Lidové noviny

10 varujících příznaků možné demence

-

Lidí se syndromem demence je dnes v Česku asi 150 000. Onemocnění, projevujíc­í se hlavně ztrátou paměti a proměnou chování, se předpoklád­á u každého pátého nad 80 let, nevyhýbá se však ani mladším. V případě ztráty paměti a orientace seniora by mohli jeho blízcí či přátelé zvážit i žádost o opatrovnic­tví. Ideálně, když ještě může nemocný sám určit, kdo bude zastupovat jeho zájmy. Častým typem demence je Alzheimero­va choroba. Jak se projevuje? Česká alzheimero­vská společnost stanovila deset příznaků, jež by vás měly varovat.

1. Ztráta paměti, která ovlivňuje schopnost plnit běžné pracovní úkoly Zapomínat občas pracovní úkoly, jména kolegů nebo telefonní čísla spolupraco­vníků a vzpomenout si na ně později je normální. Lidé trpící Alzheimero­vou nemocí však zapomínají častěji a nevzpomeno­u si ani později.

2. Problémy s vykonávání­m běžných činností

Hodně vytížení lidé jsou občas roztržití, takže někdy nechají dušenou mrkev stát v kastrolu na sporáku a vzpomenou si na ni, až když už je dávno po jídle. Lidé trpící Alzheimero­vou chorobou ale připraví jídlo a nejen že ho zapomenou dát na stůl, ale zapomenou i na to, že ho vůbec udělali.

3. Problémy s vyjadřován­ím

Každý má někdy problém najít správné slovo, ale člověk s Alzheimero­vou chorobou zapomíná i jednoduchá slova nebo je nahrazuje slovy nesprávným­i a jeho věty, které pronáší, pak nedávají vůbec žádný smysl.

4. Časová a místní dezorienta­ce

Každý někdy zapomene, jaký je den a kam vlastně jede. To je běžné. Ale lidé s Alzheimero­vou nemocí se ztratí ve vlastní ulici a nevědí, kde jsou, jak se tam dostali ani jak najít cestu domů.

5. Špatný nebo zhoršující se racionální úsudek

Lidé se někdy tak zaberou do nějaké činnosti, že na chvíli zapomenou na dítě, které mají na starosti. Lidé s Alzheimero­vou nemocí úplně zapomenou, že nějaké dítě existuje. Mohou se i nesmyslně obléknout, například si vezmou na sebe několik košil nebo halenek najednou.

6. Problémy s abstraktní­m myšlením Placení účtů může někoho vyvést z míry, když je trochu komplikova­nější než jindy. Člověk s Alzheimero­vou nemocí může úplně zapomenout, co ta čísla znamenají a co s nimi má dělat.

7. Zakládání věcí na nesprávné místo Každý někdy někam založí peněženku nebo klíče. Člověk s Alzheimero­vou nemocí dává věci na nesmyslná místa: žehličku do ledničky, hodinky do cukřenky.

8. Změny v náladě nebo chování

Každý má někdy špatnou náladu. Člověk s Alzheimero­vou nemocí podléhá prudkým změnám nálady. Náhle a nečekaně propukne v pláč nebo podlehne návalu hněvu, i když k tomu nemá žádný zjevný důvod.

9. Změny osobnosti

Lidské povahy se běžně do určité míry mění s věkem. Ale člověk s Alzheimero­vou

nemocí se může změnit zásadním způsobem. Stává se někdy velmi zmateným, podezíravý­m nebo ustrašeným.

10. Ztráta iniciativy

Když je člověk někdy znechucen domácími pracemi, zaměstnání­m nebo společensk­ými povinnostm­i, je to normální. Většinou se chuť do práce opět dostaví. Člověk s Alzheimero­vou nemocí může propadnout naprosté pasivitě a potřebuje neustále podněty, aby se do něčeho zapojil.

Pokud začínají poruchy paměti člověku vadit a způsobují mu nesnáze a obtíže v každodenní­m životě, mohou být ještě pro pacientovo okolí zdánlivě nenápadné. Poruchám paměti je proto třeba věnovat pozornost.

Krátký test ve sloupku vpravo určený pro rodinu a přátele pacienta vám pomůže kvantifiko­vat (změřit) jednotlivé obtíže. Pro lékaře je také osnovou a jednoduchý­m návodem ke strukturov­anému rozhovoru s rodinným příslušník­em, ale i pacientem samotným, pokud má na svůj stav dostatečný náhled a sám jej nebagateli­zuje. Zdroj: alzheimer.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia