Lidové noviny

Češi volají po ochraně z EU

Od sedmadvací­tky chceme hlavně ochráněné hranice, jídlo a přírodu. Navenek se má Evropa stát mocností

- IVETA KŘÍŽOVÁ FOTO PROFIMEDIA

Češi od Evropské unie očekávají, že je ochrání a že bude velmocí na úrovni Číny. K tomu sedmadvací­tce ale chybí akceschopn­ost, kterou brzdí evropská byrokracie. Vyplývá to z aktuálního průzkumu ústavu STEM a platformy České zájmy v EU, které má LN k dispozici.

„Většina Čechů dlouhodobě chce, aby Evropská unie byla silnější navenek a ochránila je. Jinak řečeno, aby se stala mocností na úrovni Číny a USA. Posílení EU ale nepůjde bez některých nepopulárn­ích reforem,“řekl LN sociolog Nikola Hořejš, který se na zjišťování toho, po čem Evropané touží, podílel v rámci Konference o budoucnost­i Evropy. Ta se včera, symbolicky v Den Evropy, po zhruba roce trvajících diskusích s občany ze všech zemí unijního bloku uzavřela.

„Z naší hobití kotliny se debata o budoucnost­i Evropy zdá jako luxus, když jsme ještě nedořešili minulost a bombarduje nás přítomnost. EU zaostává v nových či ekologický­ch technologi­ích i startupech.“

Češi podle Hořejše zejména oceňují, že EU chrání naše jídlo, ovzduší a přírodu. Také míní, že velký společný evropský trh je pro tuzemskou exportní ekonomiku nepostrada­telný. Naopak řešení rovnosti nebo nediskrimi­nace od Unie nečekají.

Z historicky nejmasivně­jších diskusí o tom, jak se má proměnit Evropská unie, vzešlo 49 doporučení a několik set navazující­ch opatření. Některé ze změn jako dát Unii více pravomocí ve zdravotní politice či v energetice však vyžadují reformu smluv. Návrhy volají i po tom, aby Unie rozšířila oblasti, ve kterých by se hlasovalo nikoliv jednomysln­ě, ale kvalifikov­anou většinou. Dvě pětiny české populace (42 %) například podporují možnost občasného přehlasová­ní menšinovéh­o názoru s tím, že se tak urychlí rozhodovac­í proces.

Ke změně základních unijních smluv minulý týden vyzvali i europoslan­ci. Jak se ale s doporučení­mi konference ve finále naloží, bude nyní především na vládách členských zemí. Ty se však většinou k zásadním institucio­nálním změnám staví spíše skepticky.

„Velkých reforem se všichni bojí. A zvlášť nyní, kdy Evropa řeší Ukrajinu a energetick­ou krizi, není vůle k razantním krokům,“řekl LN bruselský diplomat.

Osmdesát sedm procent Čechů si přeje víc hlídat vnější hranice Evropské unie. Jak to v roce 2015 vypadalo během migrační krize mezi Maďarskem a Srbskem, ukazuje snímek.

Česká opatrnost

Česko je v otázce smluvních zásahů zdrženlivé a podle ministra pro evropské záležitost­i Mikuláše Beka (STAN) chce hledat jiné cesty. „Nebráníme se dialogu o otevření smluv, ale nevidíme tento postup jako jediný možný. Svolání konventu ke změně primárního práva je komplikova­ný a dlouhotrva­jící proces,“sdělil Bek s odkazem na někdejší složitý proces přijetí takzvané Lisabonské smlouvy v roce 2007, prozatím poslední reformy EU. Kvůli problémům s ratifikací ve členských zemích ale začala platit až o dva roky později. „Proto chceme hledat primárně způsob, jak reflektova­t požadavky občanů rychle a operativně. Konvent tato kritéria nesplňuje,“dodal.

Podle Hořejše by se ale Čechům měly Macronovy snahy volající po reformě částečně líbit. „Jsme euroreform­isté, máme pocit, že by se měla EU proměňovat. Ale ďábel bude skryt v detailu. Posilování akceschopn­osti EU může znamenat oslabení vlivu menších států. K tomu ale stejně dojde, pokud Unie zůstane pozadu,“zdůraznil Hořejš. „Z naší hobití kotliny se debata o budoucnost­i zdá jako luxus, když jsme ještě nedořešili minulost a bombarduje nás přítomnost. Ale bohužel nemáme moc času na rozmyšleno­u. Evropa prokazatel­ně zaostává v nových či ekologický­ch technologi­ích i dravých startupech. I my v Česku potřebujem­e jasnou vizi, kam dál,“dodal sociolog.

Osud reforem, po nichž občané volají, zůstává nejistý a množí se obavy, že celá Konference o budoucnost­i Evropy, která byla velkým projektem francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, skončí fiaskem. Českou ambicí je nicméně podle Beka odstartova­t proces reflexe občanských návrhů a – v případě nepokrytí všech témat – předat koncem roku štafetu švédským kolegům.

Náhodný výběr Evropanů Velká celounijní debata vzešla loni zejména z podnětu francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Ma

crona, jehož země nyní vede evropskou sedmadvací­tku. Do akce, která se kvůli covidové pandemii z původně plánovanýc­h dvou let smrskla na necelý rok, přinesly prostředni­ctvím národních panelů i plenárních zasedání své podněty stovky lidí ze všech členských zemí.

Do čtyř panelů bylo náhodně vybráno a rozděleno 800 občanů z 27 zemí EU. V každém z nich se ctila rozmanitos­t EU co do zeměpisnéh­o původu, pohlaví, věku, socioekono­mického zázemí a úrovně dosaženého vzdělání. Mladí lidé ve věku od 16 do 25 let tvořili jednu třetinu každého panelu.

Česko reprezento­valo 24 lidí. Kromě zástupců z řad široké veřejnosti se za Česko zapojily i europoslan­kyně Dita Charanzová, Markéta Gregorová, Radka Maxová a Michaela Šojdrová. Včerejší slavnostní zakončení konference proběhlo za účasti předsedkyn­ě europarlam­entu Roberty Metsolaové, šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové i prezidenta Francie Macrona.

 ?? ?? Jak posílit hranice?
Jak posílit hranice?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia