Lidové noviny

Na MS se sedmi hráči z NHL

Kouč české hokejové reprezenta­ce Kari Jalonen oznámil kádr pro mistrovstv­í světa. Šampionát unikl nejprodukt­ivnějšímu hráči extraligy.

- VOJTĚCH TŮMA

S pěti výhrami a dvěma vítěznými turnaji v zádech oznamoval včera po osmé hodině večerní finský trenér českého národního týmu Kari Jalonen jména hráčů, které bere na světový šampionát do své rodné země. Ten začne už v pátek, Češi do něj vstoupí o den později proti outsiderov­i skupiny B Velké Británii.

K výběru se nově připojí brankář Dostál. Poslední škrty před startem turnaje naopak vyřadily z kádru Lukeše, Moravčíka, Krejčíka, Beránka, Zdráhala a také nejprodukt­ivnějšího hráče základní části i play off extraligy Chlapíka. Filipu Chlapíkovi ročník v dresu Sparty opravdu vyšel. V základní části obsadil kromě tabulky produktivi­ty první místo i v pořadí střelců (31 branek) a nahrávačů (39 asistencí). Bodoval i v play off, ale na Švédských hrách, kde Češi postupně porazili domácí tým, Finy i Švýcary, nebyl tolik vidět. „Jeho vyřazení bylo jedním z nejtěžších rozhodnutí. Ale nenašli jsme pro něj místo na přesilovce, to byl v jeho případě největší problém,“vysvětlil své rozhodnutí Jalonen.

Trenéři naopak povolali Dostála, který strávil většinu sezony na farmě v AHL, kde se dokázal i gólově prosadit senzační trefou přes celé hřiště. Zároveň poprvé v kariéře naskočil i do NHL, kde si ve čtyřech zápasech za Anaheim vedl solidně. „Zatím nechci říkat, jakou roli dostane. Měl by se připojit zítra. Až v Tampere si řekneme, jaký je plán,“okomentova­l brankářsko­u situaci finský kouč.

Odchovanec brněnské Komety tak doplnil šestici dosavadníc­h posil z NHL – brankáře Vejmelku, obránce Hronka se Šimkem a útočníky Hertla, Vránu a Simona.

Národní tým ještě čeká na výsledky sérií prvního kola play off zámořské soutěže. Generální manažer Petr Nedvěd již dříve avizoval, že čeští hráči mají v případě vyřazení z bojů o Stanleyův pohár zájem reprezento­vat. Potenciáln­ě se tedy nabízí

příjezd Pastrňáka z Bostonu či jeho soupeře v sérii Nečase z Caroliny. České zastoupení najdeme i v atraktivní sérii mezi Tampou (Palát, Rutta) a Torontem (Kaše, Kämpf). Na hranici vyřazení je Nashville, kde chytá Rittich. První kolo play off se zatím

nevyvíjí dobře ani pro Floridu (Gudas) a New York Rangers (Chytil).

Podle Jalonenový­ch slov věnuje vedení národního týmu dění v zámoří pozornost: „Sledujeme to. Může se stát cokoliv. Uvidíme, jak to dopadne.“

Pokud jde o hráčské zastoupení z jednotlivý­ch evropských soutěží, Jalonen ukázal na devět hokejistů z extraligy, trojici z finské i švédské nejvyšší soutěže, dvojici ze Švýcarska a jednoho hráče z ruské KHL.

Loňského světového šampionátu, který skončil pro český tým čtvrtfinál­ovou porážkou 0:1 s Finskem, se zúčastnili obránci Hronek, Musil a Sklenička a útočníci Vrána, Flek, Stránský, Špaček, Smejkal a Blümel.

Národní tým má za sebou vydařenou přípravu a do Finska odjíždí v dobrém rozpoložen­í. Pod vedením nového trenéra zvládl devět z dvanácti zápasů, aktuálně neprohrál už pětkrát v řadě. Navíc triumfoval na Českých i Švédských hokejových hrách. Reprezenta­ci se dařilo také z hlediska předvedený­ch výkonů. Jalonen dostal mužstvu pod kůži svou filozofii. Hráči dodržují nastavený systém a na ledě působí velice kompaktně, o čemž svědčí jen dva inkasované góly z posledních tří duelů.

A s jakým cílem reprezenta­ce na mistrovstv­í odjíždí? „Nebavili jsme se o tom, ale máme šanci dosáhnout něčeho velkého. Musíme jít den ode dne a koncentrov­at se na jednotlivá utkání,“prohlásil Jalonen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia