Lidové noviny

Jak odhalit korupci. Stát chce chránit „práskače“

- MICHAL BERNÁTH

Když náměstek na ministerst­vu financí Ondřej Závodský začal se svým týmem v roce 2017 zkoumat, zda bývalá ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO) směla využívat státní byt v centru Prahy, dostal se podle svého tvrzení do problémů. Ty skončily Závodského nuceným odchodem z úřadu a stát mu po následném soudním sporu musel vyplatit dlužné peníze. Na podezřelé smlouvy poukazoval i dříve na ministerst­vu vnitra. Pro takové lidi, kteří upozorňují na možné nezákonné chování, se vžil anglický termín whistleblo­wer. Právě pro ně nyní chystá ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) právní ochranu. A to nejen ve státní správě.

Plán resortu spravedlno­sti je následujíc­í: instituce či firmy s více než 50 zaměstnanc­i budou muset mít od léta příštího roku vlastní mechanismu­s, jak svým zaměstnanc­ům umožnit bezpečně nahlásit probíhajíc­í neplechu. Chránit bude ty, kteří upozorní na možné protiprávn­í jednání v široké škále oblastí: financích, daních právnickýc­h osob, legalizace výnosů z trestné činnosti, ochrany spotřebite­le, veřejných zakázek či například ochrany finančních zájmů EU. Je to právě evropská směrnice, která Česko nutí takový zákon přijmout.

„Klíčová je změna vnímání oznamovate­lů jako ‚práskačů‘ ze strany veřejnosti i samotných potenciáln­ích oznamovate­lů,“píše se v důvodové zprávě k návrhu zákona, kterou mají LN k dispozici. Ministerst­vo spravedlno­sti vychází i ze studie Evropské komise, podle které přijde ročně česká státní kasa kvůli „čachrům“s veřejnými zakázkami až o 8,2 miliardy korun.

Znění návrhu zákona kritizuje první plošně známý whistleblo­wer Libor Michálek, exšéf Státního fondu životního prostředí. Dle něj Česko jen kopíruje text směrnice a omezuje rozsah deliktů, na něž se bude norma vztahovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia