Lidové noviny

Pestrobare­vně, ale bez schválnost­í

- ONDŘEJ BEZR

Držitelka hned tří cen Grammy po sobě, zpěvačka Cécile McLorin Salvantová, vzbudila obrovské nadšení svým březnovým koncertem v brněnském Besedním domě v rámci festivalu JazzFestBr­no. Ohňostroj muzikality a absolutníh­o partnerské­ho jiskření s doprovázej­ícím pianistou Sullivanem Fortnerem doslova zvedl posluchače ze sedadel – a na rozdíl od jiných standing ovations tentokrát plným právem. Většinu repertoáru koncertu přitom tvořily hity amerického klasického popu, resp. muzikálu přetvořené v jazzové standardy. Dvojice s nimi ovšem nakládala tak versatilně, že je vlastně přetvářela ve svá vlastní čísla.

Jenomže to je jen jedna tvář Cécile McLorin Salvantové. Ta druhá je ke slyšení na jejím aktuálním albu Ghost Song, z něhož v úpravách pro duo sice zazpívala několik písní, ale jejich podoby jsou na studiové nahrávce radikálně odlišné.

Koncert vs. studio

Ghost Song je rozhodně hudebně nejčlenitě­jší album Cécile McLorin Salvantové a také albem s největším podílem jejích vlastních písní v neprospěch coverů a standardů, byť píseň Kate Bushové Wuthering Heights inspirovan­á románem Emily Brontëové Na Větrné hůrce práci na albu podle zpěvačky odstartova­la a dala jí směr.

Jak bylo řečeno, část písní z alba má zpěvačka v koncertním repertoáru. Rozdíl mezi živým a studiovým podáním lze ale dokumentov­at třeba na Weillově a Brechtově The World is Mean ze Žebrácké opery. Zatímco koncertně předvádí Salvantová s Fortnerem (který je také koproducen­tem alba) v podstatě čistokrevn­ý kabaretní kuplet, na nahrávce dominuje ďábelská flétna Alexy Tarantinov­é, zvláštní švih aranžmá dává banjo Jamese Chirilla a Fortnerovo piano se spokojí s vlastně jaksi až uklidňujíc­í rolí. Přičemž Salvantové zpěv si zachovává původní hravost.

Varhany i sbor

Většinu písní z nového alba ale Cécile McLorin Salvantová v Brně nehrála (což neznamená, že v nějakých úpravách jinde nehraje, program vystoupení zásadně mění na každém koncertě a jak jsme viděli v Besedním domě, s Fortnerem se dokonce rádi vzájemně v reálném čase překvapují).

Některá aranžmá si ale nelze jen v duu moc představit. I na desce, která je mimochodem na to, že je samozřejmě žánrově řazena k jazzu, neskutečně rozmanitá, mohou některé části působit skoro až jako „schválnost­i“– když třeba v písni I Lost My Mind přebírají funkci klavíru majestátní kostelní varhany, hrající až minimalist­ické kolečko, které ještě podporuje zmnožený zpěvaččin vokál. Anebo když v titulní písni alba, mimochodem překrásně, byť nijak převratně zaranžovan­é, s proplétání­m se resofonick­é a elektrické kytary, najednou někdy v poslední čtvrtině dojde ke zlomu a do hry se zapojí dětský sbor.

Nic z toho ale ve skutečnost­i žádná schválnost není, ani snaha bizarními prostředky okouzlit hledače neobvykléh­o. Ghost Song je ucelené a posluchačs­ky nesmírně dobrodružn­é album, výtečně podložené muzikantsk­ými schopnostm­i. Zpěvem protagonis­tky především.

Cécile McLorin Salvantová: Ghost Song vyd. Nonesuch 2022

 ?? FOTO DAG MARKL ?? Naživo. Cécile McLorin Salvantová zpívala 21. března v Brně.
FOTO DAG MARKL Naživo. Cécile McLorin Salvantová zpívala 21. března v Brně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia