Lidové noviny

Medaile za Kyjev

Vládní ocenění zavání malou domů

- Marek Hudema

Vyznamenán­í a medaile jsou nejen oceněním dané osoby, ale také signálem pro veřejnost, co je správné a hodné napodobení. Mělo by jít o jednoznačn­é nestranné ocenění. Jenže některá vyznamenán­í a medaile spíš vyvolávají pochyby. Je to tak i s medailemi Karla Kramáře, kterými premiér Petr Fiala ocenil své dva nejbližší spolupraco­vníky: poradce Tomáše Pojara a vládního mluvčího Václava Smolku.

Šlo o ocenění za březnovou cestu do válečného Kyjeva, kam jel premiér na oficiální návštěvu. Ne že by snad návštěva Kyjeva, ke kterému se blížila ruská armáda, bylo něco tak bezproblém­ového jako zájezd na Říp. I když se určitě pečlivě plánovala, hrozilo tu reálné nebezpečí ozbrojenéh­o útoku, každý, kdo se jí zúčastnil, riskoval zdraví a život. Takže ocenit je co.

Na druhou stranu jsou tu dvě otázky. Zaprvé šlo o něco, co bylo nad rámec povinností zahraničně­politickéh­o poradce a tiskového mluvčího, když se do Kyjeva vypravil premiér? O něco, co si žádá medaili, která byla dříve udělována většinou za opravdu mimořádné činy? A za druhé není to tak trochu malá domů? Ocenění nejbližšíc­h spolupraco­vníků nevypadá zrovna jako nezávislé ocenění, kterým by taková medaile měla být. Nebylo by lepší dát těmto lidem opravdu velké odměny nebo jim koupit z vládních fondů třeba památeční značkové hodinky, pozlacenou pistoli nebo archivní koňak? Nedevalvuj­e se tak zbytečně tato medaile?

Připomíná to trochu to, jak s vyznamenán­ími a medailemi nakládá prezident Miloš Zeman. Vyznamenáv­al často své známé, podporovat­ele či sponzory strany, která nese jeho jméno. A sklízel za to zaslouženo­u kritiku. I od některých vládních politiků. Jenže jak ti dnes nebudou moci kritizovat Zemana, až se třeba rozhodne ocenit svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ne že by tedy bylo srovnateln­é riziko v bombardova­ném Kyjevě a v kanceláři Pražského hradu, ale v očích části veřejnosti to bude bohužel to samé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia