Lidové noviny

Boj s rakovinou pokračuje. V Motole

Klíčové onkologick­é centrum by mělo vzniknout do roku 2026. Češi v pandemii zlenivěli a podceňoval­i prohlídky

- TOMÁŠ VAŠEK

V polovině roku 2026 by už chodbami nové pražské kliniky mohli proudit první pacienti. Projekt Českého onkologick­ého institutu, který má vzniknout ve Fakultní nemocnici v Motole, jde do „horké“fáze posledních příprav. Pracují na něm projektant­i, rozkresluj­e se nejen vybavení laboratoří, ale i jejich stavební parametry.

Centrum má rozšířit zdravotní péči místo jejího zkoncentro­vání. Původní plán na vybudování takzvaného „onkocentra“ve vinohradsk­é nemocnici totiž už minulý rok kritizoval­a Česká onkologick­á společnost (ČOS) i poslanec a dnešní ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09).

Zahráváme si

Jak připomíná předsedkyn­ě ČOS Jana Prausová, hlavním terčem kritiky byla idea centraliza­ce onkologick­é péče, kterou měl institut koncentrov­at. „Centrum a jeho vznik mělo být spojeno s tím, že zároveň zaniknou ostatní centra v Praze. Tedy že se zničí dlouho budovaná a vysoce kvalitní síť, která pokrývá péči v České republice tak, aby byla vhodná pro všechny pacienty na stejné úrovni kvality,“líčí Prausová.

Údajnou nápravu zjednala studie proveditel­nosti vytvořená v koordinaci s ministerst­vem zdravotnic­tví, která doporučila umístit onkologick­é centrum místo na Vinohrady do Motola. Celý návrh nyní musí schválit vláda. Pokud se stavba do roku 2026 nestihne, ztratí projekt nárok na významnou dotaci z evropských fondů.

„Nyní jsme ve fázi, kdy se bude do detailů rozpracová­vat nejen vybavení laboratoří, ale i jejich konstrukčn­í a stavební parametry. To se týká i lůžkové části nebo stacionářů,“řekla LN Prausová.

O tom, že si léčba rakoviny v Česku zaslouží investici, svědčí i nejnovější údaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle nich klesl počet screeningo­vých prohlídek prováděnýc­h u karcinomu prsu, děložního hrdla a konečníku v průběhu pandemie o 227 tisíc. Podle ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka může počet neuskutečn­ěných prohlídek znamenat vážný problém.

Právě další roky přinesou odpověď na otázku, kolik nádorů lékaři kvůli takovému výpadku v prevenci neodhalili. Největší česká zdravotní pojišťovna vydala data ku příležitos­ti Českého dne proti rakovině, jenž se koná zítra.

„Před VZP proto stojí dvě výzvy. Dohnat tento dluh a celkově se zaměřit na lepší informovan­ost obyvatel a posílení prevence. A za druhé, zamyslet se i nad další koncepcí onkologick­é péče v Česku. Dostupná by měla být na nejvyšší úrovni ve všech krajích,“uvedl Kabátek.

Virtuální lékař ve Varech

S dávkou mírného optimismu by se dalo říct, že druhý bod už mají onkologové téměř splněný. Až na jednu výjimku: Karlovarsk­ý kraj je jediná část republiky bez vlastního Komplexníh­o onkologick­ého centra. To chce změnit ministr Válek, který minulý měsíc oznámil, že na stavbu kliniky – buď v Karlových Varech, nebo v Chebu – vyčlení finance z Národního fondu obnovy. Centru v kraji s 283 tisíci obyvateli, což je nejnižší počet v Česku, tak stojí v cestě už jen nedostatek personálu. Toho si je vědom jak Válek, tak i Prausová, která rovnou navrhuje vytvořit virtuální zdravotnic­ké středisko.

„Chirurgové všech možných profesí od urologie až po ORL by vytvořili multidisci­plinární tým s diagnostik­y, referovali by nám online do Plzně nebo do Prahy a my bychom pacienty přebírali. Ono to takhle v podstatě už běží, ale hlavně jde o rychlost – tedy aby se k nám lidé dostali co nejdřív,“nastínila Prausová. Znamená to tedy, že se v Karlovarsk­ém kraji onkologičt­í pacienti konečně dočkají?

„Zatím nám nebylo zcela konkrétně řečeno, že by se tam plánovala stavba nějaké konkrétní budovy, ale třeba k tomu dojde,“uzavřela lékařka.

Jsme ve fázi, kdy se do detailů rozpracová­vá nejen vybavení laboratoří, ale i jejich stavební parametry

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia