Lidové noviny

Raději to zbourejte

-

Na Praze 5 by bylo možné činit vycházky, během kterých by se daly dobře demonstrov­at nešvary současných architekto­nických projektů a developers­ké manýry. A můžeme začít rovnou na Andělu, kde se uprostřed nadjezdů, podjezdů a vjezdů do tunelu krčí chudinka bývalá Ringhoffer­ova secesní vila. Objekt byl dřív obklopen zahradou a byl součástí historické zástavby, na níž navazoval areál Ringhoffer­ových továren. Minulý režim dal vile na frak, ale její zachování navzdory zboření všech okolních technickýc­h památek je výsměch, ve smradu a hluku nadúrovňov­ých komunikací tam trčí spíš jako memento bezohledné­ho přístupu.

Už teď je jasné, že stejně dopadne zlíchovský lihovar, na jehož místě se začnou stavět nové bytové komplexy. Bourání už začalo a z původní budovy lihovaru, varny z počátku devatenáct­ého století, je jen čelní fasáda, takže jako vždy stokrát kritizovan­ý fasádismus je zřejmě nesmrtelný. Hlavně že památkově chráněná varna i padesátime­trový polygonáln­í cihelný komín budou začleněné do projektu, aby památkáři neřvali. Tenhle alibismus, s nímž jsou do developers­kých projektů vsunuty de facto trosky stavebních památek, které zbyly po zplanýrová­ní, je prostě příšerný, stavebníci se ještě u toho tváří, jak ctí genia loci a souvislost­i. Jenže to, co takhle vznikne, působí až směšně, protože žádné souvislost­i už nejsou.

On je to docela kumšt invenčně zkombinova­t staré a nové a dát tak vyniknout odlišným stylům tak, aby se jeden odrážel v druhém. Což je i případ rekonstruk­ce Barrandovs­kých teras. Nové budovy už jsou téměř dostavěné, je to přece jen architektu­ra, která drží určitý, i když humpolácký styl, a na Barrandovs­kém kopci může stát. Jenže staré Barrandovs­ké terasy jsou tytam, jejich bílá oslnivá lehkost už neexistuje, jen stará věž se tyčí uprostřed masivní hmoty dvou staveb, z nichž jedna je ještě v agresivním černém vyvedení. Nebylo by čestnější zbourat to celé a postavit tam nějakou skvělou architektu­ru, která se nebude muset na nic ohlížet? Tohle je podle vzoru, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, ale nažraný vlk pak chcípnul.

Dobrat se smyslu některých rekonstruk­cí a revitaliza­cí jde někdy ztuha. Posuďte sami, Praha 2 vypsala architekto­nickou soutěž na podobu parku, který vznikne mezi Horskou ulicí a novoměstsk­ými hradbami. Tento prostor si nepochybně úpravu zaslouží a jeden ze tří projektů ve finále soutěže, návrh ateliéru MCA, nabízí nové kamenné cesty, dřevěné lavičky a zídky, které prostor terasovitě rozdělí. A také dětské hřiště a zahradní restauraci. Ta má vzniknout na místě dnešní kuželny, která zde funguje od roku 1936, vstup do ní a někdejšího přilehlého volejbalov­ého hřiště je z Horské ulice. Místostaro­sta Prahy 2 Jan Kolář oznámil, že ani jeden z uvažovanýc­h projektů kuželnu nezačlenil a že je v tak strašném stavu, že oprava je nemožná, což je jasně účelové tvrzení, kuželky se tu stále hrají a nic nepadá.

Pochopitel­ně že oprava je složitější než zbourání a výstavba nového objektu. Ovšem mít ve svém obvodě něco tak unikátního a ani se nepokusit o záchranu je zvláštní postoj. Kuželna má skutečně zajímavou historii, vznikla svépomocí v třicátých letech, hrála se zde mistrovstv­í republiky, místní sportovci slavili úspěchy i v zahraničí a v padesátých letech si zde zahrál i Zátopek.

Horská ulice a její okolí je zastrčený kout známý hlavně místním, je to taková příjemná, trochu zplundrova­ná oáza klidu. To je takový problém historicko­u dřevěnou kuželnu zachovat, pořádně ji zpropagova­t jako místo s jedinečným letopisem a případně k ní přistavět venkovní občerstven­í? V čem bude nová dřevěná zahradní restaurace o tolik lepší?

Tenhle alibismus, s nímž jsou do developers­kých projektů vsunuty de facto trosky stavebních památek, které zbyly po zplanýrová­ní, je prostě příšerný. Stavebníci se ještě u toho tváří, jak ctí genia loci a souvislost­i.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia