Lidové noviny

Ceny materiálu nám stoupají pod rukama

- ROMAN ŠITNER

LN Jak je na tom trh s okny? Kopíruje poptávka vývoj stavebnict­ví, nebo je obecně větší, protože lidé mění stará okna?

Poptávka po oknech v posledních letech výrazně roste, a to nad rámec růstu stavebnict­ví. Už se nemění jen stará okna, vnímáme i trend výměny relativně nových, přitom ale nekvalitní­ch oken.

LN Nakolik nových?

Registruje­me rostoucí zájem o výměny všech typů oken pořízených před deseti až patnácti lety. Přitom z našeho pohledu a životnosti výrobku jde o moderní a vlastně pořád nová okna. Ta kvalitní mohou vydržet klidně dvakrát, třikrát déle. Mění se okna, na kterých se šetřilo a která nesplnila očekávání zákazníků. Uvěřili, že všechna okna jsou stejná, a zvolili levnější dodavatele. A po deseti letech teď někteří zjišťují, že papírové vlastnosti v reálu nefungují.

LN Je tahounem poptávky i aktuální situace s cenami energií?

Trh s okny, zateplení a další nástroje pomáhající ke snížení spotřeby energie – to vše roste už delší dobu. Jsou to vlastně nejefektiv­nější investice domácností. Uspořit lze až čtvrtinu nákladů na vytápění, to se s ohledem na rostoucí ceny energií vyplácí čím dál více.

LN Co je dnes bráno jako ideální standard okna?

Roste plocha, kterou okna v domě či v bytě reprezentu­jí. Zvětšují se samotné prvky, mění se systém otevírání na posuvný. Častěji se také používají elektrické motory. Obrovským trendem je integrace stínění s montáží oken. To zvyšuje nároky na kvalitu materiálů, konstrukce prvků a montáže.

LN A co zasklení? Dvojskla jsou už minulostí?

Dříve byla běžná, dnes už se od nich pomalu ustupuje, zejména kvůli jejich horším izolačním vlastnoste­m. Využití však stále mají hlavně u rekonstruk­cí či v některých případech, kdy je třeba použít zvukově izolační zasklení.

V současnost­i se za standard považuje trojsklo, a to i u velkých systémů. Existují i pokusy o výrobu oken s čtyřsklem, která sice výborně izolují, ale problémem je jejich velká hmotnost, ta je oproti trojsklu dvojnásobn­á. Navíc kvůli silnějšímu zasklení taková okna propustí do interiéru málo světla.

LN Dává ekonomický smysl investovat do větší izolace oken, například s předokenní­mi roletami?

Rozhodně dává. Je nutné si uvědomit, že okna patří v obálce budovy k nejslabším místům. Stěnou unikne z interiéru přibližně 30 procent tepla, zatímco okny to může být až 50 procent. Pokud je u oken také venkovní stínění a pravidelně se používá, úspora se ještě zvýší.

LN Jak na byznys dopadá růst cen materiálů?

Problémem je růst nákladů takzvaně pod rukama. Nikdo na trhu dnes neví, za kolik zítra dodavatelé materiál dodají. Ceny jsou plovoucí, a to směrem nahoru.

Z roku na rok to za posledních dvanáct měsíců tvoří zhruba 30 procent. S ohledem ke zrychlujíc­ímu růstu cen energií je však investice do oken vlastně ekonomicky smysluplně­jší.

LN Nesnaží se výrobci nahrazovat část materiálu něčím levnějším?

Firmy mají v podstatě dvě možnosti – buď musejí nevyhnutel­ně zdražit, nebo snížit kvalitu vstupních surovin a výrobků, aby mohly zdražovat pomaleji. To pro nás není přijatelná varianta, takže jsme museli zdražit.

LN Jak se u oken řeší životnost?

Z pohledu životnosti je klíčové, že okno se musí nejprve správně navrhnout. Když má výrobce a dodavatel preferenci v nízké ceně, zkonstruuj­e okno levně. Pokud bude upřednostň­ovat životnost, musí vnitřní konstrukci okna zesílit. Takové okno je logicky dražší, funkčnější, vydrží déle a zákazníkov­i se nakonec vyplatí.

Důležitý je i způsob instalace. Můžete si koupit sebekvalit­nější okno, ale nevhodná montáž ho degraduje, okno pak nemůže správně izolovat. Problém u plastových oken vyrobených z recyklátu je ten, že výrobce nezná přesné složení původního materiálu, takže nemůže garantovat ani vlastnosti výrobku a jeho životnost. Potíž je také v tom, že dříve se pro stabilizac­i plastu používaly těžké kovy. V jednom kilogramu recyklovan­ého PVC profilu je až 20 gramů olova.

Byznys s okny rychle roste. Dle Jana Tušla ze společnost­i Vekra za to může snaha lidí šetřit za energie, ale i touha po lepších oknech. Také na tento obor však dopadá zdražování.

LN Jak na tom vlastně nyní je český trh s okny? Konsoliduj­e se?

Sice pomalu, ale konsoliduj­e. Navíc se profilují různé modely v přístupu firem. Na jedné straně kvalitní výrobek, na druhé straně hledání kompromisu mezi cenou a kvalitou. Další je model, kdy se z českých značek stávají pouzí obchodníci, kteří nakupují okna v zahraničí, většinou v Polsku.

Lze se také setkat s trendem, kdy se zvyšuje míra zaměření na export, tedy výroba pro západní trhy. Další profilací je soustředěn­í se na velké stavby. Takové firmy nebudují svoji obchodní síť a systém dodávky pro mnoho malých staveb, tedy domů a bytů, ale dodávají jen několika zákazníkům.

LN V Česku jste vytvořili skupinu Window holding, nyní se mění na Vekra Group. Co pod ni patří?

Majitelé jsme tři fyzické české osoby. Já a Jan Čajan jsme aktivní ve vedení skupiny, Ondřej David je investorem. Na Slovensku máme značku Incon. Další značkou je Otherm, což je síť prodejců, kterým vyrábíme prvky dle jejich požadavků. Za výrobek ručí vůči zákazníkům jejich prodejci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia