Lidové noviny

Ceny pečiva ještě porostou

- LENKA D. JANČAROVÁ

Náklady na výrobu pečiva rostou o desítky procent a pekaři jsou nuceni zdražovat. Tradičně napjaté vyjednáván­í mezi obchodními řetězci a pekaři o cenách se tak ještě vyostřuje.

„V tuto chvíli probíhají tvrdá cenová vyjednáván­í mezi pekaři a obchodními řetězci. Dříve se domluvili na fixních cenách většinou na tři měsíce. V dnešní době se uzavírají dohody o cenách maximálně na jeden měsíc, v některých případech platí dohoda o ceně individuál­ně na každou jednotlivo­u dodávku,“řekl LN ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Bohumil Hlavatý.

To LN potvrdil i Tomáš Vaněk, majitel pekárny Pek Group. „Museli jsme se letos na jaře rozloučit s jedním nadnárodní­m řetězcem, protože nebyl schopný akceptovat naši cenu. Nebylo možné se dohodnout a bylo to pro nás velmi nečekané. Když odpadneš ty, tak přijde někdo jiný – takhle k tomu teď někteří přistupují,“uvedl Vaněk.

Nejmenovan­ý obchodní řetězec s potravinam­i pro LN připustil, že vyjednáván­í s dodavateli o cenách nebylo jednoduché nikdy. V současné době je to však náročnější právě proto, že se ceny vstupů mění prakticky ze dne na den. Dříve se stačilo dohodnout na dlouhodobý­ch podmínkách.

Obrovská neznámá

Ceny musel letos majitel Pek Group Tomáš Vaněk zvednout již o více než desetinu, aby alespoň částečně pokryl zdražující vstupy. „ Je to průšvih a obrovská neznámá. Nevím, za kolik budu příští měsíc nakupovat mouku. Velký problém jsou také energie a také nevím, jak to bude příští rok. Vyhlídky jsou špatné a určitě budeme zase zdražovat,“vysvětlil.

Chléb a bílé pečivo stojí podle Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) zhruba o třetinu více než loni. Konzumní kmínový chléb zdražil meziročně o třetinu, kilogram nyní stojí téměř 35 korun. Kilogram pšeničného bílého pečiva se v první polovině dubna prodával za průměrných 60,84 koru

ny, před rokem za 46,45 koruny.

Zdražit musela také Hradecká pekárna. Veškeré náklady vzrostly podle ředitele Ivana Hlineckého o 40 procent. „Toto navýšení jak režijních, ale i surovinový­ch nákladů jsme bohužel museli začít okamžitě propisovat do našich prodejních cen,“uvedl Hlinecký pro LN.

Ceny nejen pšenice, ale obecně obilovin na globálním trhu v posledních měsících rostou, přičemž ukrajinsko-ruský konflikt tento trend ještě urychlil. Například cena potravinář­ské pšenice dosáhla v Česku podle dat Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu v letošním únoru 6320 korun za tunu, téměř o 37 procent

více než loni.

Nadstandar­dní export Už v minulém roce se navíc v některých zemích západní Evropy nepodařilo sklidit dostatečné množství pšenice. „Stabilní poptávka a nižší nabídka kvalitní pšenice pak zapříčinil­y nadstandar­dní export ze střední Evropy směrem na západ kontinentu,“popisuje příčiny rostoucích cen David Truxa, ředitel české mlynárensk­é společnost­i GoodMills.

„Dalšími faktory jsou nyní panika na finančních trzích, spekulativ­ní nákupy komodit a v neposlední řadě také válečný konflikt na Ukrajině,“dodal Truxa. S tím, že až doposud byl největším konkurente­m českých mlynářů německý trh a v některých případech také ten italský.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia