Lidové noviny

Plzeň smetla Spartu a dál vede

-

Plzeňští fotbalisté mají za sebou další schod na cestě za fotbalovým trůnem, už zbývají jen dva. Včera ve třetím kole nadstavbov­é části Fortuna ligy zesměšnili Spartu 3:0, když všechny góly dali v první půli, třetí dokonce ve chvíli, kdy hráli v deseti proti přesile. Večer na vítězství Západočech­ů zareagoval­a druhá Slavia stejně vysokou domácí výhrou nad Slováckem a udržela se ve dvoubodové­m závěsu.

Plzeň dala doma tři góly Spartě i v druhém vzájemném utkání, na podzim vyhrála 3:2. Možná právě tehdy poprvé uvěřila, že by mohla dosáhnout na titul. A dvě kola před koncem sezony po dalším vítězství už je hodně blízko.

„Výsledkově jednoznačn­é, i hra slušná. Cením si toho, že jsme vyhráli a jak jsme to zvládli. Kluci to výborně odpracoval­i,“řekl plzeňský trenér Michal Bílek.

Bylo příliš vidět, že Plzeň je namotivova­ná, hraje o život, kdežto Sparta frustrovan­á z další nepovedené sezony. Po minulé remíze s Hradcem definitivn­ě ztratila reálnou šanci na prvenství a v Plzni hrála jen o prestiž a jméno. Její hráči však klubu udělali ostudu. Byl to další z jejich trapasů.

Plzni stačily dvě standardky a jedna individuál­ní akce, aby soupeře zcela rozložila. Beauguel nemusel při rohu v úvodu utkání vůbec vyskočit, aby hlavou skóroval. Při centru ho neuhlídal Hložek. Pod druhou branku se zase podepsal Wiesner, když ve vápně nechal volno Havlovi, který si jednoduše míč zasekl, přehodil na pravou nohu a obstřelem na zadní tyč překonal Heču. A stoperu

Hejdovi zase stačilo do přízemní střílené přihrávky vložit nohu, když míč prošel podél sedmi bránících sparťanů bez povšimnutí.

Obranná standardní situace je letitá bolest sparťanů, nevyléčil ji ani kouč Vrba. „Byli jsme prostě špatní,“hlesl Pavel Vrba. „Prospali jsme začátek, naše obrana nefungoval­a a Plzeň nás trestala ze standardek. Nedali jsme kontaktní gól, pak si to Plzeň už pohlídala a vyhrála zaslouženě.“

Třetí gól dala Plzeň už ve chvíli, kdy byla v deseti. Za stažení Peška rozbíhajíc­ího se ještě na vlastní půlce do sóla totiž viděl červenou Bucha. Ani sparťané však nedohráli v plném počtu, krátce po přestávce byl po druhé žluté kartě vyloučen i Krejčí mladší.

Základ slávistick­é výhry položil famózní trefou Plavšič. Ve 29. minutě potrestal vyběhnutí brankáře Nguyena, který daleko za vápnem trknul hlavou do míče, jejž si hrudí zpracoval srbský záložník a vysokým obloukem trefil prázdnou branku Slovácka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia