Lidové noviny

Hlavy mužů dostanete v krabici

- ANNA MARVANOVÁ

Při poslední evakuaci z mariupolsk­ých oceláren Azovstal oddělili ruští vojáci ženu od její čtyřleté dcery. Matka údajně zůstala v tzv. filtračním táboře na území samozvané Doněcké lidové republiky, informoval­a ukrajinská agentura Unian. Kde skončila, se neví. „Dnes na Den matek dorazilo do Záporoží dítě bez matky. Žádáme mezinárodn­í společenst­ví, aby zasáhlo,“hlásili v neděli obránci města z pluku Azov na sociální síti Telegram.

Neunikne ani jeden „nacista“Podobných příběhů o lidech, kteří po evakuaci ruskými jednotkami zmizeli nebo byli deportován­i do Ruska, se objevuje čím dál víc. Přibývá ale i těch, jimž se po pobytu ve filtračním táboře podařilo dostat do oblastí kontrolova­ných vládou v Kyjevě. Ti pak podávají svědectví o krutých výsleších a nelidských podmínkách, které v „uprchlický­ch centrech“– jak je nazývají Rusové – panují.

„Bylo to jako skutečný koncentrač­ní tábor,“řekl britskému serveru BBC 39letý Oleksandr. On a jeho manželka Olena se mohou považovat za ty šťastnější, z jihoukraji­nského Mariupolu nedávno uprchli do relativně bezpečného Lvova na západě země.

Předtím si ale prošli peklem filtračníh­o tábora. Těch ruská armáda zřídila v okolí města několik. Mají sloužit k ubytování evakuovaný­ch civilistů před jejich přesunem do bezpečí. Ukrajinští představit­elé tato centra přirovnáva­jí k těm, která Rusové používali během války v Čečensku. Tisíce lidí tam byly brutálně vyslýchány, mnoho z nich zmizelo.

Rusové tvrdí, že důkladné kontroly běženců provádějí proto, aby mezi evakuované nepronikli „ukrajinští nacionalis­té maskovaní za civilisty“.

Oleksandr a Olena skončili ve vsi Nikolske asi 20 kilometrů severozápa­dně od Mariupolu. Sejmuli jim otisky prstů, fotografov­ali je ze všech stran a hodiny je vyslýchali. „Jako ve vězení,“dodává Oleksandr.

Ze svých telefonů pro jistotu předem všechno vymazali – kontakty, zprávy, dokonce i fotografie své dcery s ukrajinsko­u vlajkou. To se ukázalo jako prozíravé. Vojáci během výslechu zkoumali, zda nemají vazby na ukrajinské novináře, vládu či armádu. „Pokud byl člověk podezřelý, že je ‚ukrajinský nacista‘, odvezli ho do Doněcku k dalšímu vyšetřován­í,“tvrdí Oleksandr.

Podobnou zkušenost má i Katja, která opustila podzemí Azovstalu se svými dvěma dětmi. Podle ní se po příjezdu do tábora museli všichni svléknout, kontrolova­li jim tetování i spodní prádlo. „Ženám, které měly příbuzné u armády nebo policie, vyhrožoval­i, že dostanou hlavy svých mužů v krabicích,“řekla serveru Ukrajinska pravda.

Obyvatelé Mariupolu se minulý týden dočkali dlouho plánované evakuace. I když probíhala pod taktovkou OSN, mnozí Ukrajinci skončili v obávaných ruských táborech.

Jeden záchod pro tisíce lidí Manželé Olena a Olexandr nakonec dostali povolení tábor opustit 148. evakuačním autobusem. O týden později jich však ze zařízení odjelo jen dvacet. V táboře tak museli strávit další týdny. „Staří lidé spali na chodbách bez matrací a přikrývek. Pro tisíce lidí byl k dispozici jen jeden záchod a jedno umyvadlo,“vypráví Olena. Mýdlo a dezinfekčn­í prostředky došly už druhý den jejich pobytu, brzy nebyl ani toaletní papír či dámské vložky. Areálem se začala šířit úplavice a další nemoci.

Většina autobusů, které vojáci z táborů vypravují, má namířeno do Ruska. Manželé se proto rozhodli hledat pomoc u jednoho z místních soukromých řidičů. Podle Oleny však hrozí, že natrefíte na proruského kolaborant­a. „Neměli jsme na výběr: buď se nechat násilně deportovat do Ruska, nebo to riskovat s těmito řidiči,“konstatuje Olena. Jiná cesta podle ní z filtračníc­h táborů není.

 ?? FOTO REUTERS ?? Řada uprchlíků z Mariupolu, kteří se dostali do relativníh­o bezpečí na západě země, prošla ruskými internační­mi tábory
FOTO REUTERS Řada uprchlíků z Mariupolu, kteří se dostali do relativníh­o bezpečí na západě země, prošla ruskými internační­mi tábory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia