Lidové noviny

České plynojemy se plní nejrychlej­i

- MIROSLAV PETR

Tempo, jakým se plní naše zásobníky plynu, patří k nejvyšším v EU. Po zimě byly téměř prázdné, nyní jsou bezmála z poloviny zaplněné.

Zima skončila a Evropa intenzivně plní své zásobníky, které státům během roku pokrývají část spotřeby zemního plynu. Jde o to zaplnit do příští topné sezony dostupné kapacity co nejvíc. Česku patří v přírůstku a částečně i v zaplněnost­i přední místa v Evropě. Tempo, jakým se devět tuzemských zásobníků denně plní, je u nás a ještě v Dánsku v rámci Evropy nejvyšší.

Co se týče dosaženého zaplnění kapacity, jsme v Evropské unii pátí. Přispívá k tomu fakt, že české zásobníky byly po zimě vyprázdněn­é víc než v řadě jiných zemí, a také to, že stát slíbil obchodníků­m kompenzace, pokud by na zimu byli nuceni plyn prodávat ze zásobníků se ztrátou. Plynu je totiž v Evropě dost, včetně toho ruského, ale problémem je nyní extrémně vysoká cena.

Státy přesto plní své plynové zásobníky, jak nejrychlej­i to jde. V sázce je energetick­á bezpečnost, zásobování průmyslu a pro příští topnou sezonu i domácností během války na Ukrajině a snah EU co neúčinněji sankcemi zasáhnout ekonomiku Ruska – okupanta, ale také největšího evropského dodavatele plynu.

Rychlejší než zbytek EU

Podle mimořádnéh­o opatření vydaného ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN) musejí být u nás plynové zásobníky zaplněny před topnou sezonou minimálně z 80 procent. To vzhledem k nynějšímu tempu plnění nebude podle odborníků problém. V minulých letech byl limit nastavený jen na 30 procent, což dodavatelé plnili bez problémů, zásobníky byly leckdy téměř plné.

Extrémně vysoká cena dnes ale zaplnění skladů také extrémně prodražuje. Podle některých odhadů až pětinásobn­ě oproti předešlým rokům. Například podle čle

roční spotřeba

kapacita komerčních zásobníků

chystaná krizová rezerva státu na představen­stva Pražské plynárensk­é Petra Kovaříka bude naplnění zásobníků plynu na 80 procent kapacity stát zhruba až 60 miliard korun, zatímco vloni by to stálo přibližně 12 až 13 miliard korun. „Náš byznys musí sehnat peníze a musí je sehnat teď,“vyjádřil se Kovařík.

K úplnému odstřižení od potrubí z východu v dohledné době zřejmě nedojde. Ale Brusel chce, aby se EU do konce letoška obešla bez dvou třetin ruského plynu, který loni tvořil 40 procent evropské spotřeby a téměř sto procent té české. Bez úspor, intenzivní­ho hledání alternativ a co největší zaplněnost­i zásobníků před zimou to nepůjde.

Z aktuálních údajů sdružení Gas Infrastruc­ture Europe (GIE) vyplývá, že český denní přírůstek 0,73 procenta republikov­é kapaci

Jak rychle plní Evropa své zásobníky zemního plynu Naplněnost a denní přírůstek v procentech celkové

kapacity zásobníků v dané zemi, nedělní data ty zásobníků je začátkem května nejvyšší v Unii. A Česko bylo na špici v tempu plnění zásobníků i v dubnu. Z dat GIE vyplývá, že minulý měsíc vzrostly u nás komerční zásoby obchodníků o 109 procent, na dalších místech bylo Rakousko a Francie s více než 36procentn­ím nárůstem.

Například společnost RWE Gas Storage CZ, které patří šest z devíti tuzemských zásobníků, měla na začátku dubna „na skladě“od obchodníků 4,4 terawattho­diny (TWh) plynu, na konci měsíce 9,8 TWh, tedy víc než dvojnásobe­k. A nyní přes 11 TWh. Podobný objem zaznamenal­a firma v letech 2019 a 2020, ale jak vysvětluje mluvčí společnost­i Simona Hladíková, tehdy to bylo způsobeno tím, že po mírnější zimě zůstalo v zásobnícíc­h víc plynu než letos.

Pro porovnání – kapacita všech zásobníků u nás činí zhruba 36 TWh plynu, což je necelých 40 procent celoroční české spotřeby. Aktuálně je ve všech zásobnícíc­h v Česku přes 15 TWh plynu.

„V letošním roce postupuje vtláčení do zásobníků rychlejším tempem, řídíme se požadavky našich zákazníků. Vtláčecí sezona také začala o několik týdnů dříve, než je obvyklé, a to již v průběhu března,“uvedla pro LN Hladíková. Pokud zákazníci (tedy obchodníci jako ČEZ, E.ON, innogy atd.) zachovají v květnu dál stejné tempo nákupu a uskladňová­ní, což je pravděpodo­bné, bude možné podle ní hovořit o rekordních číslech.

Tempo je ale jedna věc a zatím dosažená kapacita druhá. Českých aktuálně zhruba 45 procent z celkem dostupné kapacity je podle

GIE nad průměrem EU (36,16 procenta), ale třeba Francie a obzvlášť Rakousko jsou na tom hůř. Je zřejmé, že země s po zimě nejvíc vyprázdněn­ými zásobníky nyní doplňují rychleji než státy, kterým před jarem zbývalo plynu víc.

Miliardy na kompenzace Zásadní pro ochotu obchodníků nakupovat urychleně do zásobníků co nejvíc plynu nyní – tedy v době, kdy jsou ceny plynu závratně vysoké – je ovšem závazek státu kompenzova­t jim případné finanční ztráty.

„V současné době vysokých cen mají (obchodníci) jen nízkou motivaci k nákupům. Letos je totiž letní cena vyšší než zimní, a proto obchodníci nemají důvody využívat služby uskladnění plynu a mohou mít tendenci spoléhat se na to, že v zimě obstarají levnější plyn,“vysvětluje mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu (MPO) Vojtěch Srnka.

Základem navrhované­ho mechanismu tak budou státní kompenzace případných rozdílů mezi vyšší letní a nižší zimní cenou. „Stát tímto způsobem získá možnost upravit pravidla s nakládáním takto uskladněné­ho plynu,“dodal Srnka pro LN.

V letošním roce postupuje vtláčení do zásobníků rychlejším tempem, řídíme se požadavky našich zákazníků

SIMONA HLADÍKOVÁ mluvčí RWE Gas Storage CZ

Stát by na takové kompenzace měl podle informací LN vyčlenit sumu v řádech několika miliard korun. Ale chce si kromě toho pohlídat, aby kapacitu, kterou si obchodník v zásobnícíc­h plynu objedná, také plně využil. MPO připravuje legislativ­u, podle které by obchodník, který kapacitu nevyužije, o ni „za určitou náhradu“přišel a možnost využít ji by dostal jiný obchodník.

„Řekl bych, že tempo odpovídá nízkému stavu naplněnost­i na začátku dubna. Tehdy byly zásobníky přístupné pro český trh, tedy firem RWE Gas Storage a MND Energy Storage, naplněny pouze na úrovni 15 procent. Posun na 34 procent ke konci dubna je tedy zásadní,“konstatuje Michal Kocůrek, analytik plynárenst­ví v poradenské společnost­i EGÚ Brno.

Pokračujíc­í nárůst dopravy plynu do Česka a českých zásobníků není problém ani pro provozovat­ele plynovodů společnost Net4gas. „Přepravní kapacita vysoce převyšuje českou poptávku po plynu a současná vstupní kapacita do České republiky je dostatečně velká na to, aby pokryla nárůst denní přepravy,“uvedl mluvčí Net4gas Vojtěch Meravý.

 ?? ?? 0,56
0,25
0,73
0,72
0,36
0,49
0,60
0,42
0,22
0,20
0,68
0,03
0,36
0,52
0,16
0,02
- 0,01
0,56 0,25 0,73 0,72 0,36 0,49 0,60 0,42 0,22 0,20 0,68 0,03 0,36 0,52 0,16 0,02 - 0,01

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia