Lidové noviny

9. DÍL: Opatrovnic­tví – péče o seniora

-

pak soud může přistoupit až tehdy, pokud v dané situaci nepostačuj­í jiná mírnější opatření (například pouhá nápomoc při jednání s úřady).

Kdo smí být opatrovník­em?

Zákon klade důraz na respektová­ní vůle a přání osoby, o jejíchž právech má být rozhodován­o, a to jak při výběru osoby, která by se měla stát opatrovník­em, tak při vymezování jejích konkrétníc­h kompetencí.

Soud proto při stanovení opatrovník­a vždy dbá přání opatrovanc­e (jak již bylo řečeno v případě paní Jany z našeho příběhu).

Jinými slovy, pokud je to možné, jmenuje opatrovník­em toho, koho navrhne sám opatrovane­c. Není-li to možné, jmenuje soud opatrovník­em zpravidla někoho z příbuzných. Obecně řečeno – opatrovník­em se může stát osoba způsobilá právně jednat, jejíž zájmy nejsou v rozporu se zájmy opatrovanc­e.

Opatrovník má zákonem stanovené povinnosti k tomu, aby činil vše ve prospěch opatrovanc­e. Je povinen s ním udržovat pravidelný kontakt a projevovat o něj zájem. Stejně tak musí dbát o jeho zdravotní stav a chránit jeho zájmy.

Nepleť se mi do závěti!

Opatrovník naopak nesmí za opatrovanc­e jednat v záležitost­ech týkajících se vzniku a zániku manželství či výkonu rodičovský­ch práv a povinností. Stejně tak

mu nepřísluší ho jakkoli ovlivňovat při sepisování závěti, dědické smlouvy, dovětku nebo prohlášení o vydědění.

Každý, komu bude soudem přidělen opatrovník, se nemusí jen spoléhat na jeho čestné jednání. Opatrovane­c či někdo z jeho blízkých mohou zároveň požádat o ustavení tzv. opatrovnic­ké rady, která omezeně nesvéprávn­ému opatrovanc­i zaručuje ještě vyšší ochranu. Opatrovník tak potřebuje k některým jednáním týkajícím se opatrovanc­e její souhlas. Nesmí například bez jejího svolení manipulova­t s majetkem opatrovanc­e ani ho stěhovat do jiného bytu či obce. Členy opatrovnic­ké rady zpravidla bývají blízké osoby opatrovanc­e a jeho přátelé.

Autor je právník. Pracuje v advokátní kanceláři Rödl & Partner, advokáti, s. r. o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia