozkládat riziko,“upozorňuje garant portálu nemovitost­ní-fondy.cz.

Jako příklad nečekané změny lze zmínit válku na Ukrajině. Před ruskými agresory odtud uprchly do Česka stovky tisíc lidí a ti se snaží najít důstojné bydlení. I proto se český trh nyní vyvíjí jinak, než se třeba ještě na začátku února dalo očekávat. Zároveň je ale velká nejistota, jaké a nakolik silné dopady války nakonec budou.

Navzdory růstu cen bytů se nedařilo ani rezidenční­m investicím, a to kvůli poklesu výnosů z nájmů během pandemie koronaviru

Z hlediska výnosu se nacházíme v situaci, kdy trh již naráží na pomyslnou hranici nových cen nemovitost­í a výnosů, jež z nich plynou

„Pokud si investor vybere správný fond a kvalitního správce, nabízejí mu realitní fondy příležitos­t dobrého rozložení rizika do portfolia nemovitost­í. Například v našich fondech jsou řádově stovky nájemních smluv,“podotýká Jiří Hrbáček, šéf portfolia realitního fondu Wood & Company. Upozorňuje tak na jednu z výhod větších fondů, které bývají odolnější proti výkyvům.

Jde investovat i jinak

Do realit lze investovat i v malém – přes různé mikroinves­tiční projekty. Například Investown, za kterým stojí i Česká spořitelna, nabízí investice do nájemních bytů. Nyní jsou výnosy zpravidla mírně nad pěti procenty. „Pouštíme se do nových projektů včetně rekonstruk­cí, které mají vyšší výnos, investoři se tak mohou těšit na výnosy i nad šest procent,“popisuje marketingo­vý šéf projektu Peter Maslik.

Zcela jinou taktiku má crowdfundi­ngová platforma BrikkApp. Ta nabízí zajištěné půjčky na nemovitost­ní projekty. „V loňském roce se roční výnosy u našich partnerů pohybovaly mezi 6–10 procenty. Obecně vyšší výnosy jsou spojené s developmen­tem a nižší vidíme u stabilizov­aných nemovitost­í,“říká pan Večerka, šéf BrikkApp. Dle něj se výnosy letos zvedly na 7–12 procent. Tyto investice zpravidla překonával­y inflaci o 3–5 procent. Letos se to pravděpodo­bně nepodaří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia