Lidové noviny

Majetek Pirátů? Lesy, pole i byt na Hradčanech

-

Ministři nominovaní Piráty do vlády Petra Fialy (ODS) včera zveřejnili svá majetková přiznání a ke stejnému kroku vyzvali i další politiky. V tiskové zprávě současně podpořili přijetí novely zákona o střetu zájmů, která má zajistit, aby zveřejňová­ní bylo pro politiky povinné. Na novelu se minulý týden ve Sněmovně nedostalo kvůli opozičním obstrukcím u předcházej­ících bodů.

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve svém vstupním majetkovém oznámení při příchodu do vlády zmínil, že je jednatelem společnost­i 1. Pirátská. Ve funkci ho v březnu vystřídal místopředs­eda Pirátů Martin Jiránek. Do oznámení zapsal také byt v pražské Michli a tři úvěry včetně hypotečníh­o.

Ministr zahraniční­ch věcí Jan Lipavský (Piráti) vykázal podíl v bytovém družstvu na pražských Hradčanech. Ministr pro legislativ­u Michal Šalomoun (za Piráty) pak v hlášení uvádí několik nemovitost­í v Třebíči a okolí, které zahrnují budovu s číslem popisným, les, ornou půdu i vodní plochu.

Vidět politikům pod prsty Server Seznam Zprávy napsal, že minulý týden o oznámení požádal všechny ministry. Dokument, kde museli uvést údaje o nemovitost­ech, akciích či dluzích, poskytlo obratem několik ministrů. Další však odkázali na to, že se veřejnost k informacím dostane, až bude schválena novela zákona o střetu zájmů.

Vedle pirátských ministrů poskytli oznámení serveru také premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremié­ři Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z ministrů již server dostal přiznání také od ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN), ministra dopravy Martina Kupky (ODS), ministra školství Petra Gazdíka (STAN), ministra zemědělstv­í Zdeňka Nekuly, ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (oba KDU-ČSL) a ministra pro evropské záležitost­i Mikuláše Beka (STAN).

Centrální registr oznámení není aktuálně dostupný občanům ani médiím. Piráti prosazují, aby to novela změnila. „Novela zavede, aby byla přiznání zveřejňova­ná povinně, a lidé tak viděli politikům pod prsty. S novelou budou mít utrum konečně i politici, kteří by chtěli zneužívat média nebo odsávat peníze daňových poplatníků pro svoje firmy,“uvedl Bartoš. Projednání předpisu nyní blokuje opozice, doplnil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia