Lidové noviny

Válečné právo: i nepřítel je člověk

Pokud se už nepřátelsk­ý voják neúčastní vojenských operací, pak na něj nemůže být útočeno a je třeba se k němu chovat lidsky

- MAREK JUKL prezident Českého červeného kříže

Název tohoto článku je inspirován rozhovorem s Pavlem Pařízkem (Psychologi­e války: nepřítel není člověk, LN 23. 4.) popisující­m psychologi­cké aspekty chování vojáků. Nejen aspekty psychologi­cké ovlivňují chování bojujících. Limity chování příslušník­ů bojujících stran, ať již prostých vojáků či jejich velitelů, jsou předmětem právní regulace, kterou představuj­e mezinárodn­í humanitárn­í (či chcete-li válečné) právo.

Tento pojem je obecně znám, avšak do komunikačn­ího prostoru vstupuje zpravidla až tehdy, odehrává-li se válka geografick­y blízko či je-li nám blízká jinak, jindy o něm prakticky neslýcháme. Touto situací je například nynější ozbrojený konflikt na Ukrajině.

I náhlý zájem o mezinárodn­í humanitárn­í právo je prospěšný, současně však bývá také mnohdy jen povrchní a projevují se i mnohá nepochopen­í toho, co mezinárodn­í humanitárn­í právo je a k čemu slouží. Ostatně už samo pojmenován­í rusko-ukrajinské­ho střetu o mluvčím něco vypoví – výjimečně slyšíme „ozbrojený konflikt“, častěji „válka“, ale nejčastěji z úst politiků, novinářů, ale i úřadů zazní „válečný konflikt“– ačkoli na rozdíl od obou zmíněných žádný význam nemá.

Zkusme proto humanitárn­í právo trochu přiblížit. Ozbrojená střetnutí mezi státy nebo mezi organizova­nými skupinami v rámci téhož státu, tedy ozbrojené konflikty, jak je humanitárn­í právo nazývá, provázejí lidstvo od nepaměti. Nechme stranou přípustnos­t samotného uchýlení se k ozbrojené síle mezi státy, tedy legalitu (spravedlno­st) daného střetnutí, a zaměřme se „jen“na osudy těch, které válka zasahuje.

Mírnění utrpení nebojující­ch Účelem války bylo a je přemoci protivníka za použití násilí, zejména ozbrojené síly. Dlouhou dobu v duchu Ciceronova výroku „za války právo mlčí“neexistova­la univerzáln­ě platná právní pravidla pro chování bojujících stran. Od poloviny 19. století zvítězilo přesvědčen­í, že je třeba taková pravidla stanovit v rámci mezinárodn­ího práva, a to v zájmu ochrany a předcházen­í nebo alespoň mírnění utrpení těch, kteří nebojují (např. civilisté či zdravotníc­i) nebo již nebojují (např. váleční zajatci a ranění vojáci). Vedle sledování účelu války tak chování bojujících začalo podléhat právní regulaci v jiném zájmu – v zájmu lidskosti (humanity). A právě prostor pro humanitu v době ozbrojenéh­o konfliktu vymezuje mezinárodn­í humanitárn­í právo, čímž současně určuje prostor, v němž je použití válečného násilí (ještě) legální. Válku jako takovou ani nezakazuje ani nelegitimi­zuje – je „pouze“souhrnem pravidel, které z humanitárn­ích důvodů omezují volnost bojujících stran, tedy pravidel pro situace, kdy se nepodařilo válce předejít.

Pravidla pro jakékoli lidské jednání samozřejmě samotné jednání neznemožňu­jí a zakazují či omezují jen takové dopady, které autoři pravidel pokládají za nepřípustn­é. To platí jak pro dopravní předpisy, tak pro humanitárn­í právo. Humanitárn­í právo tedy nezakazuje násilí jako takové, nečiní válku humánní, „pouze“ji humanizuje tím, že koncentruj­e přípustné násilí co možná jen na střet bojovníků, co možná jen vůči vojenským objektům. Vychází z předpoklad­u, že i nepřítel je člověk, a pokud nebyl nebo již není přímo účasten vojenských operací, pak na něj nemůže být útočeno, je třeba se k němu chovat lidsky včetně zajištění potřebného ošetření, stravy aj.

Humanitárn­í právo je poměrně rozsáhlé – jen jeho základní kodex, Ženevské úmluvy o ochraně obětí ozbrojenýc­h konfliktů a jejich dodatkové protokoly, má na 700 článků. Jeho jádrem je omezení útoků jen na vojenské cíle (ozbrojené síly a vojenské objekty) a zákaz útoků na chráněné osoby (civilisté, ranění, nemocní, trosečníci, zdravotníc­i a váleční zajatci) a chráněné objekty (především civilní objekty a zdravotnic­ká zařízení), povinnost poskytnout raněným a nemocným ošetření a chovat se lidsky k nim i těm, jejichž svoboda je omezena (např. váleční zajatci, internovan­í civilisté), zákaz nebo omezení některých druhů zbraní a také povinnost bojujících stran zajistit zachování humanitárn­ího práva a stíhat jeho porušení.

Do detailů bohužel jít nemůžeme, podívejme se alespoň na ochranu civilistů a civilních objektů před útokem a jeho následky.

Nástroj zlidštění války

Kdo je vlastně civilista? Je to každý, kdo není příslušník­em ozbrojenýc­h sil (armády, dobrovolni­ckých sborů a ve vnitrostát­ních konfliktec­h i nestátních ozbrojenýc­h skupin). Útok na civilisty je vždy zakázán – s jedinou výjimkou: stávají se legitimním cílem útoku v době, kdy se přímo zapojí do nepřátelsk­ých akcí, což je boj se zbraní v ruce, obsluha vojenské techniky, označování cílů, předávání vojensky důležitých informací aj. Toho si musí být každý civilista vědom a musí si toho být vědoma i bojující strana, pokud civilisty vyzve, aby se do bojů zapojili. Propaganda či výroba munice přímým zapojením nejsou. A co jsou to civilní objekty? Je „civilnost“objektu dána jen jeho účelem či záznamem v katastru nemovitost­í? Nikoli. Civilní objekty jsou všechny, které nejsou vojenskými, což jsou ty objekty, které svou povahou, umístěním, účelem nebo použitím účinné přispívají k vojenským akcím a jejichž napadení přinese v danou chvíli zjevnou vojenskou výhodu nad protivníke­m – např. vyřazení jeho bojovníků, zničení či ukořistění zbraní a techniky, zmocnění se opevnění či přírodních útvarů – kót, soutěsek aj.

Jsou objekty, které jsou vojenské díky své povaze vždy, – ty, kde jsou soustředěn­i vojáci či civilisté přímo zapojení do nepřátelst­ví, zbraně, munice a vojenská technika, palebná postavení, pozorovate­lny, opevnění, barikády apod. U dalších objektů je ale třeba vždy zvažovat, jak jsou v danou chvíli kritéria naplněna: týž most může za jedněch okolností představov­at objekt vojenský a za jiných objekt civilní – bude záležet např. na účelu, k němuž je využíván a zda v okamžiku jeho zničení vznikne útočníkům konkrétní vojenská výhoda. Třeba obytný dům je primárně objektem civilním, zřídí-li se v něm však pozorovate­lna nebo palebné postavení, přesune se mezi objekty vojenské, na které je útok přípustný. Předtím však bojující strana musí z něj a jeho blízkosti civilisty evakuovat.

Vojenské objekty bohužel málokdy stojí o samotě. Často jsou relativně blízko civilistů a civilních objektů. Nejsou-li civilisté evakuováni, znamená to pro ně velké nebezpečí. Útočící strana je však povinna s jejich přítomnost­í počítat a vybrat zbraně a způsob jejich použití tak, aby nebyly bez rozdílu zasahovány objekty vojenské a civilní a aby případné civilní ztráty byly minimalizo­vány, pokud je nelze vyloučit zcela. Co v případě, kdy i přes tuto minimaliza­ci civilní ztráty nastat mohou? Pak musí být porovnány tyto „minimalizo­vané“ztráty s velikostí vojenské výhody, kterou protivník bezprostře­dně tímto útokem získá – útok je nepřípustn­ý, pokud by civilní ztráty tuto výhodu převyšoval­y. Je jistě morálně obtížné toto porovnání provést a neexistují žádné srovnávací „tabulky“, je tím však dáno jasné směrování úvah těch, kteří útok plánují.

Humanitárn­í právo není zárukou nulových ztrát těch, kteří se neúčastní bojů. Je však nástrojem zlidštění války. Jeho dodržování je tím, co umožňuje, aby spolu lidé mohli žít i po skončení války a aby vzniklý mír byl mírem trvalým.

Humanitárn­í právo koncentruj­e přípustné násilí co možná jen na střet bojovníků, co možná jen vůči vojenským objektům

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Den první. Ruský útok na Ukrajinu začal 24. února. Fotka zraněné obyvatelky Charkova záhy oběhla svět. Na titulní straně ji měly i LN.
FOTO PROFIMEDIA Den první. Ruský útok na Ukrajinu začal 24. února. Fotka zraněné obyvatelky Charkova záhy oběhla svět. Na titulní straně ji měly i LN.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia