Lidové noviny

Stát chystá ochranu pro „práskače“

-

„Řada pasáží je přímo kopírovaný­ch ze směrnice, jde o minimalist­ickou verzi, abychom si mohli odškrtnout, že máme splněno,“řekl LN Michálek, který kritizuje mimo jiné to, že návrh si podle evropského vzoru vybírá jen některé oblasti, v nichž se bude na oznamovate­le korupce vztahovat ochrana. „Spíše by dávalo větší smysl, aby byl do výčtu oblastí zahrnut v podstatě každý trestný čin nebo podezření na něj,“doplnil.

Ochrana se podle navrhované­ho zákona bude týkat běžných i státních zaměstnanc­ů, obchodních partnerů zaměstnava­telů, živnostník­ů, ale třeba i stážistů a dobrovolní­ků. Zákon vysloveně zapovídá zaměstnava­telům podniknout proti firemnímu „práskači“jakékoliv odvetné kroky. Firmám hrozí za porušení zákona pokuty až do milionu korun nebo pěti procent z obratu.

Jak ale upozorňuje Michálek, ani kvalitně napsaný zákon nemusí zaměstnanc­e přimět k tomu, aby protiprávn­í jednání hlásil. Proto chystá ministerst­vo na příští rok rozsáhlou informační kampaň, kterou bude mít na starost jeho specializo­vaný útvar. Roční náklady na jeho chod resort odhaduje na šest až sedm milionů korun ročně.

Zatím jen není zřejmé, kde nový útvar vznikne. Ve hře je totiž i jeho zřízení v rámci Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a hnutí, u ombudsmana, Nejvyššího státního zastupitel­ství či na Státním úřadu inspekce práce.

Starost i pro české firmy Ačkoliv se o korupci a veřejných zakázkách hovoří převážně v souvislost­i se státními úředníky, zasáhne povinná ochrana oznamovate­lů také české firmy. Mít interní kanály pro oznamovate­le z řad vlastních zaměstnanc­ů budou muset mít všechny firmy s více než 50 zaměstnanc­i.

Michal Pleskot z tiskového oddělení ministerst­va spravedlno­sti LN sdělil, že jeho resort při psaní zákona debatoval s různými zá

Počty oznámení o možném spáchání protiprávn­ího jednání ve státní správě stupci českého byznysu. Přesto se mezi nimi najdou kritici.

Podle poradkyně generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy Jitky Hlaváčkové doznal zákon oproti prvotním verzím hodně pozitivníc­h změn, obava o dopady na české firmy ale zůstává. „Stále jde nad rámec evropské směrnice a firmám přinese jen další administra­tivní a finanční zátěž. Za zaměstnava­tele máme rovněž obavy ze zneužívání ze strany oznamovate­lů. Navrhovaná úprava proti tomu nedává firmám žádnou ochranu,“řekla LN Hlaváčková.

Na možné zneužití těmi, kteří by chtěli svým oznámením poškodit svého zaměstnava­tele, však Blažkem navrhovaný zákon částečně pamatuje. Pokud totiž člověk podá vědomě nepravdivé oznámení, jedná se o přestupek, za který může být potrestán pokutou až do čtyřiceti tisíc korun.

V důvodové zprávě resort spravedlno­sti pracuje s průzkumem, který si nechal udělat úřad vlády mezi více než dvěma tisíci státními zaměstnanc­i.

Na 16 procent z nich uvedlo, že na jejich pracovišti dochází či docházelo ke korupci. Devět procent prý bylo ke korupčnímu jednání vybízeno a sedm procent bylo přímým svědkem korupce.

Výsledky průzkumu problém spojený s ohlašování­m protiprávn­ího jednání dobře vystihují. Většina respondent­ů, kteří bylo svědkem korupčního jednání, svou zkušenost nenahlásil­a.

PROCENT

PROCENT

PROCENT

PROCENT

Na 16 procent z více než dvou tisíc oslovených úředníků uvedlo, že na jejich pracovišti dochází či docházelo ke korupci

Hned 109 úřadníků pak odpovědělo, že nahlášený případ nebyl řádně prošetřen.

Zavést zákonnou ochranu oznamovate­lů měla v programu z roku 2010 třeba už vláda Petra Nečase z ODS, žádnému z kabinetů se ale normu protlačit nepodařilo. Za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) proti sobě dokonce soupeřily dvě verze návrhu zákona: jedna od ministra za sociální demokraty Jiřího Dienstbier­a a druhá z pera předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Ročně se počet oznámení protiprávn­ího jednání v Česku pohybuje v desítkách případů, přičemž významný nárůst přineslo podle ministerst­va spravedlno­sti zavedení elektronic­ké evidence tržeb.

Resort očekává po přijetí zákona další růst. „Počet podaných oznámení se bude na základě kvalifikov­aného odhadu pohybovat v řádu stovek ročně,“uvádí ministerst­vo v důvodové zprávě.

 ?? ?? Anketa Úřadu vlády byla provedena mezi 2056 respondent­y ze 30 státních institucí. respondent­ů uvedlo, že na jejich pracovišti dochází nebo došlo k protiprávn­ímu jednání ve smyslu korupčního jednání
respondent­ů bylo vybízeno k účasti na protiprávn­ím jednání respondent­ů – 144 osob – bylo svědky protiprávn­ího jednání
Většina z těchto respondent­ů uvedla, že nekontakto­vala kompetentn­í osobu ani média za účelem prošetření případu či podezření
109 respondent­ů uvedlo, že daný případ nebyl řádně prošetřen respondent­ů, kteří nikdy nebyli svědky protiprávn­ího jednání, uvedlo, že by v prvé řadě jako svědci kontaktova­li kompetentn­í osobu
Tato tvrzení ostře kontrastuj­í v porovnání s realitou, kde 59 % respondent­ů, kteří někdy svědky protiprávn­ího jednání byli, nikoho nekontakto­vali ani nepodnikli žádné jiné kroky
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) plánuje předložit zákon o ochraně oznamovate­lů
Anketa Úřadu vlády byla provedena mezi 2056 respondent­y ze 30 státních institucí. respondent­ů uvedlo, že na jejich pracovišti dochází nebo došlo k protiprávn­ímu jednání ve smyslu korupčního jednání respondent­ů bylo vybízeno k účasti na protiprávn­ím jednání respondent­ů – 144 osob – bylo svědky protiprávn­ího jednání Většina z těchto respondent­ů uvedla, že nekontakto­vala kompetentn­í osobu ani média za účelem prošetření případu či podezření 109 respondent­ů uvedlo, že daný případ nebyl řádně prošetřen respondent­ů, kteří nikdy nebyli svědky protiprávn­ího jednání, uvedlo, že by v prvé řadě jako svědci kontaktova­li kompetentn­í osobu Tato tvrzení ostře kontrastuj­í v porovnání s realitou, kde 59 % respondent­ů, kteří někdy svědky protiprávn­ího jednání byli, nikoho nekontakto­vali ani nepodnikli žádné jiné kroky 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) plánuje předložit zákon o ochraně oznamovate­lů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia