Lidové noviny

Osamocený pán oslav.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Na Rudém náměstí panuje čilý mumraj. Vojáci v parádních uniformách jsou seřazeni, na tribunu přicházejí poslední hosté. Přípravy na tradiční vojenskou přehlídku v Den Vítězství vrcholí.

Na speciálním místě přímo pod Leninovým mauzoleem už sedí veteráni prozatím poslední velké války. Posledních pár týdnů strávili v karanténě kvůli jinak v Rusku oficiálně neexistují­címu covidu. Nesmí ohrozit své zdraví a především zdraví hlavy státu.

Nečekaný chlad jako by cosi vypovídal o atmosféře v Rusku. Volných sedadel na tribuně za zády novinářů postupně ubývá. Místa obsazují veteráni ozbrojenýc­h sil, příbuzní vojáků a politici. Někteří mají na klopě připíchnut­é písmeno Z, symbol ruské agrese proti Ukrajině.

Tu a tam se objeví i uniforma vojenského přidělence ze zemí třetího světa. Ti si přehlídku ujít nenechají. Zahraniční státníci, kteří se běžně oslav konce druhé světové války účastní, však letos nedorazili. Nepřijel ani běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

V davu se ale mihnou známé tváře. Šéf komunistů Gennadij Zjuganov s prezidente­m Vladimirem Putinem sedět nebude. Kráčí dál. Má vyhrazené místo vlevo od hrobky vůdce bolševické revoluce.

Novináři netrpělivě čekají na zahájení té vojenské slávy. Na obrněncích letos málokomu záleží. Čeká se, co řekne pán oslav. S každou minutou atmosféra houstne.

Přesně v deset hodin moskevskéh­o času přehlídka začíná. Hudba vyhrává, limuzína s poznávací značkou 0001 s ministrem obrany Sergejem Šojguem za sborového „urá“projíždí po náměstí a vítá nastoupené jednotky. To je ale jen předehra.

Na kremelské věži odbijejí hodiny podruhé. Na velké obrazovce umístěné na průčelí obchodního domu GUM se ukáže Vladimir Putin za řečnickým pultíkem.

Jeho projev se s napětím očekával. Analytici a novináři z celého světa předpovída­li, že ruský prezident může využít oslav k eskalaci konfliktu s Ukrajinou, či rovnou s celým Západem. To se nestalo.

„Obracím se nyní na naše ozbrojené síly a na domobrance Donbasu. Vy bojujete za vlast, za její budoucnost, za to, aby nikdo nezapomněl to, čemu nás naučila druhá světová. Aby ve světě neměli místo kati, mordýři a nacisté,“hřímal šéf Kremlu.

Den Vítězství 9. května, jak v Rusku nazývají konec druhé světové války, je označován za nejdůležit­ější státní svátek. Je stěžejním a možná jediným pilířem ideologie Putinova režimu, který dokáže konsolidov­at ruskou společnost bez ohledu na vztah k vládní moci.

Vítězství nad nacismem, které si Rusové připisují, je součástí ruské velmocensk­é identity (my versus Západ), ale zároveň snad nejdůležit­ějším momentem paměti ruských rodin. Proto je tento narativ tak často zneužíván Kremlem. Nyní i k ospravedln­ění agrese proti sousednímu státu.

Putin obvinil Kyjev, že plánoval zaútočit na Moskvou řízené separatist­y na Donbasu. Ruský útok na Ukrajinu měl proto být preventivn­í operací. „Otevřeně probíhala příprava na další kárnou operaci v Donbasu, ke vpádu na naše historická území včetně Krymu. V Kyjevě zněla prohlášení o možném získání jaderných zbraní. Blok NATO začal aktivní vojenské přípravy na území v našem sousedství,“zaznělo včera na Rudém náměstí.

Ruské vojáky a proruské separatist­y na Ukrajině zároveň Putin přirovnal k hrdinům, kteří v minulosti bojovali za dávno rozpadlá impéria – carské i sovětské. A jak šéf Kremlu upozornil, přímo na Rudém náměstí včera defilovali vojáci, kteří se vrátili z ukrajinské fronty.

Chyběli vojáci i tanky

Z amplionu se ozve ruská hymna a kdesi v dálce začnou dunět výstřely z děl. Zvláštní kombinace státnosti a války. Za doprovodu vojenského orchestru se na Rudém náměstí objeví vlajkonoši s ruskou trikolorou a rudým praporem vítězství, který sovětští vojáci před 77 lety vztyčili nad Reichstage­m.

Diváci na tribunách mávají defilující­m vojákům na pozdrav rudými praporky. Show je zjevně baví. Vojenská technika v nich vzbuzuje pýchu. O agresi proti sousední zemi zřejmě nepřemýšle­jí. Vždyť je Putin před chvílí uklidnil – je to prevence. Rusko zvítězí. Ať to znamená cokoliv.

Válka proti Ukrajině se podepsala na dramaturgi­i letošní přehlídky, ač se o tom oficiálně mlčí. Na tribuně po boku šéfa Kremlu chyběl například náčelník generálníh­o štábu Valerij Gerasimov. Ruská média jeho absenci nijak nekomentuj­í.

Oproti minulým letům letošní defilé doznalo zřetelné změny. Na Rudém náměstí se neobjevili příslušníc­i 331. gardového výsadkovéh­o pluku, pravidelní účastníci moskevské přehlídky. Jednotka se od prvních dní účastní bojů na ukrajinské frontě v okolí Kyjeva. Podle veřejných zdrojů 13. března padl její velitel Sergej Sucharev.

Ze stejného důvodu zřejmě chyběli i mariňáci Severní flotily. Loňští účastníci přehlídky ze 61. samostatné brigády námořní pěchoty jsou také nasazeni v bojích proti ukrajinské armádě.

Seznam chybějící vojenské techniky, která tradičně duněla na Rudém náměstí a letos absentuje, je rovněž nezanedbat­elný. Jde o tanky T-80, termobalis­tické raketomety TOS-1A nebo protiletad­lové systémy Pancir-S, používané i proti dronům. Všechny tyto zbraně ruská armáda nyní používá na Ukrajině.

Mezikontin­entální rakety Jars opouštějí Rudé náměstí. Chvilka pauzy. Nebe je zatažené a vzdušná část přehlídky odpadla. Putin za potlesku diváků opouští tribunu. Rusům se zřejmě projev šéfa Kremlu líbil. V Putinově tváři se však nezrcadlí žádné emoce. Myslí na válku? Přemýšlí, jaký dnes udělal on a jeho armáda dojem?

„Přehlídka se mi líbila. Musím vám ale říct, že se mi nelíbí, že Česko podporuje nacisticko­u Ukrajinu. Je to pro mě zklamání. Ale pěkný 9. květen přeji,“uvedl pro LN poslanec ruské Státní dumy Arťom Turov – a zamířil pryč z Rudého náměstí.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vladimir Putin včera na Rudém náměstí před vojenskou přehlídkou obhajoval agresi proti Ukrajině. Letos ale bez podpory zahraniční­ch státníků.
FOTO PROFIMEDIA Vladimir Putin včera na Rudém náměstí před vojenskou přehlídkou obhajoval agresi proti Ukrajině. Letos ale bez podpory zahraniční­ch státníků.
 ?? ??
 ?? FOTO 2x ČTK/ AP ?? Na tradiční přehlídce ruské armády na Rudém náměstí se sice včera ukázali tanky i námořní kadeti, ale vedle náčelníka generálníh­o štábu Valerije Gerasimova chyběli například příslušníc­i 331. gardového výsadkovéh­o pluku či mariňáci Severní flotily – bojují totiž na Ukrajině
FOTO 2x ČTK/ AP Na tradiční přehlídce ruské armády na Rudém náměstí se sice včera ukázali tanky i námořní kadeti, ale vedle náčelníka generálníh­o štábu Valerije Gerasimova chyběli například příslušníc­i 331. gardového výsadkovéh­o pluku či mariňáci Severní flotily – bojují totiž na Ukrajině

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia