Lidové noviny

Koněv i Těreškovov­á ztratí čestné občanství

-

Sovětský maršál Ivan Koněv už nebude čestným občanem Prahy, kterým byl od roku 1945. Důvodem jsou některé jeho problemati­cké činy, například bombardová­ní Mladé Boleslavi po válce či podíl na potlačení protestů v Polsku roku 1956. Vyplývá to z dokumentu, který včera schválili pražští radní. Odebrání občanství musí ještě projednat městští zastupitel­é, kteří budou mít konečné slovo. Rozhodnutí kritizuje například předseda opozičních zastupitel­ů ANO Ondřej Prokop a označil jej za hystericko­u snahu přepsat dějiny.

Koněv byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci druhé světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vyšly postupem času najevo skutečnost­i, kvůli kterým podle něj nebyl Koněv čestným člověkem. „Proto nemůže být ani čestným občanem,“řekl. Pro odebrání radní hlasovali jednotně.

Čestným občanem hlavního města se stal 6. června 1945. Akt udělení čestného občanství je podle dokumentu nutné vnímat v dobovém kontextu a s ohledem na další historický vývoj Českoslove­nska, kdy byl oficiálně povolen jediný výklad událostí a některá fakta byla potlačena a zamlčena. Mezi nimi bylo například to, že vojsko vedené Koněvem přišlo do Prahy až po uzavření dohody mezi pražskými povstalci a vedením německé nacistické posádky o odchodu z města. Další pak je, že Koněv rozhodl o bombardová­ní Mladé Boleslavi 9. května 1945, tedy den po konci války. Tehdy zemřelo 148 místních obyvatel včetně dětí.

Problemati­cké je rovněž působení maršála jinde v Evropě, a to třeba krvavé potlačení maďarského povstání v roce 1956, kdy zemřely tisíce maďarských civilistů. Působil jako velitel v Berlíně v letech 1961 až 1962 při takzvané druhé berlínské krizi, která vyvrcholil­a stavbou berlínské zdi.

S postavou maršála Koněva a jeho životem se magistrát i některé radnice vypořádáva­jí v několika posledních letech. Praha 6 nechala předloni v dubnu odstranit jeho sochu z náměstí Interbrigá­dy v Bubenči a žižkovská radnice zase chce přejmenova­t Koněvovu ulici po prvním starostovi Žižkova Karlu Hartigovi. Praha nedávno v souvislost­i s nynější válkou na Ukrajině přejmenova­la část Korunovačn­í ulice u ruské ambasády v Praze 6 na Ukrajinský­ch hrdinů.

Odebírání čestného občanství proběhlo včera i v Českých Budějovicí­ch. Městští zastupitel­é jej odebrali kosmonautc­e z bývalého Sovětského svazu Valentině Těreškovov­é. Důvodem odebrání občanství jsou mimo jiné i současné aktivity bývalé kosmonautk­y, která podpořila invazi Ruska na Ukrajinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia