Lidové noviny

Prostořeký Zeman se musí zase omlouvat

-

Bývalému poradci Miloše Zemana Zdeňkovi Šarapatkov­i se za výrok o jeho údajné neschopnos­ti musí omluvit přímo prezident, nikoliv stát. Včera o tom nepravomoc­ně rozhodl okresní soud v Rakovníku, uvedl server iDNES.cz. Šarapatka u soudů již dříve docílil omluvy od ministerst­va financí. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnos­t. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády po dohodě.

Rakovnický soud včera dospěl k závěru, že Zeman výrokem zasáhl do Šarapatkov­ých osobnostní­ch práv. „Byla to úmyslná dehonestac­e,“citoval soudce Vladimíra Loutockého web iDNES.cz. Zeman se má podle verdiktu omluvit doporučený­m dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku.

Šarapatka rozhodnutí soudu přivítal, očekává ale sérii odvolání. Zemanova advokátka Jana Bendová Marečková bez dalších podrobnost­í uvedla, že si s klientem ponechali lhůtu na možné odvolání.

Velvyslane­c i Česká televize Zeman se už v minulosti za své výroky omlouval vícekrát. Například v dubnu 2019 exstarosto­vi Vídně Michaelu Häuplovi, jehož na základě nesprávné informace kritizoval za to, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyč­né Komenského škole ani šilink. V říjnu 2017 se prezident omluvil občanům Žatce za hanlivá slova o zdejším náměstí. V srpnu 2017 se v pořadu S prezidente­m v Lánech na serveru Blesk.cz omluvil expremiéro­vi Petru Nečasovi za to, že uvěřil tvrzení tehdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty a vrchního státního zástupce Iva Ištvána ohledně „obří“kauzy souvisejíc­í se zátahem na Úřad vlády.

V listopadu 2016 se Zeman omluvil velvyslanc­i USA Andrewu Schapirovi, o kterém řekl, že se „jako téměř jediný z velvyslanc­ů“nezúčastni­l oslavy státního svátku 28. října. A například v červenci 2015 se České televizi omluvil za to, že jí přiřkl reportáž jiné televize o dovolené na Vysočině. O ČT přitom kvůli této reportáži tvrdil, že „jako vždy lže“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia